Închide

CFR reacționează în scandalul cu fostul portar Arlauskis. Clubul va contesta și decizia din procesul pe care l-a pierdut

Sport by Actual de Cluj - apr. 24, 2022 0 129

Conducerea CFR Cluj reacționează după acuzațiile aduse de fostul portar Arlauskis. El lansase recent un atac dur împotriva campioanei, spunând că a fost pus pe liber liber din cauza relației apropiate pe care a avut-o cu fostul președinte Marian Copilu.

În plus, Arlauskis a precizat că a fost înșelat de club și de Dan Petrescu. Portarul tocmai a câștigat un litigiu financiar cu fostul său club, care ar trebui să îi plătească o sumă consistentă.

CFR se apără printr-un comunicat de presă.

CFR spune că jucătorul lituanian a încălcat clauza de confidențialitate semnată în momentul în care și-a reziliat contractul și susține că „a achitat toate datoriile scadente până la data de 31.03.2022, inclusiv dobânda contractuală al cărei cuantum este mai mic decât cel declarat de Arlauskis”.

În plus, CFR Cluj are de gând să atace decizia prin care era obligată să achite 500.000 de euro către Arlauskis.

„Ca urmare a ultimelor informații apărute în presă cu privire la litigiul pe care CFR 1907 Cluj îl are cu jucătorul Giedrius Arlauskis, dar și despre toate informațiile de ordin financiar vehiculate în mass-media în ultimele zile, clubul nostru dorește să facă următoarele precizări:

Prin declarațiile pe care le-a făcut în mass-media, jucătorul a încălcat clauza de confidențialitate semnată și asumată prin acordul de reziliere cu clubul nostru. Chiar dacă noi nu ne dorim să procedăm în același mod, credem că fanii noștri au dreptul să primească câteva clarificări:

Referitor la “datoria” jucătorului către ANAF, aceasta provine din sume încasate de jucător de la club cu titlu de TVA și nevirate mai departe către bugetul de stat. Conform declarațiilor personale ale jucătorului este vorba de o sumă de peste 800.000 RON, ceea ce înseamnă ca Arlauskis a încasat sume de aproximativ 4-5 ori mai mari, fără să rețină TVA încasat și să-l vireze statului. Acest debit restant reprezintă datoria personală a jucătorului și ea nu putea fi preluată de către club.

În realitate, clubul a fost obligat să achite, din sumele datorate jucătorului ca remunerație, suma datorată de jucător către ANAF, ca urmare a popririi instituite, așadar ca obligație legală nu ca urmare a vreunei înțelegeri speciale. Din perspectiva relației contractuale dintre club și Arlauskis, acea suma reprezintă remunerație încasată de Arlauskis, pentru care clubul a achitat în plus impozitul pe venit (+10%). Așadar, îl rugăm pe Arlauskis să facă din nou calculele și să informeze corect opinia publică în privința cuantumului remunerației sale.

De asemenea, e important să menționăm faptul că clubul nostru a primit două popriri din partea ANAF: una privind datoriile jucătorului către bugetul României, iar a doua privind datoriile jucătorului către bugetul unei alte țări europene. La nivelul Uniunii Europene, există un regulament de cooperare între autoritățile fiscale care are drept scop recuperarea sumelor datorate de acele persoane care încearcă să se sustragă de la plata acestor datorii prin mutări repetate de domicilii sau care, prin natura activității, activează în mai multe state. Indiferent de natura datoriei bugetare, odată cu instituirea unei popriri, toate sumele la care ar fi îndreptățit jucătorul sunt indisponibilizate, iar clubul este obligat să le achite direct în contul ANAF.

