Închide

VIDEO Cine e clujeanul care a scos aseară oamenii în stradă împotriva lui Ponta

ActualitateRecomandarea redacțieiTop News by Mihai Prodan - nov. 09, 2014 6 3269

Organizatorul mitingului de amploare de aseară din centrul Clujului, unde 5.000 de persoane și-au strigat în stradă nemulțumirile împotriva premierului Victor Ponta, e un tânăr clujean care studiază la Budapesta.

Andrei Fărcaș e cel care a organizat mitingul – mai întâi cu un event pe rețeaua de socializare Facebook, unde s-au înscris rapid 7.000 de persoane, apoi cu diligențele necesare la autorități, de exemplu obținerea aprobării din partea Primăriei Cluj-Napoca. Are doar 23 de ani și e masterand în anul 2 la Studii Medievale, în Budapesta. Pasionat de istorie medievală, e membru fondator al asociației de reenactment istoric Clujul Medieval. Înalt și uscățiv, cu o aparență modestă și el însuși surprins de amploarea evenimentelor pe care le-a generat, Andrei Farcaș a fost aseară în primele rânduri ale masei de protestatari din centrul Clujului.

 

foto Mihai Hendea

foto Mihai Hendea

„Sunt foarte interesat de evenimentele din țară și conectat cu ce se întâmplă în Cluj în mod particular, de aici și interesul meu activ pentru ce s-a întâmplat la alegerile din 2 noiembrie”, spune el pentru actualdecluj.ro. „În seara acelei zile (duminica primului scrutin-n.red.), când tot Internetul vuia de nemulțumire și revoltă, am fost inclus pe pagina de Facebook a unui eveniment, toată lumea vorbea acolo de organizarea de proteste la nivel național, însă nimeni nu propunea nimic concret. Așadar eu și un prieten de-al meu din Timișoara, Edwin Sebastian Marc, am luat inițiativa, în ideea că cineva trebuie să facă primul pas, să inițieze paginile unor evenimente concrete pe Facebook. Așa a luat naștere evenimentul de la Cluj; în primele 24 de ore aproximativ 2.400 de oameni au dat join, și o mulțime de oameni au răspuns chemării mele de a mă ajuta cu organizarea, întrucât eu nu eram în Cluj. Așa s-a constituit o echipă de oameni care nu se cunoscuseră încă între ei, dar care au reușit să organizeze, după spusele Jandarmeriei, unul dintre cele mai frumoase și mai mari proteste din Cluj din ultimii 20 de ani”.

Tânărul spune că avea emoții: una sunt protestatarii „de Facebook” și alta sunt cei care chiar ies în stradă – dar aseară s-a dovedit contrariul: 10.000 de clujeni au anunțat că vin și, chiar dacă nu au fost prezenți toți, cel puțin jumătate au ieșit în stradă. „M-a surprins într-un mod extrem de plăcut”, spune el. „Trebuie să recunosc că emoțiile erau mari, o așa masă de oameni putea foarte ușor să scape de sub control, însă simțul civic al clujenilor m-a surprins din nou, coloana de oameni a fost incredibil de pașnică și de civilizată, a cooperat foarte bine cu noi și cu jandarmii și nu au fost incidente. Sunt sincer mândru de clujeni!”, spune Fărcaș.

În primul tur tânărul a votat în Budapesta, unde se afla, la Ambasada României, dar nu are niciun reproș de făcut, dimpotrivă: „personalul ambasadei a dat dovadă de o eficiență și un comportament exemplare, le transmit felicitările mele pe acestă cale! Nu au existat oameni care să stea la coadă decât foarte puțini în primele ore ale dimineții, iar ambasada a luat măsuri ca procesul să se desfășoare rapid și fără probleme. Au fost două secții de votare, la ambasadă și la serviciul consular al acesteia, cu intrări separate, iar la secția unde am fost eu erau cel puțin cinci cabine de vot și aproximativ cici ștampile, însă la masa pentru semnarea declarațiilor erau în permanență o grămadă de oameni iar cabinele de vot nu stăteau goale prea mult timp”, explică el. În turul 2, Fărcaș se va afla la Cluj și spune că va vota la secția de votare unde era arondat, „pentru o Românie mai bună, pentru ceea ce am cerut noi în stradă!”.

 

După protest, încheiat fix cu 10 minute înaintea expirării autorizației la ora 20 fără niciun fel de incident, tânărul Fărcaș și-a scris impresiile pe Facebook:

 Mă adresez tuturor celor care au participat astăzi la protestul din Cluj și tuturor celor care ne-au susținut de la distanță, dar care au fost aici cu inimă și gândul! Dragi Prieteni, am reușit să facem, împreună, un protest mai mult decât reușit! Trebuie să recunosc că am fost felicitați (nu doar organizatorii, ci întreagă manifestație) pentru desfășurarea exemplară a protestului. Însuși comandantul jandarmeriei ne-a felicitat la final, spunând că un astfel de protest pașnic și civilizat nu a văzut de ani buni! Am reușit cu toții să demonstrăm lumii că la noi se poate, că știm să fim altfel decât ne-au arătat an de an politicienii care ne conduc, am reușit să arătăm lumii că ARDEALUL S-A TREZIT! Mulțumim din suflet Primăriei Municipiului Cluj-Napoca pentru sprijinul acordat, precum și tuturor celor care au participat (conform estimării jandarmilor ar fi participat până la 5000 de oameni, după alte estimări aproape 10.000!). Mulțumim mai ales celor care au venit din alte părți ale județului sau ale țării, mai ales celor care au venit din județe precum Caraș-Severin, Târgoviște, Sălaj, Sibiu, Mureș, Neamț sau Iași! Mulțumim Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj pentru deschiderea deosebită pe care ne-au acordat-o și ajutorului imens pe care l-au oferit! A fost o colaborare foarte productivă! Mulțumim de asemenea mass-mediei prezente (printre care și unele din cele mai mari agenții românești de presă, plus o echipă de la Reuters) și promovării pe care au făcut-o acestui strigăt al nostru! Transmitem mulțumiri nu în ultimul rând organizatorilor evenimentului „La mulți ani, Majestate”, care a urmat protestului nostru, pentru deschiderea cu care au primit manifestația noastră!
Va felicit pe toți cei care ați venit la eveniment, ați fost exemplari. Și conform estimărilor pe care le avem la oră actuală protestul din Cluj a fost probabil cel mai mare din țara, sau cel puțin unul dintre cele mai mari! Urmează filmări și poze și sperăm că ne vom reîntâlni zilele următoare pentru drepturile noastre. CLUJUL S-A TREZIT și va mulțumim pentru asta! O seară cât se poate de plăcută tuturor!

Va salut, împreună cu prietenii pe care i-am cunoscut cu acest prilej și care au organizat că o echipă bine închegată acest eveniment: Alexandra Pintea, Csilla Kovacs, Denise Păscălău, Ionuț Denes, Tudor Turdean și cei aproape 20 de tineri voluntari care ne-au fost alături! Felicitări Cluj!

În final vă prezentăm montajul făcut de organizatori: „am adus trei cameramani care au filmat tot protestul!”, spune Fărcaș.

Vezi aici cum a fost protestul de aseară

6 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Articole similare