Cine e „Psychometric Systems”, firma care a lansat aparatul de „scanare” în palmă pe care l-a adoptat Inspectoratul Școlar din Cluj și la care a renunțat după ce instituția a fost acuzată că promovează pseudoștiința?
Actualitate by Kristina Reştea - ian. 25, 2024 1 2698
Un așa numit „proiect pilot” al Inspectoratului Școlar Județean din Cluj, lansat săptămâna aceasta, a ajuns subiect de dezbatere și critici în mediul online – oameni din mediul universitar sau tehnic au calificat inițiativa drept promovare a pseudoștiinței. Prin proiect, Inspectoratul Școlar a agreat, împreună cu Clubul Lions Genessis să testeze pe elevii clujeni un aparat inventat de un român, Dumitru Grigore, consilier în cadrul unei societăți comercială numită Tracia Unită, „organizație a Domnului Profesor Florian Colceag în care aceștia au creat cel mai performant program de scanare a profilului pshihologic pe ADN-ul ființei umane”; Tracia Unită care „întruchipează tărâmul antic de unde au pornit civilizațiile lumii. Școala Zamolxiană a spiritualității”. Cu toate că decanul Facultății de Psihologie din cadrul UBB a fost prezent la conferința de lansare, reprezentanții Universității Babeș-Bolyai, prezentați ca parteneri în proiect de către inspectoarea șefă, s-au dezis ulterior de instrument și de metoda folosită. Desfășurarea unui astfel de proiect-pilot ar fi o „greșeală”, a declarat rectorul UBB, psiholog de profesie, Daniel David, care susține că școala ar trebui să folosească teste și probe psihologice validate, acest proiect nefiind din această categorie, conform EduPedu.ro. Ulterior, chiar ISJ a renunțat la promovarea proiectului „până la momentul clarificării tuturor aspectelor”. Cine a fondat firma care dezvoltă aparatul? Alături de Grigore Dumitru, familia Galoș.
Pe site, Psychometric susține că promovează o „metodă de scanare complet automatizată, brevetată și sigură pentru evaluarea psihologică” și se laudă cu un premiu la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva (manifestare despre care unele voci susțin însă că a ajuns un business, care își cam premiază toți participanții). Un studiu realizat de Dumitru Grigore este prezentat AICI
Instrumentul nu are „nicio acreditare formală”, a precizat azi Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie din cadrul UBB, deși anterior fusese prezent și el la conferința de lansare.
Update. Dispozitivul de scanare a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră care ar fi urmat să fie testat pe 100 de elevi din județul Cluj nu a fost avizat de Colegiul Psihologilor din România, forul recomandând neutilizarea lui, potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a structurii.
Cine e firma Psychometric Systems
Firma Psychometric Systems, înființată acum aproape 10 ani, are ca obiect de activitate declarat “Cercetarea – dezvoltarea în alte știinte naturale și inginerie”. Conform celor mai recente date de la Ministerul Finanțelor, aceasta a avut în 2022 o cifră de afaceri de numai 60.502 lei și o pierdere de 47.244 și figurează cu 0 salariați.
Firma este deținută de Grigore Dumitru (42%) și LG Consulting (58%), firmă ce apare la rândul său ca fiind deținută de Galoș Alexandru Doru și Galoș Lăcrimioara. Ca administrator și asociat apare și Galos Alexandru Doru, un cunoscut om de afaceri din Cluj, care a decedat anul trecut.
Alexandru Galoş a fost cunoscut pentru activitatea sa în industria tipografică din România, ca fondator al tipografiei Novis, al companiei Art Inks, dar şi ca dezvoltator şi proprietar al Olimpia Business Center ClujNapoca, una dintre primele clădiri de birouri din Cluj. Acesta a fost, de asemenea, membru al clubului Rotary.
La conferința de presă a ISJ a fost prezent ca reprezentant al firmei Psyhometric Systems Cluj-Napoca Andrei Galoș, fiul acestuia. Pe Facebook, proiectul Psychometric System e promovat și de Tudor Galoș (fondatorul Tudor Galos Consulting, care a lucrat anterior și pentru Microsoft România). Acesta spune că a lucrat „ani de zile” la proiect.
Consultantul este vărul lui Alexandru Galoș, după cum povestea chiar acesta, într-o relatare care prindea începutul afacerii MindMi. Acesta a povestit că MindMi a fost primul client al firmei sale de consultanță. “Ne știm de o viață. Văr, prieten, mentor în business. În a doua zi după ce am aflat că jobul de corporație nu mai există și eram confuz și nu știam ce să aleg, m-am urcat în avion și m-am dus la Cluj. M-am întâlnit cu el și cu Dumitru Grigore și împreună am muncit ani la rând la proiectul MindMi System . 8h petrecute cu Puiu m-au făcut să iau una dintre cele mai bune decizii din viața mea”, scria Galos pe Facebook în aprilie 2023.
Partea 1: „Premiera” de la Cluj
La începutul săptămânii, Inspectoratul Școlar Cluj anunța, într-o conferință de presă, o „premieră” în România. Potrivit cluj24.ro,Peste 100 de elevi de clasa a XI-a din Cluj-Napoca vor fi incluși într-un proiect pilot, în premieră în România, care prevede testarea lor prin scanarea mâinilor timp de 5 minute pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare.
Șeful ISJ Cluj, Marinela Marc, a declarat, marți, 23 ianuarie, citată de cluj24.ro că instituția este parte a unui proiect pilot în premieră în România prin care peste 100 de elevi din Cluj-Napoca vor fi testați cu un aparat care, prin scanarea mâinilor identifică abilitățile privind cariera viitoare.
