Închide

Cel mai mare parc al Clujului începe să fie folosit, chiar dacă n-a intrat oficial în amenajare/Tură de alergare programată în Parcul Est

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 14, 2023 0 7808

După un nou tur ghidat organizat la finalul săptămânii trecute de proiectanți în arealul viitorului Parc Est, urmează un nou tur ghidat în alergare, de 8 km, marți 15 august, ora 8.30, de la debarcader, lac 1 (ponton), adresat pasionaților de alergare, organizat de mai multe organizații și asocieri pasionate de mișcare.

”Alergarea de trail, de 8 km, cu întâlnire la debarcaderul primului lac din Gheorgheni (ponton) este organizată de SOS Parcul Est, Proiect Parc Est, Runners Club și Alergători începători Cluj cu scopul de a familiariza clujenii cu acest loc uimitor, propus și ca arie naturală protejată urbană. Recomandăm pantaloni sau iegări lungi ori șosete luni pentru cei a căror piele este sensibilă la contactul cu vegetația.La alergarea ghidată aflați și etapele de amenajare ale parcului, de ce s-a făcut advocacy pentru areal ca parc, de ce merită să îți chemi pe viitor și alți prieteni ca să explorați un loc ascuns privirii și atât de pitoresc cum nu ți-ai imagina că există la câteva sute de metri de blocuri!”, arată organizatorii.

La finalul săptămânii, 25 de participanți au participat la turul ghidat de Mircea Munteanu, coordonatorul proiectului Parc Est, cel mai mare spațiu verde al Clujului.

“Parcul va avea zone inundabile din Becaș, care împrospătează si apa lacurilor care se colmatează în ultimii ani. Aleile sunt minim invazive prin proiect pentru a proteja mediul natural. Sunt materiale compozite permeabile, ce permit scurgerea apei. Prima etapă de 10 milioane de euro se concentrează pe cursul Becașului. Începe după exproprieri, unde noua promisiune a Primăriei e că exproprierile sunt gata la final de an. Există soluții pentru ca peștii de la primul lac din Gheorgheni să nu moară anual. Nu detaliem acum componenta tehnică, e puțin în afara proiectului, ar trebui ca Primăria și Iulius să accepte oficial parcul înglobând primul lac, deci crescând Parcul Est cu hectare bune și legându-l printr-un canal de celelalte într-un circuit cu apă care împrospătează lacurile din pârâu, ploi și izvoare. Dar ar trebui ca Iulius să renunțe la traficul auto între lacuri aflate doar la 100 de metri distanță pentru a merita detaliată soluția. Efectul comunitate închisă la Cartierul Armatei s-a văzut când am așteptat minute bune sa ne deschidă cineva poarta spre baza sportivă dinspre cartier. Baza va fi înglobată în parc prin renunțarea la gard. O să facem cu campania noastră de pe acum demersuri pentru ca gardul sa fie dat jos, cel puțin la apă, nu mai așteptăm proiectul, sa vedem dacă găsim înțelegere pentru un urbanism sustenabil. Era bine dacă primăria accepta baza fără gard, cum am propus înainte de inaugurare, acum va fi mai complicat, cel puțin în relația cu cartierul Armatei, sa fie dat jos pe prea multe porțiuni. Altfel, ne-am bucurat de noi poteci, în zone răcoroase, sub copaci și pomi, din care am mâncat corcodușe și mere. Am văzut uimirea oamenilor veniți prima dată că așa poate arăta un parc, dar și o oarecare temere la unii participanți, pornind de la amenajarea spațiilor verzi precedente, ca lucrurile să nu ia o întorsătură neprevăzută și să fim dezamăgiți”, au sintetizat activiștii de la Someșul Nostru.

Amenajarea Parcului Est este estimată la aproape 100 de milioane de euro. Proiectul este în faza exproprierilor. Primăria a anunțat că cel mai probabil în 2024 va demara o primă etapă din proiect pentru care municipalitatea a obținut aproape 10 milioane de euro, bani necheltuiți de Capitală într-un proiect cu finanțare europeană.

 

Găsiți aici și track-ul gpx sau kml al circuitului: https://drive.google.com/…/14pK9iSTyjJAsnZJBiVNpdsDiQm8…

Nici un comentariu

Scrie un comentariu