Închide

Cel mai controversat proiect al Primăriei intră în dezbatere publică. Masterplanul Sopor, noul cartier al Clujului pregătit de la zero pe terenuri private, e lăudat de specialiști dar criticat de proprietarii privați

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - oct. 13, 2020 3 5633

Arhitecții care au câștigat concursul de soluții vor prezenta public în cadrul unei dezbateri online modul în care au gândit dezvoltarea sustenabilă a viitorului cartier Sopor, un cartier nou pe care Primăria și-a asumat să-l planifice și să-l dezvolte de la zero pe 250 de hectare de teren privat.

Cartierul e dezvoltat pe baza unui masterplan care are la bază o strategie axată pe densitatea construirii, mixajul funcțional, relaţia cu cadrul natural, accesibilitatea şi conectivitatea noilor zone, între ele și cu orașul. Dezbaterea „Masterplan Sopor – 250 ha. Cum va arăta noul cartier al Clujului?” a fost inițită de Primărie sub umbrela Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) și va avea loc joi, 15 octombrie 2020, începând cu ora 17.00 pe platforma electronică Zoom fiind transmisă și live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică. 

Din octombrie anul trecut, mai mulți proprietari de terenuri din zona vizată au reclamat public că procesul inițiat de Primărie este unul netrasnsparent, că li se vot confisca terenurile, că princiipiile Masterplanului nu sunt în acord cu cele ale PUG-ului orașului, că proiectanții au pus blocuri într-o zonă care ar trebui să rămână pentru case, că situația din teren cu privire la drumuri contrazice realitatea propusă pe planșele afișate deja pe site-ul Primăriei etc.

Contractul de 2,8 milioane de lei pus la bătaie de Primăria Cluj pentru proiectarea de la zero a unui cartier pe terenuri private din Sopor însumând 250 de hectare a fost câștigat prin concurs de soluții de echipa arhitectul Vlad Sebastian Rusu. Termenul este de 18 luni și curge din toamna lui 2019.

O primă dezbatere, înainte de discuțiile inițiate pentru 15 octombrie, a fost provocată de arhitectul șef al județului, pe Facebook, după ce acesta a lăudat demersul Primăriei și a felicitat mai multe persoane și entități. Ca urmare a ei, specialiștii din Primărie din Direcția de Urbanism au arătat public care sunt ingredientele pentru ca viitorul cartier Sopor să devină realitate. De asemenea, arhitectul Vlad Rusu din echipa de proiectare al viitorului cartier Sopor a explicat pentru Actualdecluj unde s-a ajuns cu demersurile de planificare a cartierului și ceea ce se va întâmpla la dezbaterea publică din 15 octombrie.
„Sunt cel puțin trei lucruri pe care le apreciez la acest demers și anume:

1. Asumarea elaborării PUZ-ului de urbanizare de către autoritatea publică pornind de la baza și principiile solide ale PUG-ului. Felicitări Eugen Pănesc și echipei de elaborare PUG. Voi ați pus bazele acestui demers. Felicitări și dl. Emil Boc pentru curajul, asumarea și încrederea în profesioniști. Nu este o sarcină ușoară planificarea unei localități și acest concurs este cel mai bun exemplu de urmat. Cred că în curând o să vedem cum conceptele și politicile publice din municipiu se vor regăsi și integra în întreaga zona metropolitană. Cluj-Napoca este Cluj-Napoca metropolitan.

2. Selectarea elaboratorului prin intermediul unui concurs de soluții. Felicitări Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania,OAR Concursuri și celor care au făcut posibil ca acum să fie o normalitate realizarea de concursuri în Cluj -Serban Tiganas.

3. Dezbaterea publică a soluțiilor și implicarea comunității în luarea deciziilor. Cred că realizarea CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică a condus la stimularea dezbaterilor prin asigurarea cadrului necesar acestora. Este important să discutam despre proiecte, despre idei, inițiative și despre probleme. Resursa umană a comunității este o valoare de necontestat. Excelent demers Ovidiu Cimpean ! Mândru de tine!”, a scris arhitectul județului Cluj, Claudiu Salanță, imediat după ce Primăria a anunțat că va face dezbaterea care privește Masterplanul Sopor. El a mai adresat o provocare – înființare la Cluj a unui Institut de Planificare Public, după modelul organizațiilor similare din afară.

