Închide

Centenarul Marii Uniri va fi marcat, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, pe tot parcursul anului. Expoziții, dezbateri și evenimente speciale în 2018

ActualitateIstorieTop News by Catalin Suciu - ian. 15, 2018 0 950

Agenda anului include noi expoziții temporare, deschiderea unor noi spații dedicate artelor performative și culturii alternative, dar și evenimente care aduc istoria României în fața specialiștilor de la nivel internațional.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) întâmpină anul 2018 cu mai multe spații expoziționale, expoziții temporare și itinerante dedicate Marii Unirii sau care prezintă rezultatele activității arheologice desfășurate de specialiștii muzeului, dar și o nouă identitate vizuală.

„Principala provocare va fi și în acest an continuarea lucrărilor de consolidare și reparație a clădirii, pentru a beneficia de noi spații expoziționale, indispensabile planurilor instituției pentru 2018. Muzeul are o serie de spații culturale alternative – lapidarul muzeului, curtea interioară și podul care vor găzdui evenimente complexe și interdisciplinare, precum dezbateri pe teme istorice, piese de teatru, concerte de cameră sau artă performativă. Încheierea lucrărilor de consolidare a clădirii până în vara acestui an va permite MNIT să amenajeze și alte spații, de care depind în mare măsură proiectele de expoziții temporare.” a anunțat directorul Felix Marcu.

În plan cultural, evenimentele au început azi, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale prin expunerea unei părți din corespondența poetului și filosofului transilvănean Lucian Blaga.

În 24 ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor române, muzeul va expune obiecte din colecțiile proprii care vor scoate la lumină personalitatea lui Al.I. Cuza, dar și o serie de medalii emise în Transilvania, legate de personalitățile care au înfăptuit Mica Unire.

În primăvară, muzeul va găzdui o nouă serie de expoziții temporare, pe teme diverse, de la stereografii din perioada Primului Război Mondial la un eveniment dedicat Egiptului Antic și programat în Noaptea Muzeelor (19 mai).

Este, de asemenea, în pregătire, o expoziție de postere tematice care prezintă obiecte provenite din colecțiile Muzeului Ardelean și ale Muzeului de Relicve ale Revoluției de la 1848-1849. Evenimentul va marca 170 de ani de la izbucnirea revoluției pașoptiste în Transilvania.

La începutul verii, Clujul va deveni capitala arheologiei din România: MNIT va găzdui a 52-a Sesiune Națională de Rapoarte Arheologice. Nu în ultimul rând, specialiștii MNIT au obținut finanțarea pentru un proiect al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), care își propune să promoveze două dintre cele mai valoroase colecții ale muzeului: Colecția de icoane pe sticlă transilvănene „Ion Mușlea” și Fondul personal documentar „Alexandru Lapedatu”.

MNIT va găzdui la sfârșitul lunii aprilie o întâlnire internațională a tuturor celor care au finalizat sau lucrează la dosarele de nominalizare a porțiunilor de graniță romană de pe teritoriile propriilor țări în listele UNESCO, în cadrul programului național LIMES.

MNIT a fost ales să găzduiască în acest an un eveniment de prestigiu în cercurile științifice internaționale, respectiv congresul bianual al asociației internaționale Rei Cretariae Romanae Fautores, care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 22-30 septembrie 2018. Cercetătorii participanți vor prezenta teme legate de ceramica romană și legăturile economie între produsele locale și cele importate. Evenimentul are însă și rolul de a aduce în fața unei comunități științifice internaționale istoria României, incluzând vizite la cele mai remarcabile șantiere arheologice din regiune la care lucrează specialiștii muzeului, inclusiv Sarmizegetusa (Hunedoara) și Porolissum (Sălaj), Potaissa (Turda), precum și cetățile Gilău și Bologa din județul Cluj.

În preajma momentului 1 decembrie, vor fi vernisate expozițiile temporare Clujenii și Marea Unire din 1918, la sediul MNIT, respectiv Românii spre Marea Unire. Drumul spre Unirea din 1918, o expoziție itinerantă complexă care va avea ca prim spațiu de expunere muzeul clujean.

Fiind anul centenarului Marii Uniri, MNIT intenționează să organizeze pe tot parcursul lui 2018 o serie de dezbateri culturale lunare pe tema a 100 de ani de existență a României moderne. Evenimentele vor demara în luna februarie, la sediul muzeului, și vor fi un prilej de dezbateri pe teme diverse în domeniul istoric și cultural, în general legate de momentul festiv prilejuit de aniversarea Unirii, dar și de momentele esențiale din istorie.

„Scopul principal  este redeschiderea expoziției permanente, în urmărirea căruia se fac toate eforturile, chiar dacă evoluțiile la acest capitol sunt parțial independente de voința echipei muzeului. Trebuie, de asemenea, menționat și faptul că planurile expozițiilor temporare din 2018 depind în mare măsură de alocarea bugetară, iar în paralel echipa muzeului lucrează pentru a atrage cât mai mulți parteneri privați și prieteni ai muzeului, care să ajute la îndeplinirea acestor planuri”, a spus și George Cupcea, director general adjunct al Muzeului.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.