Închide

Cheile Borzești, echipate cu cabluri metalice ca să fie parcurse mai ușor de turiști

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 16, 2020 0 4451

Cheile Borzești din județul Cluj au fost echipate cu cabluri metalice pentru a putea fi parcurse mai ușor de către turiști.

Echiparea a fost făcută de către salvamontiștii de la Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj. Astfel, pe malul stâng al sălbaticului defileu au fost amplasate cabluri pe post de mână curentă și scoabe metalice pentru sprijinul picioarelor, model folosit de către Salvamontul clujean și la echiparea Cheilor Turenilor, în urmă cu doi ani. ”Astfel, turiștii vor putea parcurge defileul și admira șirul cascadelor inferioare cu plecare de la Cabana Buru, urmând marcajul punct roșu, refăcut. Traseul de tip circuit are 1,6 kilometri, o diferență de nivel de 85 de metri și poate fi ușor parcurs într-o oră și jumătate – două ore”, arată Consiliul Județean Cluj. ”Marele avantaj este reprezentat de faptul că, astfel echipate, Cheile Borzeștilor pot fi străbătute și când apa este mai mare. Cu toate acestea, recomandarea Salvamont este ca să se evite acest circuit atunci când plouă torențial și când există pericolul formării viiturilor”.

Cheile Borzești se află la doar cinci kilometri de Cheile Turzii, sunt săpate în apele văii cu același nume și au format un defileu sălbatic, cu mai multe cascade. Cheile Borzeștilor fac parte dintr-o rețea de chei formate pe culmea Petrești, în aceeași formațiune calcaroasă cu Cheile Turenilor și Cheile Turzii. Sunt singurele chei din munții Apuseni unde apa a sculptat defileul în ambele sensuri, atât către golful Borzeștilor, la sud de culmea Petrești, cât și spre râul Arieș, în care se varsă acum.
Pereții cheilor au înălțime mică spre comparație cu, să zicem, Cheile Turzii: doar câțiva metri, aspect compensat însă de spectaculozitatea cascadelor.

Trebuie spus că, spre deosebire de mult mai celebrele Chei ale Turzii, Cheile Borzeștilor nu au drum dedicat – și nici măcar nu se află în apropierea vreunui drum. Ca să ajungeți aici trebuie să porniți din Turda spre Câmpeni și, de la borna kilometrică ce anunță 4 kilometri până la Buru, o cotiți la dreapta către cabana Buru. Până aici se poate ajunge cu mașina, dar o dată trecuți de cabană trebuie să urmați firul apei. „Cascadele de sus”, porțiunea cea mai spectaculoasă a traseului, pot fi găsite după 30 de minute.

Citește și:

Cheile neștiute ale Clujului: sunt la 5 km de Cheile Turzii, dar n-ai auzit de ele

Nici un comentariu

Scrie un comentariu