„Frumos, dar totul este degeaba dacă în noul cartier constructorii de reședințe vor fi aceiași lupi lacomi din piața imobiliară locală actuală, pentru care Urbanismul de la primărie va acorda aceleași derogări si excepții ca până acum și la ilegalitățile cărora inspectorii vor evita să se uite. Orice plan frumos e degeaba dacă cei responsabili de punerea lui în execuție sunt incompetenți sau corupți. Sau ambele”, a scris Doru Șupeală, unul dintre cei care critică constant administrația din Cluj.
Arhitectul Șerban Țigănaș i-a răspuns arătându-i că „planul are reglementari tocmai pentru a se construi conform. A nu le respecta va fi greu, dacă comisia de urbanism, arhitecții șefi, media și opinia publică vor contribui prin vigilență”.
„Același exemplu ar trebui implementat în toate zonele încă neurbanizate din municipiu. Fiindcă nu s-a gândit o dezvoltare pe termen mediu și lung a viitoarelor cartiere s-a ajuns la situații în care în Borhanci spre exemplu nu există grădinițe, creșe, parcuri, toată zona e plină de case și cam atât. În Parcul Central vine toată lumea și e foarte aglomerat. E mare nevoie de o dezvoltare gândită și implementată de acum în municipiu, nu peste ani și ani. Avem destui experți în urbanism care ar putea veni cu propuneri, doar ideile lor ar trebui luate în calcul”, a semnalat Alina Bereschi.
Șerban Țigănaș a arătat că asta e o treabă care ține de actualizarea PUG-ului municipiului despre care a spus că e obiectul unei licitații dezamăgitoare.
Șefa biroului Strategii urbane al Primăriei, arhitecta Andreea Mureșan a arătat că în cazul PUZ Sopor implementarea depinde foarte mult de proprietarii terenurilor, de capacitatea acestora de a se aduna și forma asociații funciare. „Vor trebui înființate în jur de 6-7 asociații în scopul inițierii și derulării operațiunilor de reparcelare. Dacă aceștia refuză sau nu se înțeleg între ei, atunci zona va rămâne neurbanizată.
Sunt 5 etape de implementare, momentan sunt 2 etape încheiate ( s-au predat studiile de fundamentare -reambalarea topografică, studiu geotehnic, PUZ-ul preliminar/masterplanul). Urmează elaborarea PUZ”, a arătat Mureșan.
Primăria a afișat vara aceasta pe site-ul instituției PUZ-ul preliminat/masterplanul realizat de echipa arhitectului Vlad Rusu.
(documentele se pot consulta AICI)
Încă de anul trecut, proprietari de terenuri de pe amplasamentul viitorului cartier Sopor au semnalat pe diverse căi că vor fi înșelați de Primărie, că li se pun parcuri și căi de acces pe parcele fără să existe planuri de compensare clare, că se propun prea multe blocuri într-o zonă care ar trebui să fie de case, că noul proces de urbanizare contravine regulilor din actualul Plan Urbanistic General, că procesul nu este unul transparent etc. Pe alt palier, riveranii din Sopor au bătur obrazul primarului Emil Boc că le-a promis că va face drumul principal, însă el este tot plin de gropi și noroi.
Arhitectul Vlad Rusu a explicat pentru Actualdecluj unde s-a ajuns cu demersurile de planificare a cartierului și ceea ce se va întâmpla la dezbaterea publică din 15 octombrie.
„Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier Sopor are menirea de a reglementa viitoarea urbanizare a acestui teritoriu intravilan, într-o formă sustenabilă pe termen lung. Totodată el trebuie să se coreleze cu principalele investiții naționale de infrastructură rutieră aflate concomitent în derulare în acest teritoriu: inelul ocolitor sudic și cele trei străzi adiacente acestuia. PUZ-ul este propus să se elaboreze în cinci etape, conform contractului de proiectare pe care l-am convenit cu Primăria municipiului Cluj-Napoca. Cu ocazia acestei prime dezbateri se va prezenta calendarul acestui proiect (cele 5 etape), mizele și oportunitățile proprietarilor din zonă, dar și pe cele ale administrației locale, formula de dialog între toți actorii implicați în desfășurarea proiectului, precum și strategia de implementare. Această dezbatere trebuia să aibă loc în luna martie, pentru informarea corectă a tuturor celor implicați, înainte de trimiterea spre consultare publică a Masterplanului acestui cartier. Masterplan, care atenție, nu are deocamdată decât rolul de a prezenta viziunea de ansamblu a cartierului și nu reglementarea sa finală. Însă dată fiind situația generală a trebuit să amânăm această primă consultare publică în toamna. Menirea acestei prezentări publice, ca și a celor ce urmează, este de a informa corect pe toată lumea despre stadiul și conținutul PUZ-ului, pentru a încuraja o participare constructivă în cunoștință de cauză atât a proprietarilor din zonă, cât și a administrației locale, în elaborarea viabilă a acestui instrument de reglementare urbană”, a spus pentru Actualdecluj.ro arhitectul Vlad Rusu.

