Închide

Cine jurizează filmele la TIFF

Cultură by Actual de Cluj - mai 03, 2019 0 84

Printre primele nume confirmate în juriul oficial al Competiției TIFF 2018 se numără Denis Côté, regizorul, producătorul și criticul canadian prezent la Cluj de două ori, cu Vic și Flo au văzut ursul (Vic + Flo Saw a Bear, distins cu Premiul Alfred Bauer la Berlin în 2013) și documentarul Pielea ta atât de fină (A Skin So Soft), anunță organizatorii festivalului de film de la Cluj. Côté a mai fost recompensat de-a lungul carierei cu trei premii importante la Locarno: Leopardul de Aur în 2005 pentru Drifting States, Leopardul de Argint în 2008 pentru All That She Wants și Premiul pentru cel mai bun regizor, în 2010, pentru Curling.

Cu o experiență de peste 30 de ani în industria cinematografică, Mike Goodridge este fostul director executiv al companiei Protagonist Pictures (responsabilă, printre altele, pentru The Lobster și God’s Own Country) și actualmente directorul artistic al Festivalului de la Macao. American Honey (Premiul Juriului la Cannes 2016) este cel mai cunoscut titlu din cariera sa de producător.

Regizorul și scenaristul Constantin Popescu va fi și el prezent la Cluj ca membru al juriului competiției. Popescu și-a început cariera ca asistent de regie şi de producţie în echipele unor cineaşti importanți ca Lucian Pintilie (Balanţa, 1992; O vară de neuitat, 1994; După-amiaza unui torţionar, 2001), Costa Gavras (Amen, 2001) şi Francis Ford Coppola (Tinereţe fără tinereţe, 2007). După o serie de scurtmetraje multipremiate, Constantin Popescu a debutat în lungmetraj cu Portretul luptătorului la tinereţe (lansat în 2010 la Berlin), urmat de Principii de viaţă (San Sebastian 2010). Cel mai mare succes al său rămâne Pororoca, care a câștigat premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2018, un Premiu Gopo pentru regie (2019) și premiul pentru interpretare masculină (Bogdan Dumitrache) la Festivalul de la San Sebastian.

  • Tags

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare