Chirii de „Capitală a Transilvaniei”: Clujul pe locul 3, după Bucureşti şi Timişoara, ca număr de oferte
Economie by Kristina Reştea - feb. 02, 2019 0 358

În trimestrul 4 al anului trecut, piața din Cluj-Napoca a fost surclasată de Timișoara în ceea ce privește oportunitățile de închiriere a unei locuințe, notează analiza portalului Imobiliare.ro. Față de perioada similară a anului precedent, numărul anunțurilor de închiriere nou introduse pe piață în ultimul trimestru din 2018 a crescut în Cluj cu peste 22%.
În ultima parte a anului trecut, numărul apartamentelor și caselor disponibile spre închiriere în cele șase mari orașe ale țării (proprietăți construite înainte de anul 2000) a cunoscut un declin semnificativ: de 27,4%. Mai precis, acest număr a scăzut de la un total de 21.620 în trimestrul al treilea, la 15.690 în cel de-al patrulea.
Cea mai amplă ofertă pe segmentul închirierilor se găsește, în continuare, în București, unde în T4 2018 au fost disponibile 7.600 de anunțuri (în scădere de la 9.900 în cele trei luni anterioare). În perioada analizată, piața din Cluj-Napoca a fost surclasată de Timișoara în ceea ce privește oportunitățile de închiriere a unei locuințe, în acest din urmă oraș fiind disponibile un total de 2.620 de anunțuri, față de 2.350 în capitala Transilvaniei. Tendința generală de diminuare a ofertei de locuințe disponibile spre închiriere a fost resimțită trimestrul trecut în toate marile orașe analizate. Procentual, cele mai mari scăderi au fost consemnate, din acest punct de vedere, în Cluj-Napoca (-46,2%), Iași (-37,9%), Constanța (-32,2%). De menționat este totuși că, raportat la ultimele 12 luni, oferta de închirieri s-a majorat, în medie, cu 10,5% în marile orașe ale țării, cea mai mare creștere, anume 67,9%, putând fi observată în Timișoara, mai notează. La polul opus, singurul oraș în care poate fi observată o scădere la acest capitol este Bucureștiul, cu un minus de 4,1%. În ceea ce privește anunțurile de închiriere nou introduse pe piață, datele pe al patrulea trimestru din 2018 relevă tot o tendință descendentă față de cele trei luni anterioare, oferta pe acest segment diminuându-se cu 34,4%. Din acest punct de vedere, scăderi au avut loc în toate centrele regionale analizate, cele mai mari fiind înregistrate însă în Cluj-Napoca (-54,9%), Iași (-46,2%) și Constanța (-41,3%). Față de perioada similară a anului precedent, însă, numărul anunțurilor de închiriere nou introduse pe piață în ultimul trimestru din 2018 a fost, per ansamblu, cu 17,9% mai mare. Creșteri la acest capitol au fost consemnate în toate marile orașe analizate, în frunte cu Timișoara (+87,1%) și continuând, la o distanță considerabilă, cu orașul Cluj-Napoca (+22,8%), Iași (+15,2%), Brașov (+15%), București (+5,9%) și Constanța (+4,9%).
Sumele cerute pe chirii diferă foarte mult: găseşti oferte de apartamente cu o cameră care se închiriază cu 240 de euro pe lună în Mănăştur, Gheorgheni sau înspre Baciu, dar şi oferte în care pentru un apartament de mici dimensiuni, cu doar o cameră ţi se cer 450 de euro/ lună – în Zorilor sau Bună Ziua, găseşti chirii de 370 de euro în centru, dar şi de 480 pentru un apartament aplasat ultracentral. Ţi se poate cere însă chiar şi 500 de euro pe lună, pentru un apartament de numai o cameră, în suprafaţă de 46 mp, cum este cazul unei oferte care prezintă o locuinţă în Zorilor.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Licitație de 3,4 milioane de euro pentru dotările care vor permite acreditarea internațională a viitorului bazin de înot care se construirește la Cluj, în cartierul Borhanci
apr. 28, 2025 0
-
Procurorii au schimbat încadrarea juridică în omor, în cazul în care un tânăr de 18 ani a provocat un accident mortal în Câmpia Turzii
apr. 28, 2025 0