Închide

Cine e fotbalistul în care Dan Petrescu își pune toată încrederea. E senegalez, dar a debutat în fotbalul profesionist în Argentina. Totul despre Ibrahima Balde

Sport by Catalin Suciu - iul. 24, 2017 0 632

„Am vorbit cu un atacant foarte bun, foarte-foarte bun, peste nivelul campionatului, dar apoi n-a mai dat nici un semn”, spunea recent Dan Petrescu.

Peste două săptămâni, mutarea verii a fost oficializată. Ibrahima Balde (28 de ani), fotbalist cu un CV impresionant. a semnat cu CFR Cluj. „Când va ajunge la parametri fizici optimi, va face diferența în campionatul României. Îi mulțumesc conducerii că l-a adus”, a spus acelaeși Petrescu.

Ajuns la 28 de ani, Balde a trecut în carieră și pe la Atletico Madrid.A jucat la Osasuna și Numancia, iar ultima dată la Reims, în Franța. E internațional senegalez.

Culmea, în fotbalul mare a debutat tocmai în America de Sud, în Argentina.

„Orice fotbalist african visează să ajungă în Europa pentru a fi profesionist. Cu un an înainte de a merge la Facultate am primit o ofertă de la o echipă din Argentina. Acolo am început fotbalul, practic, la tineretul lui Argentinos Juniors, după care m-am transferat la Velez, echipa de rezerve. Aveam 19 ani. La Velez m-a văzut un impresar spaniol, Jose Sanchez Parra, care mi-a propus să merg la Atletico Madrid B. A fost foarte greu pentru mine în Argentina, dar până la urmă a fost cea mai bună decizie, pentru că așa am reușit să ajung în Europa. Ba chiar în Spania”, a povestit Balde într-un interviu pentru russianfootballnews.com.

În ianuarie 2010, Balde a debutat la echipa mare a lui Atletico în mandatul lui Quique Sanchez Flores. A jucat destul de puțin și explică și de ce: „Eram foarte tânăr, nu aveam experiență și erau atunci atacanți mari de tot la Atletico. Erau Forlan sau Aguero, Falcao sau Adrian. Era foarte greu. Am mers împrumut la Numancia, în liga secundă, m-am întors la Atletico, iar apoi am fost vândut la Osasuna”, mai spune Balde.

Ulterior, vârful a fost la un pas de Premier League. Aston Villa îl pusese în capul listei de achiziții și se discuta de suma de transfer de 8 milioane de lire sterline. Balde a stat pe gânduri și a ales apoi Rusia, Kubanul lui Dan Petrescu.

Culmea, antrenorul care l-a cerut insistent, a plecat de la Kuban și a preluat-o pe Dinamo Moscova tocmai în momentul transferului.

4 ani a stat în Rusia Ibrahima Balde, iar din 2016 s-a transferat la Reims, în Franța. E liber de contract din vară, iar Petrescu l-a sunat imediat.

Fotbalistul a ezitat la început să semneze, însă a acceptat în final propunerea CFR-ului și a devenit cel mai bine plătit fotbalist din Liga 1, cu 30.000 de euro lunar.

Vin încă doi fotbaliști

Deși au trensferat 16 jucători, cei de la CFR spun că nu se opresc aici. „Mai suntem în discuții cu doi de același nivel ca și Balde pentru că nu vrem să transferăm doar de dragul de a transfera. Mai este timp până se închide perioada de transferuri”, a spus Iuliu Mureșan la Look TV.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare