Închide

Cercetător clujean descrie specie nouă de paraziți UPDATE Ce spune despre descoperire

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - mart. 23, 2015 2 2602

Un profesor din Cluj descoperă specie nouă de paraziți, împreună cu specialiști maghiari, și acum lucrează la descrierea altor specii.

Andrei Mihalca e cercetător la disciplina de Parazitologie şi Boli Parazitare, din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și a participat la numeroase expediţii ştiinţifice desfăşurate  atât în ţară, cât şi în regiuni tropicale. Între altele, Mihalca a descoperit în 2009 o nouă specie de protozoar parazit la o şopârlă din Kenya, rezultatele fiind publicate în revista Systematic Parasitology. Tot în Kenya, specialiştii clujeni au descoperit şi descris o nouă specie de parazit extern la antilopele dik-dik, descoperirea fiind publicată în revista americană Journal of Parasitology, în acest an.

Împreună cu o echipă de specialişti de la Budapesta, echipa de la USAMV Cluj-Napoca a caracterizat o nouă specie de căpuşă, parazită pe lilieci în Ungaria, iar descrierea acesteia a fost făcută în prestigioasa revista ştiinţifică Parasites & Vectors, cotată pe poziţia a opta la nivel mondial în domeniul parazitologiei.

UPDATE

Andrei Mihalca spune pentru actualdecluj.ro ce face remarcabil[ această descoperire: „Specii noi se descriu multe în lume, dar nu căpușe, speciile sunt inventariate cam toate pentru că sunt mari, le vezi. Colaboratorii din Ungaria au descoperit câteva exemplare care arătau neobișnuit și ne-au trimis câteva și nouă, le-am făcut descrierile inclusiv cu dovezi genetice. Lucrau pe lilieci și și-au dat eseama că nu seamănă, au făcut calcule morfologice, noi am confirmat și genetic. Descoperirea ține și de o colaborare mai veche, eu coordonez un proiect european și în proiectul acesta am vreo sută de cercetători cu care colaborăm”.
„Speciile noi descrise sunt realizări colaterale, noi lucrăm în special pe boli transmise de căpușe,
am cartat toată România cu distribuția bolii Lyme și multe altele. Am făcut multe hărți în ce privește frecvența bolii, în Africa studiem ecologia bolii, diferența de altitudine, mediu, sezoane, și când mergem în expediții prindem și animale sălbatice ca să recoltăm căpușe. În general valoarea aplicativă a descoperirilor nu e mare, dar în ce privește știința fundamentală e, cu noi specii și noi locuri se completează un tablou mai mare la care contribuie și mai mulți cercetători din lume iar mozaicul ajută înțelegerea unor mecanisme evolutive”.
Să mai spunem că specii de paraziți sunt descoperite cu o frecvență de 4-5 pe an – doar în laboratorul USAMV se găsesc 40-50 de specii ce așteaptă să fie inventariate, cum ar fi păduchii paraziți pe unele specii de păsări.

2 comentarii

  1. De cand cu ieftinirea secventierii, noi specii sunt descoperite in fiecare zi (vedeti studiile de la Human si Earth microbiomes). Problema e ca trebuie sa trecem peste faza de biologie din secolul 19, unde numai inventariam speciile. Trebuie sa intelegem si ce fac speciile respective si care e rolul lor in ecosistem. Asta e partea grea

Scrie un comentariu

Tags