Închide

Cercetătorii din cadrul USAMV pun umărul să salveze leii de mare din Galapagos

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - iun. 15, 2021 0 157

Specialiștii în boli parazitare din cadrul  facultărții de medicină a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, participă împreună cu cercetători din cadrul Universității San Francisco din Quito, Ecuador, la un proiect de medicină veterinară în Arhipelagul Galapagos. Proiectul, coordonat profesorul Andrei Daniel Mihalca din cadrul USAMV începe în 1 iulie și vizează studii aprofundate asupra leului de mare de Galapagos, o specie endemică (care trăiește doar într-un anumit areal geografic) și periclitată, după cum a stabilit Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

Potrivit specialiștilor USAMV Cluj-Napoca, datorită existenței contactului cu câinii domestici din zonă și mai ales cu bolile infecțioase și parazitare ale acestora, există riscul ca agenții patogeni să se transmită leilor de mare, determinând mortalități semnificative la aceștia din urmă.

„Oiectivul major al proiectului de cercetare va fi înțelegerea riscului reprezentat de Dirofilaria immitis, agentul dirofilariozei cardiace a câinilor, asupra leilor de mare de Galapagos, studiul fiind primul de acest fel, în arhipelag. Dirofilarioza cardiacă a fost, cel mai probabil, introdusă în Galapagos odată cu câinii aduși aici de primii coloniști. Parazitul se transmite între câini prin intermediul țânțarilor, cele trei specii de țânțari din Galapagos fiind și ele introduse aici, accidental, de către om. Totuși, în ciuda dovezilor existente despre desfășurarea unui ciclul biologic activ la câini, nu există la ora actuală nici un studiu care să evalueze riscul de transmitere către leii de mare. Din păcate, aceste aspecte nu au fost investigate până în prezent de nici o echipă de cercetare, iar ideea acestei colaborări cu colegii din Ecuador a venit după ce aceștia au descoperit, în urmă cu câteva luni, paraziți în cordul unui leu de mare găsit mort pe Insula San Cristobal”, a explicat Mihalca.

Echipa de la USAMV care se va deplasa în Galapagos este formată din  Andrei Mihalca, doctoranda Carla Culda, a cărei temă principală a tezei de doctorat este acest proiect, plus încă patru studenți ai Facultății de Medicină Veterinară. Echipa va colabora cu cercetătorii Renato Leon (expert în Entomologie medicală) și Jaime Grijalva (medic veterinar și expert în Ecologia populațiilor canine).

susa foto: https://blog.eturia.ro/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare