Închide

Cele două mari proiecte imobiliare pentru reconversia platformelor industriale Sanex și Carbochim au primit avizele de oportunitate pentru inițierea Planurilor Urbanstice Zonale

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - dec. 31, 2022 0 1662

Proiectele de regenerare urbană a platormelor industriale din Cluj-Napoca, Sanex și Carbochim, au încheiat anul 2022 cu obținerea avizelor de oportunitate pentru inițierea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ-uri) de la Primăria Cluj-Napoca. După acestă etapă, urmează întocmirea studiilor de fundamentare, apoi documentațiile cerute prin certificatele de urbanism pentru cele două investiții vor fi depuse la dosar, împreună cu forma inițială a PUZ-urilor, urmând ca acestea  să fie supuse consultării publice, după care propunerile vor fi discutate în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) a municipalității.

 

După ce la finalului lunii iulie, s-au publicat pe site-ul Primăriei anunțurile de intenție aferente elaborării studiilor de oportunitate pentru  Planurilor Urbanistice Zonale ale proiectelor de reconversie a platformelor industriale Sanex (peste 17 hectare) și Carbochim (circa 12 hectare), la finalul acestui an, beneficiarii au primit avizele de oportunitate pentru inițierea PUZ-urilor.

După această etapă, urmează întocmiea studiilor de fundamentare (studiu geotehnic, reambulare topografică, studiu de trafic, studiu istoric, daca e cazul etc.) și se depun documentațiile pentru obținerea avizelor pentru PUZ, solicitate prin certificatul de urbanism. Se elaborează forma inițială, iar propunerea PUZ se supune informării și consultării populației (va fi publicată pe site-ul Primăriei, anunț ziar și panou informativ pe amplasament). Ulterior obtinerii avizelor și parcurgerii procedurii de consultare, studiul PUZ va fi analizat în CTATU, în vederea emiterii avizului arhitectului Șef.

Deja beneficiarii proiectelor au prezentat planurile pe care le au în cazul reconversiei celor două platforme.

Proiectul Sanaex dezvoltat de Prime Kapital vizează transformarea unei platforme industriale de 17,1 hectare într-o dezvoltare multifuncțională ce include o contribuție semnificativă la planurile impresionante de investiții ale autorităților locale cu privire la dezvoltarea infrastructurii orașului. Proiectul constă în dezvoltarea unui centru comercial de aproximativ 75.000 metri pătrați închiriabili, a unui complex rezidențial cu aproximativ 1.400 de apartamente de înaltă calitate și a unei componente de birouri cu peste 49.000 metri pătrați închiriabili, cu un cost total de dezvoltare de peste 330 de milioane de euro. Întregul proiect va fi deservit de zone verzi extinse, spații și piețe publice, care vor conecta zona de birouri și retail cu cartierul rezidențial si vor beneficia de acces auto limitat. Dezvoltarea anunțată este o oportunitate pentru transformarea actualei platforme industriale localizată între strada Plevnei și Pod IRA într-o atracție regională integrată cu viitoarele axe majore ale infrastructurii orașului – Coridorul de Mobilitate Nord (pod Oașului -Răsăritului – străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – pod IRA), trenul metropolitan și metroul.

Detalii:

Prime Kapital dezvăluie un plan de investiții de peste 330 de milioane de euro într-un amplu proiect de regenerare urbană în Cluj-Napoca

Un centru comercial de tip mall, locuințe și clădiri de birouri urmează să fie construite pe fosta platformă industrială Carbochim, de 12 hectare, situată în Cluj-Napoca. Proiectul acordă o atenție deosebită Someșului care trece prin această zonă, aici urmând să fie creată o zonă verde generoasă pentru viitorii utilizatori, cu aceeași grijă pe care beneficiarul investiției – grupul Iulius Mall – a avut-o și în cazul mall-ului deja existent, de pe malul lacului din cartierul Gheorgheni.

Noul proiect include: cea mai mare suprafață de retail din țară, de 115.000 mp,  un centru cultural dedicat artelor performative (care urmează fie creat în două clădiri monument situate pe platforma Carbochim prin conservarea și readucerea acestor clădiri industriale în patrimoniul cultural),  un model de abordare integrată a spațiilor verzi, prin conectarea grădinii urbane de peste 4 hectare cu parcurile adiacente și prin reconfigurarea completă a infrastructurii rutiere și pietonale, un nou pod peste Someș și o pasarelă pietonală,  eco-cartier integrat într-un proiect mixt,  infrastructură velo-pietonală pe malurile Someșului, consolidarea unui nou pol de business * cea mai mare parcare subterană din țară, cu peste 6.000 de locuri.

Vezi și:

FOTO Imagini spectaculoase cu viitorul mall dorit în Cluj pe platforma Carbochim. Proiectul propus de proiectanți a primit laude în Comisia de Urbanism a Consiliului Județean Cluj

Nouă investiție de proporții în Cluj, demarată de Iulius Mall: Peste jumătate de miliard de euro pentru cel mai mare proiect de regenerare urbană din România

Foto: Colaj Proiecte Sanex/Carbochim Cluj-Napoca, sursa Prime Kapital/Iulius Mall

Nici un comentariu

Scrie un comentariu