„Acesta este Master Planul mare, apoi e treaba proprietarilor de terenuri să se pună de acord şi să vină cu propuneri de construcţii după planul cartierului. Nu vreau să scadă calitatea vieţii, nu compromitem asta. Ştiu că sunt foarte nepopular pentru cei din domeniul imobiliar, dar vrem să ajungem acasă pe asfalt, să avem apă. Fac apel ca acolo să existe la 500 m şcoală, grădiniţă. Fac apel la reguli elementare, care nu pot fi puse la îndoială într-un oraş care vrea să plece spre Europa. Până acum am fost singur, acum încep să ma ajute şi alţii în comisia de urbanism”, a declarat primarul Emil Boc în luna august, la Ziua Live, imediat după ce a fost afișat PUZ-ul preliminar al cartierului pe site-ul Primăriei.

Dezbaterea din 15 octombrie va fi transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Pentru înscrierea la cuvânt, cei interesați sunt rugați să adreseze o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru a putea primi linkul de conectare în ziua dezbaterii și detalii cu privire la intervențieFacem precizarea că, pentru a permite tuturor celor interesați să primească dreptul la cuvânt, durata maximă a unei intervenții va fi de 3 minute.

Dezbaterea este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:
– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

 

3 comentarii

 1. Intre planuri pe hartie si realitate exista mari erori!
  Am sesizat Primariei in mai multe randuri si de mai multe luni, in scris si on-line, ca exista erori legate de indicativele ce denumesc strazile- placutele cu denumirea strazii puse aiurea!
  Pe strada COLONIA SOPOR au aparut placute cu denumirea SOPORULUI- amplasate ” din senin”, pe stanga se afiseaza Colonia Sopor- unde sunt casele vechi, pe dreapta ,UNDE SUNT TERENURI DE VANZARE,afiseaza Soporului ( dinspre strada Borhanci!)
  Chiar pe strada COLONIA SOPOR exista un imobil construit neconform- imobil cu 8 apatamente pe strada de 3metri latime , fara canalizare, cu regim de construcite LID – care afiseaza adresa -Strada Borhanci nr.45C! Inclusiv pe harta pe care o deschide aplicatia de sesizari on-line a Primariei!
  Dar orice topograf cinstit va poate spune cate o poveste despre terenuri vandute pe hartie in o zona si regasite in plan fizic in alta zona… CINSTIT (sic!)

  • nu exista strada Colonia Sopor in Cluj-Napoca. Exista strada Soporului si atat. Pana in 1999 zona Sopor era in extravilan. Existau insa unele case vechi construite, grupate, care formau colonia din Sopor. Acele case vechi au adresa postala Colonia Sopor nr …

 2. De obicei aceste discutii apar dupa ce s-au facut asocieri in vederea urbanizarii. Punerea cailor inaintea carutei este o dovada a incercarii unor smecheri de a forta mana proprietarilor si de a-i convinge sa vanda terenurile, pentru ca oricum nu vor putea construi ce vor ei, ci doar ce vrea „primaria”(a se intelege smecherii imobiliari cu concursul primariei).
  Faceti asociatiile(cooperative) sau societati pe actiuni, hotarati cum vreti sa arate zona si apoi incepeti proiectele. Numai ca in acest caz ar fi scosi din calcul o mareparte din profitori(samsari imobiliari) cu priza directa in primarie.

Scrie un comentariu

Articole similare