Închide

Clujeanul ajuns la șefia Academiei Române după ce numele i-a apărut într-o listă a colaboratorilor Securității: „nu am semnat absolut nimic” UPDATE EXCLUSIV”Am tot încercat să găsesc o explicație”. Cum se apără

Actualitate by Mihai Prodan - apr. 12, 2018 2 649

Istoricul Ioan Aurel Pop spune, după ce numele său a apărut astăzi într-un articol publicat de Revista 22, că nu a fost colaborator al Direcției Securității Statului. „Eu nu am semnat absolut nimic și nu am fost colaborator al acestei direcții”,  a spus Pop, întrebat de actualdecluj.ro cum comentează această dezvăluire.

Pop a spus însă că nu este la curent cu detaliile materialului de presă și că va reveni cu precizări peste o oră și jumătate, „după ce apuc să citesc articolul”, spunând că a fost foarte ocupat la universitate, având în vedere că Senatul UBB are ședință luni. Vom completa acest text cu poziția sa completă.

UPDATE Am revenit cu un telefon și iată ce spune Ioan Aurel Pop: „pentru mine este ceva absolut de neînțeles. Eu nu am semnat niciun acord de colaborare cu nicio formă a Securității, nici internă, nici externă. De altfel, pentru că am ocupat anumite funcții, am primit și certificatul care se cerea diplomaților, pentru că am fost director de Institut Cultural Român la New York și Veneția. Ar putea să zicem să nu fie edificatoare. Singurul lucru pe care mi-l amintesc, pentru că am tot încercat să găsesc o explicație, este că înainte de 1989 fiind asistent universitar i-am dat profesorului meu, între anii 1985 și 1987, niște articole de istorie scrise de mine, muncite de mine, pentru ceea ce mi-a spus domnia sa, o revistă a emigrației românești din Germania. Vă mărturisesc că aproape uitasem. Mi-a și adus dumnealui două numere din această revistă în care apăreau articole de istorie scrise de mine despre Ștefan cel Mare, despre asediul Vienei, muncite de mine. Pe vremea aceea când îți spunea șeful, mai ales mare academician, fost rector al universității, să-i dai articole de istorie era un lucru de mare laudă, de demnitate, de onoare. Și i-am predat aceste articole, le-am muncit teribil de mult, le-am armonizat, n-am văzut nimic rău în asta. Mă gândeam că el, care circula, era un om care ținea legătura cu o parte a emigrației și a fost rugat să dea asemenea materiale. De altfel eu nu am călătorit înainte de 1989 în Occident, că n-am fost lăsat. Am călătorit în Budapesta, la Moscova, o dată de pe litoral am plecat până la Varna. Deci eu în timpul regimului comunist nu am putut călători în Occident pentru că nu prezentam încredere”.

Nu e niciun secret că cel puțin în timpul regimului comunist istoria a fost folosită ca propagandă, așa că l-am întrebat pe Pop dacă-și reproșează ceva din tonul articolelor documentate și publicate. „Articolele nu au nicio legătură decât cu istoria. Vorbesc despre Ștefan cel Mare ca domn al Moldovei din ce îmi amintesc, unul se referea la asediul Vienei din 1683 în care am arătat că și românii au apărat demnitatea creștinătății și alții au fost obligați să însoțească oastea sultanului. Cercetări pur și simplu de istorie, nu aveau nicio legătură cu politica”.

Cel puțin până la ora 14.30, actualdecluj.ro e singura publicație care a obținut poziția lui Ioan Aurel Pop privind acuzele de colaborare cu Securitatea.

Citește și:

Revista 22: președintele Academiei Române, clujeanul Ioan Aurel Pop, pe lista colaboratorilor Direcției Securității Statului

2 comentarii

  1. Domnule Pop,apa trece pietrele raman. Avem printre romanii pe unii care vor neaparat sa spurce tot ce e puritate romaneasca. Nu tot ce e romanesc a fost si comunism inainte de 1989.Am avut destui romani intelectuali adevarati care si-au dus crucea in anonimat datorita „epocii de aur” multilateral dezvoltate . Acestia au preferat sa scrie si sa ramana consecventi crezului romanesc si cu mult discernamant si perseverenta au reusit sa scoata la lumina frumoasa cultura romaneasca in contextul atat de potrivnic al istoriei noastre milenare. Comunismul a creat nonvalori umane care astazi din nefericire au pus mana pe institutiile tarii si care nu vad mai departe de burtile lor dolofane si nu au nimic sfant. Ei bine,aceasta spuza obscura,trebuie eliminata din toate institutiile tarii caci Romania a avut (si are inca) oameni de valorae care sa ne inpuna in plan international.Romania are un potential uman si o cultura unica in lume caci isasi cultura dacica a fost superioara si unica acu 2000 de ani in Europa.Guvernul actual este cel mai nenorocit guvern si cel mai obscur din cate au existat dupa 1989. Deci ,sa nu va fie frica de barfe si clevetiri caci „bucurosi le-om duce toate de e pace de-i razboi”. Apa trece pietrele raman.

  2. Citesc si eu ca o piatra ce sunt:

    Așa numita ”Brigadă Antiemigrație” se ocupa cu ”contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate.”

    Da, precis 2 articolase nevinovate, de-aia era pe lista unei UM securiste. Sa va fie rusine, securistilor.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.