Închide

Clujean condamnat ieri pentru omor, a vrut să-și omoare soția cu cuțitul, cuprins de remușcări a sunat la Urgențe

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 04, 2024 0 78

Un clujean a fost condamnat ieri pentru tentativă de omor după ce a încercat să-și ucidă soția cu care era căsătorit de 25 de ani.

Victima, soția inculpatului, a declarat în instanță că relația lor de cuplu era tensionată din cauza faptului că inculpatul consuma frecvent alcool, uneori în cantități mari, devenind astfel agresiv fizic și verbal, în special din cauza geloziei. ”Era atât de insistent şi mă agresa verbal şi fizic, până mă făcea să afirm că într-adevăr, aş fi avut relaţiile respective, întrucât nu mai puteam de durere. Mă lovea foarte rău, mă învineţea din cap până în picioare. Am vrut de multe ori să plec, să ne despărţim, însă îmi era frică de el. Îmi era frică că mă omoară. Aveam această frică întrucât ştiam cât este de agresiv când consumă alcool. În ultima perioadă îmi era frică să merg cu el inclusiv în concediu, întrucât era foarte agresiv cu mine dacă consuma alcool”, a relatat aceasta.

În seara de 18 decembrie anul trecut, inculpatul fiind sub influența alcoolului și a Diazepamului, a izbucnit o ceartă între el și victimă în cadrul căreia și-ar fi adresat reciproc reproșuri, persoana vătămată ar fi lovit cu palma ecranul televizorului, moment în care inculpatul s-a enervat, a spart ecranul televizorului cu pumnul și l-a smuls de pe perete. În jurul orei 23:30, inculpatul a mers în bucătărie, de unde a luat un cuțit cu lama de aproximativ 16 cm, s-a apropiat de persoana vătămată, care se afla așezată pe canapeaua din sufragerie, și a început să aplice lovituri de cuțit, inclusiv în zona hemitoracelui stâng şi a mâinilor, victima suferind leziuni traumatice care au necesitat 90-95 de zile de îngrijiri medicale, fiindu-i pusă în primejdie viața.

Potrivit procesului-verbal întocmit în urma cercetării la fața locului, două dintre loviturile de cuțit nu au lovit victima, dar au trecut prin salteaua canapelei, oprindu-se în placajul din partea de jos a acesteia, de unde rezultă că loviturile au fost de mare intensitate.
”Este cert că inculpatul a acționat cu intenția de a ucide, având în vedere următoarele: diferența de forțe, poziția în care se afla persoana vătămată, respectiv așezată pe canapea, instrumentul folosit, un cuțit cu lama de aproximativ 16 cm, zona vizată, respectiv hemitoracele stâng (acoperă inima, plămânii și vase de sânge mari, cum ar fi artera aortă și vena cavă superioară – o lovitură în această zona are un risc extrem de ridicat de a provoca leziuni letale), modalitatea de aplicarea a loviturilor (de sus în jos, având posibilitatea de exercita o forță mai mare, cu mai multă precizie, dar și de a viza zone vitale), numărul loviturilor (potrivit raportului de expertiză, victima a prezentat plăgi multiple la nivelul toracelui și a membrelor superioare), precum și intensitatea acestora, unele dintre ele trecând prin salteaua canapelei și oprindu-se în placajul de dedesubt, ceea ce sugerează că inculpatul a lovit cu o forță considerabilă”, a apreciat instanța în decizia de condamnare. ”Împrejurarea că inculpatul, după comiterea faptei, a revenit asupra deciziei infracționale și alertat serviciile de urgență, reflectă o formă de remușcare post-factum, care nu modifică însă concluzia privind intenția sa inițială, care a fost aceea de a ucide”.

Conform buletinelor de analiză, la ora 5.30, alcoolemia inculpatului a fost de 1,19 %, iar examenul toxicologic cu privire la mostra de sânge a fost pozitiv pentru 2-MMC, bromazepam, temazepam și oxazepam. ”Fiind conștient de faptul că are probleme hepatice, care pot influența modul în care organismul său metabolizează alcoolul și substanțele psihotrope, inculpatul ar fi trebuit să manifeste o prudență sporită în a consuma astfel de substanțe. Mai mult, în trecut au existat episoade în care consumul de alcool a fost asociat cu manifestări agresive față de soție, ceea ce denotă o conștientizare a riscurilor comportamentale asociate”, a mai arătat instanța. ”În acest context, instanța apreciază că inculpatul a acceptat posibilitatea ca un nou episod de alcool, combinat cu medicamente precum Diazepam, ar putea declanșa o stare de agresivitate, respectiv că efectele combinate ale acestor substanțe pot exacerba predispoziția sa la agresivitate, mai ales în condițiile unei sensibilități hepatice. Prin aplicarea loviturilor de cuțit, inculpatul a declanșat lanțul cauzal care ar fi condus la decesul victimei. Astfel, cei doi se aflau singuri în locuință, alte persoane nu au auzit cele întâmplate, iar victima nu era în măsură să alerteze singură autoritățile, din cauză că se afla în stare de inconștiență”.

