Închide

Cifrele rezidenţialului de Cluj: mai puţine locuinţe noi în judeţ. Cine cumpără?

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 20, 2015 1 569

Vi se pare că sunt şantiere peste tot în oraş şi apar blocuri lângă blocuri lângă blocuri? În judeţ, situaţia în cifre arată puţin altfel: în primul trimestru al anului, în judeţul Cluj s-au finalizat 542 locuinţe, cu 566 locuinţe mai puţin decat în trimestrul I 2014, arată datele Direcţiei Judeţene de Statistică. În mediul urban au fost finalizate 225 locuinţe, iar în cel rural ceva mai multe: 317 locuinţe. Interesul dezvoltatorilor imobiliari e însă în creştere. Astfel, în cursul lunii aprilie 2015 au fost eliberate 185 autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale, cu 61 autorizaţii mai mult decât în luna aprilie 2014, mai spun reprezentanţii DJS.

Anul trecut în Cluj-Napoca s-au tranzacționat 6.355 de proprietăți imobiliare. Dintre acestea, 383 de terenuri, 363 de case, 3.749 de apartamente și 1.860 de alte tipuri de proprietăți imobiliare. Valoarea totală a tranzacțiilor încheiate în 2014 pe raza Municipiului Cluj-Napoca a fost de aproximativ 283,9 milioane de euro. 84,5% dintre tranzacții au fost finanțate din surse proprii.

Datele au fost făcute publice într-un ghid realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, în anul 2014. Studiul a fost realizat de o echipă de evaluatori membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, coordonată de Adrian Vascu, Președintele ANEVAR, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și cu sprijinul companiilor de consultanță Veridio si KPMG.

Prețul mediu din acest studiu ajunge la 832 de euro/mp, adică semnificativ mai jos decât cifrele din analizele imobiliare realizate de agenții imobiliare pe baza ofertelor din piață și a prețurilor cerute, pe care le găsesc cei interesaţi de un apartament. Conform acestora, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj trece acum de 1.000 de euro/mp.

Cine cumpără sutele de apartamente construite în Cluj? „Din primii 15 oameni care au fost cu noi, cred că toţi şi-au cumpărat un apartament sau o casă, fiindcă au primit o sumă substanţială la exit-ul de anul trecut”, spune managerul unei companii de IT care şi-a vândut afacerea la începutul lui 2014. Asta în timp ce pentru cumpărătorii din afara industriei momentului (IT) preţurile practicate sunt mult peste posibilităţi şi, cred clienşii, mult prea mari în comparaţie cu condiţiile oferite. „Nici nu mă gândesc să dau 1.200 de euro ca să am un apartament mic în Cluj-Napoca”, spune un locuitor din oraş care încearcă de anul trecut să găsească o locuinţă pe piaţa locală.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.