Închide

Cine vrea să amenajeze noul centru al cartierului Iris din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 10, 2022 0 687

Primăria Cluj-Napoca a primit trei oferte la licitația prin care se dorește transfomarea completă a cartierului Iris, între Piața Liebknecht și Parcul Iris, plus o serie de străzi adiacente. De contractul de proiectare și execuție sunt interesate firme care lucrează deja cu administrația locală, respectiv Nord Conforest sau Garden Center Grup, dar și Green Plan Project, care a mai depus oferte și la alte licitații ale municipalității clujene. Respectivul proiect face parte din portofoliul de inițiative pe care Primăria le-a pornit în toate cartierele din oraș pentru a înmulți zonele pietonale dar și pentru a crește calitatea lor și pe care dorește să le susțină prin accesarea de fonduri europene.

 

La licitația pentru contractarea lucrărilor de proiectare și execuție pentru amenajarea unor legaturi pietonale intre Piata Karl Liebknecht – Parcul Iris si strazile adiacente, organizată de Primărie în luna aprilie, au depus oferte Nord Conforest – NV Construct, Green Plan Project dar și Garden Center Grup.  Contractul implică realizarea proiectului tehnic, al proiectul tehnic pentru autorizația de construire, al proiectului de organizare a execuției lucrărilor, a documentației pentru detaliile de execuție și a caietelor de sarcini pentru execuția lucrărilor dar și execuția propriu-zisă. Contractul este estimat la peste 23,4 milioane lei, fără TVA, din care serviciile de proiectare presupun peste 607.000 lei fără TVA, termenul pentru lucrări fiind de 19 luni.

Criteriul de adjudecare implică cel mai bun raport calitate preț adică se însumează prețul ofertei (80%) și perioada de garanție pentru lucrare (20%). În prezent, licitația este în faza de evaluare a ofertelor din punct de vedere al calificării în procedură și a îndeplinirii cerințelor tehnice.

 

Modernizările pe care Primăria și le-a propus să le facă în cartierul Iris vizează o suprafață de peste 2,5 hectare situată în domeniul public care însumează Piața Karl Liebknecht, strada Războieni, strada Puieților, strada Gheorghe Asachi, strada Spiru Haret, strada Postăvarul, strada Nicolae Românul, strada Iris (parțial), Parcul Iris. Conceptul de amenajare, supus și dezbaterii publice în 2021, a fost realizat de proiectanții de la Planwerk și mizează pe optimizarea rețelei de spații publice și spații verzi prin instituirea de sensuri unice, aplicarea conceptului de shared-space prin coborârea trotuarelor la nivelul carosabilului, plantări de copaci sau reconfigurarea unui circuit de piste de biciclete cu un singur sens. Spațiile publice vor fi pavate cu piatră, de maniera celor deja configurate în centrul orașului, se va moderniza rețeaua de iluminat public, zona va fi dotată cu mobilier urban modern, va avea puncte îngropate pentru gunoi, dar și o componentă tehnologică – stații de încărcare pentru vehicule electrice, sisteme wi-fi etc.

Detalii: Cel mai lăudat proiect propus de Primărie într-un cartier. Reamenajarea pieței Karl Liebknecht din Iris aduce mai multă liniște riveranilor. Oamenii au cerut doar schimbarea numelui pieței: „Să revină la denumirea Sf. Treime”

sursă foto: simulări Planwerk – concept pentru transformarea Pieței Karl Liebknecht din Iris

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare