Închide

Cîțu îi pasează lui Boc responsabilitatea propunerii lui Boloș ca ministru, după ce el s-a pronunțat că „Marcel Boloș nu are treabă cu cercetarea și digitalizarea”

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 27, 2022 1 1052

Marcel Boloș a acceptat invitația „liberalilor” de a fi nominalizat pentru poziția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, însă, această propunere n-a venit nicidecum din partea președintelui PNL, Florin Cîțu, ci de la niște lideri „liberali ardeleni”, mai precis de la primarul Clujului Emil Boc, cel care a insistat cel mai puternic în această direcție.

După ce Marcel Boloș a spus luni pentru actualdecluj.ro că a acceptat propunerea de a prelua Ministerul, Cercetării, Inovării și Digitalizării, președintele PNL Florin Cîțu a spus  marți, la Digi24, că „e bizară afirmația”,  pentru că el nu i-a făcut nicio propunere lui Boloș în sensul acesta.  Cîțu a accentuat că așteaptă o nominalizare oficială din partea „liderilor din Adeal”, în cadrul ședinței conducerii partidului care se desfășoară astăzi, în contextul în care el s-a mai pronunțat o dată în privința lui Boloș spunând că acesta „nu este nici cercetător, nici expert în digitalizare”.

De altfel, însuși Marcel Boloș a subliniat pentru Actual de Cluj că a acceptat propunerea de a prelua acest Minister „cu rezerve” pentru că nu deține expertiza tehnică necesară continuării proiectelor de digitalizare. Boloș a spus că mizează pe expertiza tehnică a secretarului de stat din Minister, iar dacă nu va avea rezultate se va retrage din funcție.

Prin urmare, e cel puțin dubioasă opțiunea „liderilor ardeleni”, a primarului Emil Boc, insistețele cu care l-au curtat pe Marcel Boloș pentru această poziție, în ciuda faptului că aveau pe masă o opțiune valabilă în privința unui expert în digitalizare, pe deputatul Sabin Sărmaș, chiar fost președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, actualmente președinte al Comisiei pentru Comunicații și Tehnologia Informației din Camera Deputaților.

Numele lui Sabin Sărmaș a fost vehiculat încă de la început pentru acest portofoliu, iar în 7 ianuarie, președintele PNL Forin Cîțu confirma că deputatul PNL Sabin Sărmaș (președintele Comisiei pentru Comunicații și Tehnologia Informației din Camera Deputaților) și Iulian Popescu (Secretar de Stat) sunt propunerile analizate pentru Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Cîțu a spus că propunerea trebuie să vină oficial din partea liderilor PNL din Ardeal, dat fiind rezultatul lor electoral foarte bun, iar prin exludere se subînțelege că rămânea în calcul deputatul clujean Sărmaș, pentru că Iulian Popescu nu e membru în vreo organizație PNL din Ardeal.

Marele lider al PNL Cluj, Emil Boc, s-a ferit însă de la început să-l indice în spațiul public pe Sărmaș  ca posibil candidat pentru acest portofoliu, deși a fost întrebat în mai multe rânduri, de jurnaliși, dacă deputatul clujean va fi propus ministru al Digitalizării, Inovării și Cercetării, așa cum s-a vehiculat la nivel central.

Boc a evitat de fiecare dată un răspuns franc, încercând să își minimalizeze rolul, cum că nu el este rsponsabil să se pronunțe, că decizia va aparține conducerii centrale, dar că „este posibil”, așa cum „este posibil pentru oricare alt membru PNL care poate avea bastonul ministerial”.

În realitate, o propunere fermă trebuia să vină oficial de la Emil Boc, în cadrul ședinței BPN a PNL, lucru care – potrivit informațiilor actualdecluj.ro – nu s-a întâmplat nici măcar o singură dată.

În schimb, Emil Boc este principalul lider din Ardeal care a insistat ca Marcel Boloș să accepte preluarea ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (lucru care nici nu a fost negat de Boloș), iar faptul că s-a întârrziat atât de mult în privința unei propuneri pentru acest portofoliu demonstrează că Boc are cu totul altă agendă decât aceea de a-i promova/susține pe liberalii cu expertiză în domeniile lor de activitate.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.