În altă ordine de idei, decizia FIFA va fi apelată de către club, întrucât este rezultatul unei erori de judecată cel puțin din următoarele considerente:

1. Clubul a achitat toate datoriile scadente până la data de 31.03.2022, inclusiv dobânda contractuală al cărei cuantum este mai mic decât cel declarat de Arlauskis. (Dovezile de plată au fost ignorate, chiar dacă inclusiv Arlauskis le recunoaște în declarații. Poate ar trebui sa își anunțe și avocatul că a încasat acele sume);

2. Nu există nicio clauză în contract care sa atragă scadența anticipată a tranșelor convenite;

3. Este ignorat principiul indisponibilizării sumelor ce fac obiectul unei popriri;

De asemenea, dorim să mai clarificăm un aspect important cu referire la contractele de activitate sportivă ale jucătorului ce au fost reziliate anul trecut. Datorită relației extrem de apropiate față de fosta conducere, Arlauskis avea prevăzute în contractul pentru perioada următoare, remunerații lunare, prime de instalare și bonusuri cu mult peste ceea ce aveau colegii săi.

Motivul pentru care Arlauskis a fost scos de pe lista A de Liga 1 este unul extrem de simplu. Jucătorul nu s-a mai prezentat la antrenamentele echipei, așa cum chiar el recunoaște, sub pretinsa solidaritate față de fosta conducere. Faptul că i-am respectat decizia și am reziliat un contract când de fapt trebuia să sancționăm neprezentarea jucătorului la programul echipei a fost o hotărâre internă, luată în favoarea jucătorului tocmai din respect pentru activitatea prestată în trecut, activitate pentru care încă o dată, dacă mai era nevoie, îi mulțumim.

Cu tot respectul pentru jucătorul Giedrius Arlauskis, decizia sa de a comenta activitatea antrenorului cu care el a avut cele mai notabile rezultate este una regretabilă. Din păcate, la fel ca mulți alții, Arlauskis a uitat că a fost plătit extrem de bine pentru prestațiile lui (nu a petrecut niciun minut la CFR fără să fie plătit), iar acum, așa cum spune un vechi proverb românesc mușcă mâna celui care l-a hrănit.”

Ce a spus Arlauskis

Într-o intervenție la o emisiune TV, portarul s-au luat de toată lumea, de la patronul CFR-ului, la președinte sau antrenor.

Să începem show-ul, cum vă place vouă, în România! De când am plecat cu scandal, nu am vorbit cu nimeni din presă, nu am dat nicio declarație. Am reziliat contractul în liniște, dar domnul Cristi Balaj, omul cu optimizarea de la CFR, care a adus 17 jucători, dintre care doar unul joacă, iar restul o freacă, a spus niște lucruri.

După ce a apărut știrea cu datoria clubului către mine, el a spus că nu știe, că nu intră în amănunte. Dar peste două zile a aflat toate amănuntele. I s-a impus din partea cuiva, că așa se întâmplă la Cluj. După părerea omului cu optimizarea (n.r- Cristi Balaj), mă caută și Interpolul, nu? Când m-am întors de la Al-Shabab, am venit la CFR, însă am pus o condiție: nu vreau bani acum, dar vreau să-mi rezolvați datoriile la ANAF. Noi eram plătitori de TVA și aveam datorie mai veche către ANAF. De asta spune Cristi «Optimizare» Balaj că nu sunt curat”, a spus portarul lituanian, în cadrul emisiunii „Fotbal Club”, de la Digi Sport.

„Neluțu, marele patron, a spus: «Nicio problemă, rezolvăm!» Am semnat pe 3 luni, pe 3.000 de euro. Am câștigat campionatul și m-am dus pe drumul meu. Apoi, am fost terorizat de club. Eram terorizat de Neluțu Varga: «Hai înapoi, ajută-ne să mergem în Europa, în Champions League, hai să fim din nou o familie». I-am spus: «Băi Neluțu, am ofertă din Turcia».

El mă tot freca la cap. După mai multe discuții, prietenul meu Marian Copilu m-a convins să vin până în cantonamentul din Austria. M-am dus și m-au convins, am acceptat oferta”.

Contractul era în felul următor: 300.000 de euro la semnătură și 20.000 de euro pe lună. Atât valora contractul meu! Era mai puțin decât primeam în Turcia, dar am zis: «Bine, fie, hai s-o fac pentru această familie.

M-a chemat Marian Copilu să-mi spună că are o rugăminte: «Arla, putem semna contractul până în 31 decembrie pe 5.000 de euro, iar din 2022, de la 1 ianuarie, semnăm pe 20.000 de euro + banii la semnătură? Așa e mai bine pentru club, ajuți echipa din punct de vedere financiar».

Am semnat pe doi ani și jumătate, ce să fac? OK! Dar peste ceva timp, vine o scrisoare de la secretară, că am eu datorie la ANAF. «Ce datorie, doamnă? Eu am datoria plătită de Neluțu Varga». Mi s-a spus că au fost doar vorbe, că nu s-a plătit nimic. Eu am venit să-i ajut să ia campionatul, iar ei nu s-au ținut de cuvânt. Am aflat apoi că am de plătit 130.000 de euro, de asta aproape că spunea Balaj că mă caută Interpolul”.

În contractul de reziliere, Neluțu Varga a trecut acea datorie pe care eu trebuia s-o achit, adică 183.000 de euro. El a trecut-o în contractul de reziliere. Cum a fost rezilierea? Am primit 4 zile de vacanță, eram convins că nu mă mai întorc (n.r. – acțiunea se petrece în toamna lui 2021). Cum Marian Copilu plecase din club, simțeam că nu mai poate fi la fel acolo.

După două zile, am citit în presă că am fost scos de pe listă. Hopa! Eu nu anunțasem că nu mai vreau să vin. Cine a decis în culise? Nu știu, poate că antrenorul. Ăla cu care am făcut multe minuni prin Liga 1 și prin Europa. Așa meritam, să fiu scos de pe listă? A considerat că sunt omul lui Marian Copilu și nu mai sunt bun. Trebuia să se bazeze pe calitățile mele, nu pe altceva. Să știți că mi-au încălcat dreptul la muncă, puteam să-i dau în judecată”

„După două zile, mă sună Neluțu Varga: «Tati, fratele meu, familia mea, ce faci? Toate bune? Știi care e treaba? Antrenorul nu te mai vrea, dar tu mai ai contract. Hai să ne înțelegem cumva. Contractul tău e destul de mare».

Dar el știa ce contract am eu. Tot contractul era în valoare de 1,6 milioane de euro. I-am zis: «Neluțu, hai să facem ceva, să nu ne certăm, să rămânem o familie». A spus că-mi dă 200.000 de euro. «Neluțule, de la 1,6 milioane de euro la 200.000 de euro? Cam dureros!» Am ajuns la consensul că trebuie să-mi plătească 500.000 de euro, sumă separată de problema cu ANAF-ul.

M-a rugat apoi să-mi dea banii în trei tranșe. Nu prea voiam. A spus că-mi dă prima tranșă în octombrie, a doua în februarie, iar a treia în iulie. În contract scria că dacă nu se respectă prima tranșă, toată suma devine scandentă. Pe 2 octombrie, ei s-au trezit că toată suma a devenit scandentă. Am fost surprins să văd că nu m-a sunat nimeni. Eu trebuia să-mi recuperez banii, așa că avocatul meu a dat clubul în judecată la FIFA.

Trebuie să încasez 560.000 de euro. În contractul meu scria că CFR Cluj trebuie să-mi plătească și datoria la ANAF. Ce fac de acum încolo? Sunt prins cu litigii, n-am timp de altceva. Am tăcut până acum, chiar dacă aveam multe de spus. În afară de problema cu litigiilor, ar mai fi multe de spus. Oricum, Neluțu Varga s-a pi…pe mine. (…) Dacă nu achită datoria în 45 de zile, vor avea blocate transferurile!”

Nu știu dacă CFR mai ia titlul, dar totul se joacă. Nu știu dacă mai sunt motivați să câștige. I-am văzut cu CSU Craiova și cu FCSB, i-am simțit pe fotbaliști obosiți psihic. Poate nu mai au aceeași foame. Dar nu mai au prima șansă, chiar dacă au două puncte avans.

(…)Dan Petrescu bate câmpii în ultima perioadă. Am văzut și ce a spus despre arbitrul de la meciul caritabil, se tot vaită…Cum zic englezii: «Too much» (n.r. -prea mult)”, a spus Arlauskis.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare