Închide

Cel mai important ajutor pe care îl pot oferi comunității Primăria și Consiliul Județean

ActualitateOpinieTop News by Catalin Suciu - mai 11, 2020 0 282

Cumpărați kituri pentru Cluj! Kituri și aparate de testare.  Așezați-vă panglicile în vitrine. Aveți foarfeci? Foarte bine, le puneți în sertar, departe de aplicația zoom. Nu mai faceți poze unui drum comunal proaspăt asfaltat sau unui parc semi-construit, care se va deschide peste un an.

Este inutil.

Se relaxează măsurile după 15 mai, dar apar focare noi, cum e și cazul centrului de asistență pentru vârstnici din comuna Țaga, județul Cluj. 45 de locatari și 5 angajați au fost testați pozitiv cu Covid19 fără a avea simptome. Un pacient  a murit. Ceilalți au fost aduși la Spitalul de Boli Infecțioase și la Medicală 1, în Cluj-Napoca.

Sunt comunități cu probleme în zona Dejului. Sunt probleme peste tot în județ și în țară.

Atât de importante sunt testările comunitare! În România nu s-au făcut decât pe alocuri, iar termenul anunțat de ministrul Nelu Tătaru, 1 iunie, e relativ. „După 1 iunie”, a spus ministrul Sănătății. Când? Nu se știe. Un cercetător de la Universitatea Babeș-Bolyai, Horia Banciu, a atras atenția încă de acum o săptămână că cea mai bună metodă este testarea comunitară prin „pooling”. Ce înseamnă asta? Se prelevează probe în masă, iar testele sunt analizate molecular prin același aparat Real Time-PCR, cel mai sigur din toată lumea. Pe înțelesul tuturor: prelevezi probe dintr-o scară de bloc cu 10 etaje dintr-un cartier. Probele se amestecă și se testează la un loc. Faci lucrul acesta cu toate scările din cartier. Atunci când ai un rezultat pozitiv, te uiți din ce scară de bloc provin probele testate și te reîntorci pentru a identifica exact persoana/persoanele care sunt infectate. Testând în masă, într-un timp relativ scurt poți avea harta Clujului pe timpul pandemiei. Unde sunt zone roșii, pe cartiere, pe străzi. Asta se poate face peste tot.

Faceți tot ce puteți pentru testarea comunitară! În prezent, în Cluj se pot face în jur 1200 de teste/zi pentru Covid19, în sistemul public.

Ce puteți  face voi ca decidenți publici? Să cumpărați aparate RT-PCR și kituri.

Cu banii pe care îi dați pe studii de prefezabilitate, pe astupat de gropi sau proiecții cu lasere pe clădiri puteți cumpăra aparate de testare și kituri de testare. Un aparat RT-PCR se poate cumpăra la bucată cu prețul de 35.000 euro sau chiar mai ieftin, dacă iei mai multe.

*5 aparate RT-PCR costă 175.000 de euro.

*Un kit de testare cu care se pot analiza aproape 100 de probe simultan, prin „pooling”, se cumpără cu 15 euro bucata.

*Cu 5000 de kituri care costă 75.000 de euro se pot testa  500.000 de oameni. Tot Clujul.

Asta înseamnă să ai grijă de comunitate. Alocând 250.000 de euro din bugetul local pentru comunitate în condițiile în care se pregătesc petreceri până la răsărit după data de 15 mai. Testând în masă vei avea o imagine de ansamblu asupra realității. Toată lumea poate înțelege necesitatea de a se redeschide piața muncii, învățământul, divertismentul, dar nu ar fi oportun să știm, măcar, aproximativ, câte persoane sunt infectate?

Poți face și marketing rezonabil, în afară de panglică și plantat copaci pe mijlocul trotuarului. Această testare putea fi făcută deja.

Am cerut un punct de vedere de la specialiști. Problema e cum decontezi kiturile de testare, căci prin minister nu se poate face asta”, a spus prefectul Mircea Abrudean pentru actualdecluj.ro despre testarea prin metoda „pooling.”

Se pot face aceste teste peste tot și sunt și recomandate. Autoritățile locale au această posibilitate, doar că testarea în masă ține de fiecare administrație în parte, fiindcă statul român nu decontează kituri pentru așa ceva.

Un oraș ca și Clujul poate fi testat doar dacă Primăria și Consiliul județean achiziționează kituri de testare pentru populație. Mingea este, să știți, la Primărie și la Consiliul Județean în același timp, căci specialiști care să proceseze probele sunt. Și cu siguranță că Universitățile Clujene – UMF-ul, USAMV-ul și UBB-ul –  își vor trimite oricând specialiștii pentru a ajuta la testarea în masă.

Propunerea la nivel local există. S-a discutat despre asta. Specialiștii spun același lucru: testarea este cât se poate de oportună.

Nu știm câte persoane sunt purtătoare de virus nici măcar cu aproximație. Știm că în Cluj la Spitalul de Pneomologie Leon Daniello nu mai sunt locuri pentru pacienții cu Covid-19. La Spitalul de Boli Infecțioase mai sunt câteva, la fel ca și la Medicală 1, dar numărul celor internați a crescut considerabil în ultima săptămână. Deja, Spitalul de Recuperare, aflat în rândul patru în criza Covid-19, a primit pacienți.

Clujul are cea mai mare creștere a numărului persoanelor infectate exact în perioada în care ne pregătim de relaxare, de mers la pescuit, la muzeu sau în stațiuni.

Cu atât mai importantă este testarea comunitară.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.