Închide

Cine câștigă în disputa dintre Consiliul Județean și Aeroport

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - dec. 22, 2018 0 505

Bătălia dintre conducerile Aeroportului şi a Consiliului Judeţean Cluj s-a acutizat pe finalul anului. Juriştii celor două instituţii se întâlnesc zilnic în faţa judecătorilor, iar miza este uriaşă: validarea expertizelor judiciare tehnice menite să demonstreze modul în care s-au realizat investițiile de la Aeroport: „pista de aterizare/decolare de 2.100 de metri”, „parcarea” şi „suprafaţa de rulare pentru aeronave”.

Paradoxal, deşi procesul penal al managerului Aeroportului David Ciceo a început săptămâna trecută – cu citirea rechizitoriului, privind fapte de corupţie legate chiar de obiectivele menționate mai sus – juriștii Aeroportului se opun expertizelor invocate de Consiliul Județeab. Reamintim că reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj (instituție care patronează Aeroportul) refuză să efectueze recepţia lucrărilor efectuate la obiectivele menținate, fără ca aceste expertize tehnice să fie acceptate/validate de către Aeroport și de către constructori.

Chiar şi fără biroul de avocatură, aeroportul a deschis noi fronturi de luptă în instanţă împotriva Consiliului Județean. Pe de o parte se judecă cu executivul Consiliului, pe de altă parte cu membrii Comisiei de recepţie a lucrărilor. Balanţa pare să se încline încet, dar sigur, în favoarea administrației judeţene, care are o echipă de jurişti hârşâită în lupta de gherilă, de ceva vreme.

După ce au câştigat procesul prin care Aeroportul încerca – prin procese personale – să-i oprească de la a continua demersurile pentru efectuarea expertizelor şi a recepţiei, membrii comisiei de recepţie din cadrul Consiliului Județean au obținut un prim câștig de cauză. Aeroportul a fost executat cu sumele pentru reprezentarea juridică în instanţă.

Ultima găselniţă a echipei Aeroportului a fost cererea de anulare a contractului dintre Consiliul Judeţean şi expertul contractat să efectueze expertizele necesare pentru finalizarea recepţiei lucrărilor la pistă şi parcare. Instanţa a luat act de corespondenţa dintre expert şi autoritatea contractantă, prin care expertul se plângea de presiunile pe care le face conducerea aeroportului pentru a renunţa la efectuarea lucrării, fiind la un pas de a renunţa. Cu toate acestea, aeroportul a pierdut şi lupta aceasta, expertul fiind îndemnat să continue angajamentul.

Minuta deciziei Tribunalului Cluj din 14 decembrie 2018

„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului CJC. Respinge cererea de suspendare a executării contractului nr. 36323 din 2.11.2018 formulată de reclamantul AI „ AI” CN in contradictoriu cu pârâtul CJC ca fiind formulată impotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea de suspendare a executării contractului nr. 36323 din 2.11.2018 formulată de reclamantul AI„ AI” CN in contradictoriu cu pârâtul JC. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs in termen 5 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată in şedinţă publică, astăzi , 14 decembrie 2018”.

Text realizat de Mihai Bacalu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu