Închide

Cine sunt cei doi elevi clujeni care au luat media 10 la Bac. Amândoi rămân la facultate în Cluj

EducaţieTop News by Mihai Prodan - iul. 13, 2016 0 647

Doi elevi din Cluj au obținut în acest an media 10 la examenul de bacalaureat.

E vorba de Radu Cristian Andreescu, de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, și de Raul Oltean, de la Colegiul Național „George Barițiu”, ambele din Cluj-Napoca. Ambii au aceeași specializare, științe sociale.

rauloltean bacalaureatScăpat de caznele Bacalaureatului, Raul Oltean spune acum că vrea doar să se relaxeze, în vacanță. Va merge în august puțin la mare, în Eforie Nord, la bunici și la rude. O dată vacanța trecută, Raul rămâne la Cluj – are în plan să se înscrie la Facultatea de Studii Europene a universității „Babeș-Bolyai”.  „Deocamdată vreau să mă relaxez în vacanță, să mă odihnesc, după aceea merg la facultatea de studii europene din Cluj, pentru că îmi place latura asta, nu mi-au plăcut niciodată științele exacte, ci istoria, politica, îmi place să mă implic în activități din acestea, cu UE și colaborarea între state și instituții europene”, explică el.

Întrebat care e proba pe care a considerat-o cea mai dificilă, Raul ține să precizeze că nu a fost nici una – cu o excepție unde a avut emoții, proba scrisă de limba și literatura română, „mi-a fost frică să nu greșesc la redactare, la așezarea în pagină, la limba română se punctează și asta, esteticul”, și precizează – „dar nu pot zice că a fost dificil”.

raduandreescu bacRadu Andreescu nu e doar elev de 10 la bacalaureat, ci și olimpic câștigător al etapei naționale la limba română ani la rând. Acum, în clasa a XII-a, s-a reorientat spre olimpiada de filosofie, pe care a și câștigat-o – a luat locul I în Tulcea. El spune că din toamnă rămâne și el la Cluj, și-a ales deja facultatea, va fi cea de filosofie din cadrul universității „Babeș-Bolyai”. Până atunci, însă, în vacanța de vară profită ca să adune într-un volum poeziile scrise în ultimul an, pe care să le publice. E a patra astfel de experiență pentru Raul Andreescu, la cei 18 ani ai săi are deja la activ trei volume publicate. „O să folosesc timpul ca să adun într-un volum ce am scris deja de-a lungul unui an”, spune el. „E perioada de adolescență când ne schimbăm gândirea de la un an la altul, avem perioade de incertitudine; era bine ca toate aceatea să fie internalizate poetic”, spune el pentru actualdecluj.ro. „O să continuu să scriu, am cvasi-certitudinea. Deocamdată poezii, nu am experiența de viață pe care o cere o operă literară mai complexă decât poezia, începuturile e bine să fie modeste”.

Să mai spunem că Raul Andreescu e olimpic la limba și literatura română încă din clasa a șasea, până în clasa a X-a, după care a luat pauză un an, pentru ca în clasa a XII-a să ajungă olimpic la filosofie.

Citește și:

Care sunt cele mai bune licee din Cluj la Bacalaureat

VIDEO Clujul e cel mai bun județ din țară la Bacalaureat, la mare distanță de restul. Care e explicația

Clujul, media de promovare la Bac 83,32%. Toate cifrele Bacului la Cluj în 2016

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.