Închide

Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară pe piața apartamentelor, în vremuri de pandemie: ce prețuri se cer, cât stă o locuință la vânzare?

Economie by Kristina Reştea - feb. 05, 2021 0 2189

 

Chiar traversând lunile de pandemie, piața imobiliară a înregistrat creșteri, sectorul construcțiilor fiind de altfel în 2020 unul dintre puținele care au consemnat plusuri, în plină criză economică. În trimestrul IV 2020, prețurile apartamentelor au revenit pe plus, o dată cu cererea, arată raportul care prinde datele de final de an al portalului Imobiliare.ro. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pe piața apartamentelor: prețul mediu cerut de proprietari pentru un metru pătrat de locuință este cu peste 300 de euro peste cel solicitat în Capitală. Cererea a fluctuat însă pe parcursul anului trecut, iar apartamentele din Cluj înregistrează și cea mai îndelugată perioadă de stat pe piață, până la vânzare, mai arată raportul.

Amintim că în 2020 aproape toate sectoarele economiei au fost grav afectate de efectele pandemiei, după cum a arătat și echipa de economiști de la UBB care a monitorizat evoluția României în pandemie. Cele mai semnificative excepții sunt construcțiile, sectorul imobiliar, respectiv sectorul IT&C. Mai multe date AICI

Cele opt centre regionale unde prețurile medii ale apartamentelor trec de 1.000 de euro pe metru pătrat util și-au menținut pozițiile în clasament, arată raportul Imobiliare.ro. Astfel, Cluj-Napoca se situează în continuare pe primul loc la nivel național, cu o medie de 1.810 euro pe metru pătrat util. Este vorba,  subliniem, de prețuri solicitate de proprietari, nu de date aferente unor tranzacții încheiate. Chiar și în capitală prețurile pretinse de proprietari sunt mai mici: 1.470 de euro/mp. Urmează în clasament Timișoara (1.270 de euro/ mp), Constanța (1.250 de euro/ mp) și Brașovul (1.220 de euro/ mp).

Prețurile au crescut față de perioada similară din 2019 în toate marile orașe analizate. Cea mai mare creștere anuală a avut loc în Craiova (+8%), capitala Olteniei fiind urmată de Cluj-Napoca (+7,6%), Iași (+5,9%) și Brașov (+5,8%). Față de acum cinci ani, prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca sunt cu 66,1% mai mari (în scadere de la un nivel de 70,5% trimestrul anterior).

 

 

Cele mai scumpe cartiere

Clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a înregistrat anumite modificări față de cele trei luni anterioare, arată analiza Imobiliare.ro. Arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe prima poziție în top, cu o medie de preț de 2.190 de euro pe metru paătrat util (un plus de 0,6% față de trimestrul anterior), însă în urma unui avans de 5,3% (pâna la o valoare de 1.980 de euro pe metru patrat), Plopilor a trecut pe poziția a doua, surclasând zona Gheorgheni – Andrei Mureșanu (unde a avut loc un recul ușor, de 0,3%, pâna la 1.930 de euro/ mp util). În perioada analizată, arealul Bună Ziua – Europa – Calea Turzii s-a menținut pe locul al patrulea (cu un avans trimestrial de 2,3%, pâna la 1.860 de euro pe metru patrat), în vreme ce Măraști – Între Lacuri – Aurel Vlaicu a fost scos din clasament de zona Zorilor (cu un plus de 1,9%, pâna la 1.840 de euro/ mp).

 

 

 

S-au făcut și tranzacții. Pe parcursul anului trecut, cele mai multe imobile au fost achiziționate în București (109.274), capitala  fiind urmată la acest capitol de județele Ilfov (cu 54.333 de contracte), Cluj (36.764), Brașov (31.293), Timiș (29.884), Constanța (22.660) și Iași (22.140).

Cea mai mare perioada de vânzare, respectiv 86 de zile, a fost consemnată în Cluj-Napoca – fapt corelabil, desigur, cu nivelul mai ridicat al prețurilor de pe piața locală, arată cei de la Imobiliare.ro. În celelalte mari orașe analizate, timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament ajunge la 47 zile – în Iași, la 52 de zile – Brașov, 56 de zile – Constanța și 65 zile la Timițoara.

 

Cum a influențat pandemia cererea de locuințe: tot mai mulți cumpărători s-ar muta la casă

La fel ca în Capitala și împrejurimi, și în orașul de pe Someș poate fi observată o majorare semnificativă a interesului pentru case și terenuri după ieșirea din starea de urgență. După minimele înregistrate în aprilie, punctele maxime ale cererii au fost atinse în iunie pentru terenuri (aproximativ 90% din nivelul lunii ianuarie), în iulie pentru case (peste 85%) și, respectiv, în septembrie pentru apartamente (circa 60% din volumul consemnat la începutul lui 2020). Pe final de an, terenurile au făcut nota discordantă de la tendința de scădere a cererii, acestea situându-se la peste 80% din nivelul consemnat în ianuarie, față de peste 60% în cazul caselor și, respectiv, peste 40% în cazul apartamentelor. Comparativ cu luna ianuarie, cererea de apartamente din restul județului Cluj a coborât la puțin sub 30% în luna aprilie, în vreme ce casele s-au menținut aproape de pragul de 50%, iar terenurile, undeva pe la 75%. Imediat după trecerea la starea de alertă, însă, toate cele trei segmente de piață au înregistrat o creștere vizibilă, astfel că în septembrie apartamentele recuperaseră aproximativ 80% din cererea de la început de an, în vreme ce interesul pentru case era cu aproape 20% mai mare, iar cel pentru terenuri, cu aproape 60%, mai arată raportul Imobiliare.ro. Pe final de an au fost consemnate ușoare scăderi ale cererii pentru toate cele trei tipuri de proprietăți, apartamentele situându-se la circa 60% din nivelul atins în ianuarie, casele, la puțin sub 100%, iar terenurile, la aproape 120%.

„Deși segmentul majoritar de căutări în principalele șase județe îl reprezintă apartamentele, totuși, începând cu luna aprilie a anului trecut, s-a evidențiat în mod clar interesul crescut pentru achiziția de case și terenuri pentru construcții, în zonele periurbane ale marilor orașe. În București și județul Ilfov, în lunile în care interesul general pentru achiziția de apartamente era în scădere, tot mai mulți cumpărători căutau apartamente cu grădină la parterul blocurilor. În județele Prahova și Brașov, zone cu potențial turistic, s-au înregistrat creșteri cu peste 50% ale cererii pentru achiziția de case și terenuri”, arată Dorel Niță, reprezentantul Imobiliare.ro.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.