Închide

Cercetători clujeni: economia României a scăzut puternic în 2020, e mai rău decât în criza din 2008, revenirea în formă de ”V” nu mai e realistă. ”E o scădere nemaivăzută în istoria de după Revoluție a economiei românești”

EconomieTop News by Actual de Cluj - nov. 27, 2020 0 287

Previziuni pesimiste din partea mediului academic cu privire la revenirea economiei României, puternic afectată de pandemia de coronavirus: se așteaptă o scădere semnificativă a produsului intern brut iar revenirea în formă de ”V” a economiei nu mai e un scenariu realist.

O echipă de șase cercetători clujeni derulează de mai multă vreme un proiect de cercetare în cadrul căruia realizează prognoze pe termen scurt și mediu privind evoluția performanței economice a României în contextul pandemiei de coronavirus.
Rezultatele recente ale proiectului arată că după scăderea record a PIB-ului în al doilea trimestru al acestui an, respectiv după recuperarea mai lentă a acestor pierderi în cel de al treilea trimestru, revenirea economică în formă de ”V”, adică o revenire abruptă după o scădere similară, nu mai reprezintă un scenariu realist. ”Previziunile arată mai degrabă o evoluție a PIB-ului în formă de ”W” asimetric, cu o nouă scădere în ultimul trimestru al acestui an. Pe baza acestor calcule, la nivelul întregului an 2020 se conturează o scădere a PIB-ului României de aproximativ 5%”, arată cercetătorii.

PIB-ul României a resimțit impactul pandemiei și a stării de urgență instituite de autoritățile românești încă din luna martie, după o creștere considerabilă în primele două luni ale acestui an, creștere anulată însă de această scădere. ”În consecință, primul trimestru al anului a adus o stagnare economică (-0,04%, date revizuite) în comparație cu nivelul PIB-ului din ultimul trimestru al anului 2019”, arată cercetătorii.

Datele Institutului Național de Statistică arată că trimestrul doi al anului a fost cel mai grav afectat de pandemie, cu o scădere economică record de 12,2% față de primul trimestru. ”Această cifră reprezintă o scădere a PIB-ului trimestrial nemaivăzută în istoria de după Revoluție a economiei românești, depășind și recordurile negative trimestriale ale crizei economico-financiare din 2008-2009”, arată cercetătorii.

După această scădere record, cercetătorii clujeni de la universitatea ”Babeș-Bolyai” așteptau o revenire puternică în cel de al treilea trimestru, o creștere prognozată de peste opt procente. N-a fost așa, însă: primele estimări statistice oficiale indică faptul că această revenire a fost mult mai moderată, economia României arătând o creștere de 5,6% față de trimestrul precedent.

Astfel, în termeni anuali, PIB-ul României a cumulat o scădere de șase procente față de trimestrul III al anului trecut, ceea ce reprezintă în același timp o scădere sub media țărilor UE (-4,3%). ”Deși datele statistice la nivel sectorial vor fi publicate în aproximativ două săptămâni, informațiile disponibile analizate de echipa UBB-FSEGA arată că surpriza negativă a trimestrului III se datorează în primul rând evoluției slabe a sectorului agriculturii ca urmare a condițiilor meteorologice mai puțin favorabile în acest an”, arată un raport.

Trebuie menționat în același timp că ponderea agriculturii în PIB-ul trimestrului III este destul de ridicată, peste 9%, iar astfel o scădere de 20-30% a agriculturii poate conduce la o scădere de 2-3 puncte procentuale a PIB-ului total al economiei.

”Evoluția numărului de cazuri noi zilnice de coronavirus, care au trecut și pragul de 10.000 de cazuri în luna noiembrie, arată că România înfruntă în momentul de față un al doilea val al pandemiei, ceea ce va fi resimțit și la nivelul economiei. Modelul DFM al cercetătorilor UBB-FSEGA arată că ultimul trimestru al anului 2020 va aduce cel mai probabil o nouă scădere economică. Această scădere va fi însă mult mai moderată față de recordul negativ al trimestrului II, cercetătorii calculând cu o scădere trimestrială de aproximativ 1%. Această previziune este în concordanță cu efectele economice ale celui de al doilea val al pandemiei afectând toate țările UE, unde majoritatea analiștilor așteaptă o scădere între 2% și 3% (analiză Reuters). Această scădere pune o piedică importantă în calea creșterii economiei românești din ultimele luni, și semnalează faptul că revenirea în formă de „V” nu mai este o așteptare realistă, scenariul cel mai probabil fiind mai aproape de o formă de „W” asimetric, cu o scădere economică mai puțin accentuată în cadrul celui de al doilea val al pandemiei”, arată raportul.

Astfel, conform calculelor cercetătorilor UBB, la nivelul întregului an 2020 se conturează o scădere a PIB-ului de aproximativ 5%.
În privința perspectivelor economice pe termen mai lung, previziunile cercetătorilor UBB arată că revenirea completă a economiei la nivelul performanței aferente perioadei premergătoare acestei crize va dura aproximativ doi ani și jumătate. ”Scenariul cel mai probabil în momentul de față arată că PIB-ul României va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei în cursul anului 2022, această revenire fiind condiționată și de producția și livrarea eficientă a vaccinului împotriva Covid-19 la nivelul întregului teritoriu al țării, respectiv de utilizarea înțeleaptă a fondurilor substanțiale de sprijin economic oferite de UE”, arată aceștia.

actualdecluj.ro a vorbit cu coordonatorul echipei de cercetători, Szasz Levente. ”Ne așteptăm la o scădere de 5% din PIB-ul României la nivelul întregului an 2020”, spune el. ”Și această scădere se datorează în mare parte acelei scăderi record din trimestrul 2. În trimestrul 3, iulie – septembrie, ne așteptam inițial la o revenire puternică pentru că nu mai aveam starea de urgență și măsurile aferente acesteia, o evoluție pozitivă a PIB de peste 8%, dar primele date statistice arată că suntem la +5,6% în trimestrul 3. E o revenire mai lentă față de așteptări, nu doar ale noastre ci și ale altor analiști”.

Scăderea performanței sectorului agricol a contat în trimestrul 3, dar contează foarte puțin la nivelul întregului an, completează el. ”Văzând cifrele pandemiei și cifrele record din noiembrie cu cazuri de peste 10.000 pe zi, ne așteptam ca această revenire, mai lentă, să nu continue în ultimul trimestr, ne așteptm la o scădere de 1% ceea ce nu e foarte mare comparat cu scăderea record. Modelul nostru arată o scădere de -4,9%. Sub jumătate de procent, 0.5%, ar fi contribuția agriculturii, restul e datorat pandemiei. E foarte puțin important dacă o comparăm cu efectul pandemiei. e acolo, în scădere, dar 80% se datorează pandemiei”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu