Închide

Cine sunt oamenii care preiau puterea în PSD Cluj

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 07, 2016 0 2918

Cine credeți că-l secondează pe Horia Nasra la șefia PSD Cluj? Unul dintre ei este Mihai Mocanu (a lucrat la IRES și se număra printre oamenii de încredere ai actualului vicepremier Vasile Dâncu). Mocanu este cel care l-a consiliat și pe Octavian Buzoianu în cursa pentru Primăria Cluj Napoca, la alegerile locale din 5 iunie (cel puțin în etapa de început). Sursele Actualdecluj.ro au informat că imediat ce Horia Nasra a fost numit în funcția de președinte al PSD Cluj, Mihai Mocanu (foto jos) și-a și semnat adeziunea și a și fost acceptat în Biroul Permanent Județean al PSD. În afară de Mocanu, un alt apropiat al lui Nasra este Vasile Ilea (om cu afaceri în domeniul organizării de evenimente), care tocmai s-a ales cu un mandat de consilier județean.

12039281_755787824533084_5711259959414419824_n

După rezultatele slabe de la alegerilor locale din 5 iunie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a decis că la Cluj se impune o schimbare completă la conducerea organizației de partid. Astfel, prin Comitetul Executiv de la nivel central, a decis ca președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, să fie înlocuit cu Horia Nasra, tânărul de 31 de ani, care până în prezent era purtătorul de cuvânt al PSD Cluj și care nu a avut până în prezent vreun job stabil. „Liderii de la București m-au ales pe mine pentru că au considerat că sunt implicat, că am fost foarte vocal și că mi-am manifestat opoziția față de Emil Boc. S-a considerat că era nevoie de o schimbare majoră la nivelul organizației PSD Cluj și m-au desemnat pe mine”, a explicat Nasra pentru Actual de Cluj.  Important de remarcat e faptul că Horia Nasra nu a preluat doar președinția organizației județene, ci și președinția organizației municipale. Potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, aseară a avut loc o ședință la nivelul PSD Cluj, iar fostului președinte al organizației municipale, Dan Morar, i s-a solicitat să se retragă, așa cum de altfel s-a retras și Remus Lăpuașn. Nasra a admis că a preluat și conducerea organizației municipale. „Până când vor avea loc alegeri interne, eu voi asigura președinția atât la nivelul PSD Cluj, cât și la nivelul PSD Cluj Napoca”, aspus Nasra (foto jos).

13082573_245842522436461_206848309319000177_n

Cine este Horia Nasra?

Are 31 de ani, a fost purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, iar la alegerile locale din 5 iunie s-a ales cu un mandat de consilier local. Nasra nu deține proprietăți imobiliare sau alte bunuri, conform declarației sale de avere. În 2015 a avut venituri de la Biroul Parlamentar al Aureliei Cristea și a mai încasat un salariu de pe un proiect european, derulat de AJOFM Cluj. Este absolvent de Istorie și Antropologie, iar de origine (după tatăl său), este sirian. Nasra obișnuiește să spună despre el că este nonconformist și chiar că este ateu: „Eu respect toate religiile, dar sunt ateu”,  a afirmat el în cadrul unei conferințe de presă. Nasra s-a grăbit să respingă speculația că el ar fi  cel care l-ar fi trădat pe omul care l-a impus pe lista de consilieri locali și care i-a dat credit în repetate rânduri (Remus Lăpușan): „Am în continuare o relație foarte bună cu domnul Lăpușan. El a înțeles că s-a dorit o schimbare de către liderii de la București, și că eu nu am făcut nici un pas în această direcție. Oricum, domnul Lăpușan va rămâne în continuare membru în cadrul Biroului Permanent Județean”, a subliniat Nasra.

Oameni noi în PSD?

Liderii din PSD Cluj s-au arătat revoltați de numirea lui Nasra la șefia partidului și chiar au încercat să aibă o dicuție cu Liviu Dragnea, pentru a-i cere acestuia să permită organizare de alegeri la nivelul organizației clujene. Dargnea a refuzat, însă, orice negociere, spun surse din partid. Din momentul în care Nasra a fost numit la șefia PSD, nici unul dintre parlamentarii clujeni ai PSD nu a dorit să ofere vreo explicație în mod public. Acest lucru nu însemană, însă, că ei nu ar fi nemulțumiți, dimpotrivă, spun sursele Actualdecluj.ro. Se mai vehiculează că în perioada următoare ar urma să fie cooptați și alți membri în PSD. Un nume vehiculat este cel al lui Liviu Alexa, patronul site-ului Ziar de Cluj, fost canddiat la Primăria Clujului din partea Mișcării Liberale, cel care a mai făcut demersuri pentru a fi acceptat în PSD Cluj. După alegerile parlamentare din toamnă, la nivelul PSD Cluj, ar urma să se organizeze alegeri interne, pentru desemnarea unei conduceri oficiale.

Cine conduce în prezent PSD Cluj?

PSD Cluj a transmis în această dimineață o informare, privind noua conducere a organizației clujene. Astfel, se precizează că Noul Birou Permanent Judeţean interimar al PSD Cluj a fost aprobat, oficial. „Este o schimbare de paradigmă în PSD Cluj. Această echipă trebuie să fie aproape de clujeni prin proiecte, seriozitate și respectarea cuvântului dat” a transmis Horia Nasra, președintele interimar al PSD Cluj.

Componența noului BPJ al PSD Cluj:

Președinte interimar:

Horia Nasra

Membri BPJ interimar:

Remus Lăpușan (consilier județean), Costan Morar (primar Dej), Ioan Neselean(primar Gherla), Cristian Matei (primar Turda). Alți membri PSD: Vasile Sălătioan, Alin Popoviciu, Vladimir Mătușan, Laura Elena Pop Chiorean, Vasile IleaSimina Sipoș, Adrian Daniel Morariu, Dorel Pojar, Raluca Zglobiu, Paul Ise, Cătălin Lupea, Corina Croitoru, Gabriela Ciot, Radu Cojocaru, Mihai Pop, Ionel Mang, David Gabriel, Ciprian Horț, Andrei Zorilescu, Mihai Mocanu

Mesajul lui Liviu Dragnea

„Am avut o întâlnire foarte scurtă în Biroul Permanent Național pentru a lua o decizie administrativă după prezentarea demisiei de către domnul Remus Lăpușan, președintele organizației PSD Cluj, la Târgoviște săptămâna trecută. Astăzi am aprobat o componență a Biroului Permanent județean interimar de a Cluj. După discuțiile pe care le-am avut în ultimele zile cu colegii de-acolo, președinte interimar a fost desemnat domnul Horia Nasra, un tânăr coleg de-al nostru. Biroul Permanent Județean interimar este format din 25 de persoane, dintre care majoritatea zdrobitoare este formată din tineri din Cluj, diverse ocupații, ingineri, profesori universitari, directori, conferențiari, notari. De asemenea, cei trei primari de orașe, la Turda, Gherla și Dej. În continuare, domnul Remus Lăpușan este în echipa de conducere și domnul primar de la Jucu. De asemenea, la organizația municipală Cluj nu mai era președinte, locul era vacant, domnul Horia Nasra va gestiona și această funcție. Această conducere interimară va fi în funcție până la alegerile parlamentare din acest an. Speranța tuturor, a noastră, în primul rând, și nu numai a noastră, ci a tuturor organizațiilor județene, este ca la Cluj organizația noastră să se deschidă către societate și să aibă cu totul și cu totul alt mesaj”  – este mesajul președintelui PSD, Liviu Dragnea,  din conferinţa de presă susţinută după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, la sediul PSD.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare