Închide

Clujeanul de Oscar și protagonistul filmului „Fiul lui Saul” vin la Cluj ca să vorbească cu studenții celei mai mari universități din țară

Cultură by Actual de Cluj - mart. 16, 2017 0 168

Protagoniștii singurului film cu actor român care ajunge să primească Oscarul, „Fiul lui Saul”, vin la Cluj ca să se întâlnească cu studenții celei mai mari universități din țară.

‘Vin în Cluj” – vorba vine, căci actorul ce joacă în rolul secundar e chiar clujean și locuiește în Mănăștur, Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar. La întâlnire vine însă și protagonistul  Géza Röhrig, ce locuiește acum în New York.

Cei doi se întâlnesc cu studenții liniei maghiare a universității „Babeș-Bolyai” la o masă rotundă, vineri seara la ora 18. Discuția va fi moderată de András Visky, prodecan al Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul UBB și directorul artistic al Teatrului Maghiar din Cluj, iar interlocutorii actorilor vor fi István Beszán – scriitor, critic și teoretician literar, director al Departamentului de Literatură maghiară și Mihaela Ursa – scriitor, teoretician literar și media, directorul Departamentului de Literatură comparată din universitate.

„Masa rotundă” Eare loc în Aula Magna a UBB și se va desfășura în limba engleză.

„Fiul lui Saul” a câștigat Marele Premiu la Festivalul de Film de la Cannes, Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin anul trecut și Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină în acest an. Géza Röhrig a fost nominalizat anul trecut la premiul Cel mai bun actor de către Los Angeles Film Critics Association. Pelicula a fost nominalizată și a câștigat zeci de premii internaționale importante, fiind unul dintre cele mai titrate filme din Europa de Est. Filmul prezintă o zi dramatică din viața lui Saul Ausländer, interpretat de Géza Röhrig, membru al unităților de muncă forțată Seonderkommando din lagărul de concentrare Auschwitz, iar Levente Molnár joacă rolul lui Abraham, un alt membru al unității de muncă forțată.

Amintim, când filmul a fost inclus pe lista scurtă a nominalizărilor, de doar cinci pelicule, l-am întrebat pe Levente Molnar de ce crede că “Fiul lui Saul” merită să câștige. “Este o listă scurtă, de cinci filme. Am fost pe lista scurtă de 9 filme, dintre cele 9 se aleg cele cinci care concurează, de acolo în 28 februarie va fi anunțată pelicula câștigătoare. E o treabă foarte mare, mult prea mare decât mine, sper să reușim să ne bucurăm împreună”, a spus Molnar în urmă cu o lună.

“Abordează într-un fel complet nou un subiect care a mai fost prelucrat cinematografic și cred că acest subiect trebuie lucrat la modul serios, așa cum am avut onoarea să lucrăm noi. E vorba de muncă și efort depus în primă fază, și dacă acest lucru va fi considerat că trebuie să câștige, atunci va fi datorită acestei munci concentrate. Filmul e o abordare foarte personală, tot filmul e concentrat din punctul de vedere al unui singur personaj, dar prin acel personaj cred că filmul reușește să redea oroarea mediului unde se joacă acțiunea, a evenimentelor tragice despre care e vorba”, a spus el.

Levente Molnar  are 39 de ani, s-a născut la Baia Mare și a absolvit catedra de teatru a Universității “Babeș-Bolyai” în 2002. Din septembrie 2002 e actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

 

Rezumatul filmului:
Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau.
Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timpul ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuiește a fi propriul său fiu și decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsuflețit al copilului și a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viața unui bărbat obligat să își uite umanitatea și încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.
Levente Molnár, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film; el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagarul de concentrare.

Citește și:

Cum a rupt internetul un actor clujean la premiile BAFTA; filmul “Fiul lui Saul” ia caimacul pentru cel mai bun film străin, după Oscar

Clujean de Oscar: film maghiar cu actor clujean în rol secundar ia premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

Nici un comentariu

Scrie un comentariu