”În cadrul proiectului <<Încotro? Eu?>> ISJ Cluj identifică grupul țintă și eșantionul de elevi și licee. Va fi un proiect pilot care începe în luna februarie și va dura până în iunie, iar în funcție de rezultate vom vedea dacă îl extindem în anul școlar viitor. În prima fază vor fi 100 de elevi în fiecare lună. Noul sistem îi va ajuta pe elevi să ia decizii legate de carieră”, a spus Marc. Proiectul va începe în Cluj-Napoca, iar pentru testarea elevilor dacă sunt minori, va fi nevoie de acordul părinților.
Proiectul e derulat în parteneriat cu Clubul Lions Genessis care a cumpărat aparatul MindMi inventat de un român, Grigore Pop, comercializat și promovat de firma Psyhometric Systems Cluj-Napoca. Aparatul a costat 2500 de euro și va fi folosit în cadrul Centrului pentru Orientarea în Carieră a ISJ Cluj.
Andrei Galoș, reprezentantul firmei Psyhometric Systems Cluj-Napoca, a declarat la rândul său că sistemul este unul „inovator”, premiat național și internațional, fiind inventat de Dumitru Grigore.
”Este un neurostimulator, pe care elevii își pun palmele, iar ulterior sunt supuși unor impulsuri electrice de voltaj foarte mic prin care le este stimulat creierul. Creierul răspunde înapoi, moment în care scannerul intră în modul de colectare date. Procesul se repetă până se colectează date suficiente la nivel de activitate neurodermală, iar informațiile sunt interpretate de un algoritm inventat de noi”, a explicat Galoș, citat de Cluj24.
Prezentat la respectiva lansare a proiectului pilot al ISJ Cluj, Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie a UBB, a subliniat, citat de cluj24.ro, că noua procedură trebuie să fie credibilă, iar datele colectate să consolideze viabilitatea sa.
Partea a 2-a: Revolta din mediul online
Activiștii din oraș și mai mulți reprezentanți din mediul universitar au acuzat ISJ Cluj că a ajuns să promoveze pseudoștiința și că face experimente pe elevii din oraș în condițiile în care inventatorul aparatului, Dumitru Grigore, apare drept consilier al unei societăți comerciale care pretinde că ar fi creat” cel mai performant program de scanare a profilului pshihologic pe ADN-ul ființei umane”. Fiind și preot, acesta se declară, pe site-urile unor asociații cu nume de fețe bisericești, împotriva cipurilor biometrice. Internauții propun pe grupul Clujulul Civic inclusiv sesizarea Ministerului Educației în privința situației și comportamentului conducerii ISJ Cluj. „Pseudoștiință” și „chiromanție” modernă se numără printre calificativele aduse.
Mai multe păreri puteți citi AICI
Urmările. Proiect contestat de conducerea UBB. Rectorul Daniel David: „Cred că este o greșeală”
Desfășurarea acestui proiect-pilot (prin care ISJ vrea să testeze elevii din Cluj prin scanarea mâinilor timp de 5 minute pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare-n.red) cred că este o greșeală”, apreciază rectorul UBB, Daniel David, care este și președinte al Asociației Psihologilor din România, citat de edupedu.ro. Printre motivele invocate de el: faptul că instrumentul folosit „nu știu să fie printre instrumentele acreditate de către Colegiul Psihologilor din România” sau la nivel internațional. „Măcar în sistemul public, ar trebui să folosim teste și probe psihologice validate și acreditate de Colegiul Psihologilor din România, pentru că este vorba și despre copii, și despre sistemul public”, a spus el, citat de aceeași sursă.
La rândul său, Adrian Opre de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, care este și președintele Comisiei de psihologie educațională a Colegiului Psihologilor, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că instituția pe care o reprezintă nu a semnat niciun fel de parteneriat pentru acest proiect. Și declară că a luat parte la conferința de prezentare a inițiativei deoarece ideea de principiu, de a susține soluții pentru consiliere în carieră, este „foarte bună, dar să susțin aparatul – așa ceva nu pot să fac și n-am făcut nici acolo”.
Opre a menționat că proiectul nu are nicio acreditare formală. „Niciuna. O spun cu apăsare, nu este nicio semnătură, nimic. Îmi pare rău că a apărut acolo – am văzut știrile – că ar fi parteneriat ISJ-UBB și așa mai departe. Nici cu dânșii, la ISJ, măcar, nu am semnat parteneriat pe tema asta”, a spus Opre, citat de Edupedu.
Poziția oficială a UBB: Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, din cadrul Universității Babeș Bolyai, nu a semnat vreun parteneriat în vederea implementării proiectului “Încotro? Eu?”.
Precizăm că Actualdecluj.ro a adresat în cursul zilei de joi o serie de întrebări către Daniel David și Adrian Opre și vom publica reacțiile acestora, în măsura în care le vom primi.
Urmările. ISJ a făcut un pas în spate după revolta din mediul online
Ulterior, în 25 ianuarie, pe pagina de Facebook, ISJ Cluj anunță că nu va promova proiectul inițiat de Lions pentru testarea competențelor elevilor cu aparatul „de citit în palmă”. “Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj anunță public faptul că această inițiativă nu va fi promovată la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj, până la momentul clarificării tuturor aspectelor care țin de eficacitatea și relevanța rapoartelor generate”.
Am sărit cu toții să ne dăm cu părerea despre acest aparat si metoda propusă, inclusiv domnii DD si AO psihologi de formație profesională. Mă întreb, câți medici renumiți au contestat de-a lungul timpului utilitatea si eficienta aparatelor de imagistică medicală? Timpul a dovedit eficienta ai utilitatea lor. De ce nu acceptam sa testăm acest aparat, pentru că ne va prelua o parte din activitatea noastră a psihologilor?