Fără a se afla sub presiunea unor cauze externe, inculpatul a revenit asupra rezoluției infracționale inițiale și a recurs la toate acțiunile pe care le putea realiza, de unul singur, pentru a împiedica producerea rezultatului, respectiv moartea soției. Astfel, a anunțat organele abilitate, cărora le-a descris pericolul în care se află viața persoanei vătămate:

Inculpat: Îi curge soției mult sânge, pe partea dreaptă, vă rog frumos trimiteți (…) Vă rog să trimiteți o salvare urgent, urgent, dar urgent (…) Vă rog trimiteți o ambulanță, urgent, urgent, urgent, pierde sânge destul de mult
Operator: (…) care a înjunghiat-o mai este acolo ?
Inculpat: Eu sunt, soțul ei (…) foarte, este foarte, nu mai respiră.
Operator: Unde ați atins-o cu cuțitul ?
Inculpat: Nu știu, undeva sub sânul drept
(…)
Operator: Doar cu doamna sunteți în locuință ?
Inculpat: Da. Intrarea este din strada Stejarului, hai
(…)
Operator: Vorbește cu dumneavoastră, se uită la dumneavoastră, vă urmărește cu privirea?
Inculpat: Nu. Hai, vă rog frumos.
Victima a fost transportată la spital, viața acesteia fiind salvată datorită intervenției medicale prompte. Când s-a trezit, după mai multe zile de comă, a relatat că nu își aduce aminte ce s-a întâmplat în seara respectivă. Leziunile traumatice au necesitat 90-95 de zile de îngrijiri medicale și au pus în primejdie viața victimei. Totodată, leziunile traumatice au dus la apariția unor sechele posttraumatice permanente ce întrunesc criteriile medico-legale necesare pentru constituirea unei infirmități.

Bărbatul a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare cu executare, în condițiile în care se află în arest preventiv de aproape un an, din decembrie anul trecut, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie sub forma vătămării corporale; nu s-a reținut forma tentativei de omor căci instanța a reținut că inculpatul a acționat imediat pentru a împiedica decesul victimei, sunând la urgență.

Acestuia i-a mai fost interzis să se mai apropie de victimă, de locuință sau de locul său de muncă la mai puțin de 300 de metri, pentru cinci ani. Totodată a fost obligat la plata a 150.000 de euro către victimă ca daune morale, plus 28.600 de lei ca daune materiale. Decizia, luată ieri de Tribunalul Cluj, poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Să adăugăm, instanța  a apreciat că fapta prezintă ”o gravitate extremă”: persoana vătămată s-a aflat în comă; a fost internată în spital timp de 38 de zile, în cea mai mare parte a acestora pe secția de terapie intensivă; a suferit patru intervenții chirurgicale, a beneficiat de 27 de consulturi, examene și evaluări medicale; a pierdut două organe – rinichiul stâng și splina; a rămas cu numeroase cicatrici și sechele psihice extrem de grave, manifestate prin amnezie disociativă, amnezie posttraumatică, stări accentuate de panică, alertă și anxietate generalizată, precum și fobii specifice – frica de fostul soț – și depresie. De asemenea, aceasta s-a aflat în concediu medical  ulterior timp de șase luni, capacitatea de muncă a fost mult redusă și, cel mai probabil, va fi nevoită să efectueze analize și investigații medicale pe tot parcursul vieții, pentru a monitoriza constant evoluția stării sale de sănătate. ”Totodată, există indicii puternice în sensul că fapta dedusă judecății nu este un incident izolat, ci face parte dintr-un tipar de violență domestică, victima relatând că agresivitatea inculpatului a fost o problemă recurentă. Această situație amplifică gravitatea faptei din cauză că subliniază o formă de abuz continuu”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu