Închide

Cheltuia în fiecare an sute de mii de lei cu avocații. Instanța îi închide robinetul directorului de la Aeroport

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 03, 2018 2 1090

În ultimii trei ani, Aeroportul clujean a cheltuit peste 1,7 milioane de lei pentru servicii juridice, câțiva avocați clujeni fiind abonați în mod expres la resursele financiare ale acestei regii de stat. Deși deține un departament juridic propriu, cu 7 specialiști angajați, conducerea Aeroportului obișnuia să semneze contracte grele cu avocați externi, pentru diverse spețe sau pur și simplu pentru întocmirea unor plângeri penale (unele îndreptate chiar împotriva Consiliului Județean Cluj, instituție care patronează Aeroportul). Instanța de Contencios-Administrativ a decis că decizia Consiliului Județean Cluj, de a le restricționa instituțiilor subordonate posibilitatea de a angaja avocați externi, e perfect valabilă.
Buget masiv dedicat unor avocați, prin nu se știe ce criterii
În noiembrie, anul trecut, Consiliul Județean adopta o Hotărâre (Nr. 267/29.11.2017) prin care abroga o decizie mai veche a instituției, din 2015, cea prin care li se permisese regiilor din patrimoniul județean să contracteze servicii jurdice externe. Forul județean a considerat că departamentele juridice ale regiilor subordonate se pot descurca pe cont propriu, în cazul unor procese, și că nu mai au nevoie să-și cheltuiască resursele pentru servicii juridice externe. În contextul unor situații mai complexe, liderii acestor regii/instituții/companii au posibilitatea să se prezinte în plenul Consiliului Județean pentru a cere permisiunea de a angaja servicii juridice externe.
Decizia Consiliului Județean a fost asumată de către toți liderii regiilor/societăților subordonate Consiliului Județean Cluj, excepție făcând liderul Aeroportului clujean, David Ciceo, care în ultimii trei ani a cheltuit peste 1,7 milioane de lei (566.000 de lei/an) pentru serviciile unor avocați clujeni, selectați în baza unor criterii de nimeni cunoscute. Conducerea Aeroportului a solicitat printr-o acțiune în Contenicios – Administrativ să fie suspendată Hotărârea Consiliului Județean cu Nr. 267/29.11.2017, însă, judecătorii au respins această cerere. În consecință, rămâne în vigoarea decizia Consiliului Județean, prin car s-a stabilit că: „achiziționarea serviciilor juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare a Județului Cluj, a Consiliului Județean Cluj, a Președintelui Consiliului Județean Cluj, precum și a instituțiilor și serviciilor publice din subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, se va face doar cu acordul prealabil al Consiliului Județean Cluj și numai în situații temeinic justificate în care aceste activităţi nu pot fi asigurate de către personalul de specialitate juridică angajat în respectivele entități”. 
Conducerea Aeroportului are posibilitatea de a contesta decizia instanței.

2 comentarii

  1. toata lumea stie ca juristii angajati in administratie si diverse regii sunt niste nulitati, care abia pot rostesc doua cuvinte in fata instantei, sunt extrem de slabi pregatiti, iar procesele se pierd pe capete.

  2. Cind lucra Cumnățica Codruța la juridic la Aeroport n-avea Păunel nimic de zis că se angajează avocați, că o scuteau pe ea de treaba, acum ca ea s-a dus la Metz, să muncească juristii angajati ai aeroportului…

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare