Închide

Clujean de Oscar: film maghiar cu actor clujean în rol secundar ia premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 29, 2016 0 492

Filmul „Son of Saul”, cu actorul clujean Levente Molnar în rol secundar, a câștigat premiul pentru cel mai bun film străin la Oscarurile care au avut gala de decernare în această dimineață, la Los Angeles.

Amintim, când filmul a fost inclus pe lista scurtă a nominalizărilor, de doar cinci pelicule, l-am întrebat pe Levente Molnar de ce crede că „Fiul lui Saul” merită să câștige. “Este o listă scurtă, de cinci filme. Am fost pe lista scurtă de 9 filme, dintre cele 9 se aleg cele cinci care concurează, de acolo în 28 februarie va fi anunțată pelicula câștigătoare. E o treabă foarte mare, mult prea mare decât mine, sper să reușim să ne bucurăm împreună”, a spus Molnar în urmă cu o lună.

“Abordează într-un fel complet nou un subiect care a mai fost prelucrat cinematografic și cred că acest subiect trebuie lucrat la modul serios, așa cum am avut onoarea să lucrăm noi. E vorba de muncă și efort depus în primă fază, și dacă acest lucru va fi considerat că trebuie să câștige, atunci va fi datorită acestei munci concentrate. Filmul e o abordare foarte personală, tot filmul e concentrat din punctul de vedere al unui singur personaj, dar prin acel personaj cred că filmul reușește să redea oroarea mediului unde se joacă acțiunea, a evenimentelor tragice despre care e vorba”, a spus el.

Filmul a fost nominalizat la Oscar, la categoria Cel mai bun film străin, alături de alte patru filme.
“Son of Saul” s-a aflat în competiție cu producția daneză “Un război”, cu “Îmbrățișarea șarpelui” (Columbia), “Mustang” (Franța) și “Theeb” (Iordania). Vezi nominalizările la toate categoriile
“Son of Saul” e regizat de László Nemes și îl are în distribuție pe actorul clujean Levente Molnar. De altfel producția e pe cai mai în aceste zile: tocmai a câștigat premiul pentru Cel mai bun film străin la Golden Globe, în urmă cu câteva zile. Conform imdb.com, filmul are un buget de 280.000.000 forinți – aproximativ 886.000 de euro.

Filmul vorbește despre Saul Auslander, un prizonier evreu din Ungaria care e forțat să lucreze în camerele de gazare ale lagărului de concentrare de la Auschwitz, în al doilea război mondial. Levente Molnar îl interpretează în film pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare. Filmul a fost premiat anul trecut și la reputatul festival de la Cannes.

Levente Molnar  are 39 de ani, s-a născut la Baia Mare și a absolvit catedra de teatru a Universității “Babeș-Bolyai” în 2002. Din septembrie 2002 e actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare