Închide

Cine va face baza sportivă de 4,6 milioane euro dorită de primărie în Gheorgheni?

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 22, 2015 1 3143

Două societăți se luptă pentru contractul de 20,2 milioane lei pus la bătaie de Compania Națională de Investiții pentru amenajarea complexului de agrement din Cluj-Napoca, cartierul Gheorgheni, din zona cartodromului. Este vorba despre Nord Conforest, firma din grupul ACI, controlat de familia Așchilean dar și de o societatea obișnuită a contractelor cu CNI, încă de pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale, societatea Recon&Doje, deținută de Jenică Dop. Comisia de licitația a companiei este încă în proces de evaluare a ofertelor, motivând că are nevoie de mai mult timp înainte de a stabili câștigătorul, având în vedere complexitatea ofertelor tehnice.

Primăria a pregătit proiectul bazei sportive de pe Alexandru Vaida Voievod fn încă din 2013. Pe un teren de aproximativ 9,4 hectare s-a propus de către Civitas Proiectare (cei care au câștigat proiectarea) un amfiteatru dar şi terenuri de baschet, minifotbal, tennis de camp, volei de plajă, badminton, dar şi o pistă de alergare, un parc aventură, o zonă de escaladă-bloc, una de paintball sau un skate-park, un loc de joacă pentru copii, într-o zonă delimitată de stăzile Lucia Sturza Bulandra şi Soporului.Consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate în noiembrie 2013, realizarea parcului fiind evaluată la peste 22 de milioane de lei, din care construcțiile și montajul presupul peste 15,6 milioane de lei.
Terenul din zona Cartodromului a fost predat Ministerului Dezvoltării Regionale, ca liber de sarcini, la prima ședință a Consiliul Local de anul acesta. De asemenea, administrația a rezervat în buget peste 500.000 de euro pentru a cofinanța parcul din zona Gheorgheni după ce a primit promisiuni de la Ministerul Dezvoltării Regionale că va fi finanțat prin Compania Națională de Investiții (CNI), în programul național destinat susținerii sportului.
Inițial primarul Emil Boc intenționa să propună ca realizarea parcului din Gheorgheni să fie finanțat din fonduri europene, însă s-a reușit introducerea sa în programul CNI.
În aprilie anul acesta, Compania a lansat și licitația pentru contruirea complexului de agrement din Cluj- Napoca. Contractul a fost estimat la peste 20,2 milioane lei (aproximativ 4,6 milione euro). La licitație au participat două societăți, Recon&Doje și Nord Conforest. Despre prima dintre societați, presa centrală scria că a avut contracte grase cu primăria secorului II din Capitală dar și cu cei de la Compania Națională de Investiții, pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării. Societatea deținută de Jenică Dop a avut contracte de aproape 6 milione lei pentru amenajarea unor săli de sport , printre care și o sală într-o comună cu doar 676 de locuitori. În 2012, societatea era campioană la contractele cu primăria sectorul II condusă de Neculai Onțanu (montarea de panouri solare, reparații în grădinițe și reabilitări) primind de la acesta chiar și o diplonă pentru succesele financiare, după cum scrie presa centrală. Celaltă societate, Norconforest, face parte din familia ACI Cluj controaltă de familia Așchilean, tot o obișnuită a contractelor publice cu primăria și autorități publice din țară, inclusiv cu cele din Cluj-Napoca.
Comisia de licitației din cadrul CNI a anunțat la începutul lunii iunie că are nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru a evalua ofertele financiare depuse de cele două societăți, așa că termenul legal de 25 de zile pentru evaluarea ofertelor (calculat de la deschiderea lor) a fost suplimentat, până când se va stabi noul câștigător.
Acum câțiva ani, tot prin Compania Națională de Investiții, s-a început un proiect de amenajare a unui bazin de polo, în aceeași zonă, pe Vaida Voievod fn în cartierul Gheorgheni, însă acesta a fost abandonat deoarece amplasamentul nu s-a pretat proiectului dorit de instituția centrală. Atunci s-a desemnat chiar și un constructor de către CNI. Având în vedere eșecul, primăria a venit cu ideea de a transforma terenurile din zona Cartodromului într-o bază sportivă, parc de aventură în aer liber.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare