Închide

Cere primăriei să-și întoarcă fața către cartierul de lângă lacuri

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 12, 2015 1 998

Mai multe spații publice amenajate într-un cartier cu vedere la apă, dar uitat de autorități. Acesta este dezideratul unei membre a grupului civic informal SOS (Societate Organizată Sustenabil), cei care militează și pentru crearea Parcului Est, Letiția Nădășan, care locuirește pe strada Tulcea. Clujeanca și-a pus cererile în scris, însoție de fotografii și a cerut primăriei ca, în funcție de situația juridică a terenurile implicate, să treacă la amenajarea de spații publice în cartierul Între Lacuri.

 

„În acest cartier intervenția primăriei este slab simțită, poate și din cauza puținelor cereri din partea locuitorior dar nevoia de spații publice amenajate este mare, acestea fiind: parcuri, zone de informare, locuri de joacă pentru copii, parcări, locuri pentru depozitarea selectivă a gunoaielor și piste de bicicletă. Comparând cu alte cartiere ale Clujului îmi dau seama că suntem uitați de administrația locală”, a argumentat în petiția sa Nădășan.

Un parc mai mare și alei de legătură cu Mall-ul amenajate

Chiar dacă pe strada Tulcea s-a amenajat un parc și s-au făcut plantări de arbori, acesta este suprapopulat și insuficient ca spațiu pentru locuitorii din zona Între Lacuri. Așa că clujeanca cere administrației să grăbească amenajarea „Parcului Est-Între Lacuri” acceptat de autorități în urma unei petiții SOS semnate de aproape 3.000 de cetățeni, aflat în imediata apropiere (50m), cu bănci, cu piste pentru role și alei pietonale. „Fiind fosta pepinieră a oraşului, arborii ȋnalţi deja există. De asemenea, legarea acestui părculeţ cu spațiul verde de la Iulius Mall, printr-o alee pietonală pe malul lacului ar deschide o noua rută de acces/circulaţie către acest complex comercial. Momentan, din zona străzilor Tulcea-Dunării se poate ajunge la Iulius Mall doar pe o potecă printre blocurile ȋn construcţie de la Park Lake”, a atras ateția membra SOS.
În zona școlii Al. Vaida Voievod sau în cea a fabricii Fujikura există foarte multe spații neamenajare, parcări neîntreținute. Ar fi necesar, potrivit acestaia, amenajarea unui spațiu de socializare cu o zonă de expundere sau chiar a unei zone unde să se petrează evenimente culturale, iar ca locație a indicat intersecția arterelor Dunării cu Oltului.

Parcări amenajare în toate zonele care se pretează 

parcari
„Apreciez acțiunea prin care s-au amenajat 4 locuri de joacă printre blocuri, dar austeritatea lor este evidentă. Copiii peste 7 ani au de asemenea nevoie de parcuri adecvate vârstei lor cu piste de role și biciclete. Vă rog ca printr-o vizită la fața locului să găsiți soluții și pentru ei și să vă respectați promisiunea din 2012 de a crea un parc mai mare în acest cartier, care ar fi de fapt cel mai mare spațiu public al Clujului.Ca în orice altă zonă a Clujului mașinile ne sufocă dar cred că printr-o analiză la fața locului, Primăria ar putea optimiza utilizarea spațiilor publice și prin amenajarea lor ar câștiga și bani. Prezint mai jos câteva locuri virane, neamenajate dar unde se parchează mașini și din cauza că parcarea se face direct pe pământ, cantitatea de noroi și praf, aduse pe carosabil sunt considerabile. În cazul în care sunt spații retrocedate, propun achiziționarea acestor terenuri sau negocierea cu proprietarii privați pentru schimb de terenuri ȋn alta parte şi amenajarea de parcaje semi-subterane cu cel mult două niveluri pentru eficientizarea spaţiului ocupat de maşinile parcate”, a atras atenșia clujeanca.

Puncte gospodărești reparate și înverzite

ghene (1)

Aceasta spune că punctele gospodărești din cartier nu au mai fost reabilitate de mult timp de către Primărie sau Compania de Salubritate, de aceea, multe au pereții sparți și dezafectați. „Prin aceste spărturi, gunoaiele sunt împrăștiate peste tot. O acțiune de reamenajare sau reconstruire a unora noi, conforme cu pubelele utilizate în acest moment ar fi cea mai bună soluție. De asemenea, acestea ar trebui gândite un pic și din punct de vedere estetic și funcțional. Vă propun ca prioritate, de exemplu, scoaterea ghenelor de pe malul lacului din acest cartier si amplasarea/mascarea lor precum în exemplele de mai jos. Sunt doar câteva soluții văzute în alte țări de organizare a acestor spații mai eficient. În tot cartierul lipsesc cu desăvârșire pistele de biciclete. Câteva trasee de ieșire din cartier pentru bicicliști ar fi o îmbunătățire majoră. Legăturile cu Parcul Est-Între Lacuri și cu spațiul verde de lângă mall ar trebui realizată imediat. Situația rampelor pentru persoanele în scaune cu rotile este ignorată la fel ca în tot orașul, singura lor variantă de deplasare prin cartier fiind pe carosabil. Vă rog să interveniți și să depistați toate punctele prin care aceștia nu pot trece din cauza lipsei rampelor și a prezenței bordurilor.”, a mai propus Nădășan.

Un comentariu

  1. Nicaieri, in Cluj Napoca nu cred ca se impune mai mult demolarea garajelor. Mai ales cele care obtureaza vederea spre Lacul 3.. Desigur cu despagubirile aferente ca nu sunt multe..

Scrie un comentariu