Închide

Cine este în Construcţii Ioan Bene, omul de afaceri reţinut în scandalul mitei la CJ

Actualitate by Kristina Reştea - mai 29, 2014 1 6394

Sursa Foto: presalocala.com

Sursa Foto: presalocala.com

Omul de afaceri Ioan Bene, reţinut cu propunere de arestare alături de preşedintele CJ Horea Uioreanu, sub acuzaţii de infracţiuni de corupţie, dare/luare de mită, a fost în ultimii ani unul dintre cei mai activi jucători pe piaţa construcţiilor. A marcat în fiecare din ultimii trei ani o achiziţie importantă, prin care şi-a crescut influenţa în domeniu, iar cea mai cunoscută dintre firmele pe care le controlează, care are în portofoliu mari proiecte din bani publici, a intrat în topul naţional al companiilor din domeniu, după cifra de afaceri, după achiziţie.

Ioan Bene controlează sau a fost implicat în mai multe companii cu afaceri conexe în domeniul construcţiilor şi active pe piaţa imobiliară, printre care Napocamin, Panpetrol, Unirea, Ben&Ben (intrată în faliment) sau Construdava. Bene a făcut o serie de achiziţii majore în ultimii trei ani: în 2011 a preluat controlul Societăţii de Construcţii Napoca, una dintre cele mai vechi şi cunoscute firme din domeniu, controlată anterior de reprezentanţi ai omului de afaceri Ion Ţiriac şi, parţial, de Ştefan Dimitriu, care a rămas în conducerea companiei. În 2012, o firmă deţinută de Bene a achiziţionat jumătate din Construdava (companie implicată la rândul ei în lucrări publice), iar în toamna anului trecut a cumpărat una dintre cele mai valoroase clădiri din centrul oraşului, celebrul imobil monument istoric în care au funcţionat hotelurile New York şi Continental. Tranzacţiile au fost realizate printr-o companie controlată de Bene, Napocamin.

Bene este implicat în proiectul locuinţelor pentru militari al Ministerului Apărării Naţionale, construit în Gheorgheni de Taurus Development, unde omul de afaceri este acţionar. Napocamin are în lucru un proiect imobiliar propriu (cu funcţiuni mixte) în zona Tăietura Turcului. Construcţii Napoca a câştigat lucrări la o serie de obiective din bani publici, cum ar fi centrul regional de deşeuri sau noua pistă a aeroportului. Numele lui Bene a fost adesea asociat cu cel al fostului ministru de interne Ioan Rus, însă Bene, întrebat despre această relaţie, susţinea, anul trecut, că nu are afaceri comune cu acesta, fiind doar fost partener în achiziţia de camioane de la o companie reprezentată de Rus.

Anul trecut, SC Construcţii Napoca şi-a făcut o intrare spectaculoasă în Topul Constructorilor, realizat de consultanţii de la IBC Focus pe baza datelor din anul precedent, 2012. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, compania a avut în 2012 afaceri de 114 milioane de lei şi un profit de 14,1 milioane, cu cele mai mari creşteri dintre societăţile clujene din clasament. Compania înregistrase în anul precedent o cifră de afaceri de doar 14,6 milioane lei şi încheia anul 2011 cu pierderi de 8 milioane. Evoluţia din cifre s-a datorat unui „management adecvat”, susţinea Bene, după publicarea datelor. Între cele cinci companii clujene care au apărut în topul naţional al antreprenorilor în construcţii, Napoca ocupa locul al doilea, după Acomin.

În acest an, una dintre cele mai importante investiţii în grupul de firme controlat de Bene urma să fie direcţionată înspre începerea de reabilitare a imobilului monument istoric New York-Continental de la km 0 al oraşului. Prin societatea Napocamin, Ioan Bene a făcut în 2013 singura ofertă de preluare a clădiri, cu 5 milioane de euro, după mai multe serii de licitaţii eşuate, organizate de un lichidator judiciar. Tranzacţia prin care Bene a preluat imobilul monument istoric a fost încheiată în toamna anului trecut, suma fiind asigurată prin credit de la Banca Italo Romena, creditorul principal al Ardeleana. Investiţia pentru renovarea şi reamenajarea clădirii care urma să aibă spaţii de evenimente, restaurant şi camere de hotel a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro, lucrările urmau să înceapă în acest an şi să dureze 3 ani. Napocamin aștepta în această perioadă eliberearea autorizației de construire pentru începerea lucrărilor, spunea Bene în urmă cu câteva zile.

Masina Porsche a lui Bene, parcată la Aeroport (Foto: Luminita Silea)

Masina Ferrari a lui Bene, parcată la Aeroport (Foto: Luminita Silea)

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare