Închide

Cel de al doilea pasaj rutier suprateran anunțat de Primărie în zona Tăietura Turcului din Cluj costă 100 de milioane lei, cu TVA/Investiția a trecut de Consiliul Tehnic Economic al Ministerului Transporturilor/Care este calendarul de realizare

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 13, 2025 3 4450

Datele din studiul de fezabilitate realizat pentru Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere de Irimat Cons din Ploiești (contract din august 2023 de peste 715.000 lei) arată că noul pasaj de 500 de metri de legătură între DN1F și strada Corneliu Coposu presupune o investiție de peste 101 milioane lei cu TVA. Potrivit acelorași date, ca să fie realizat acest pasaj suprateran cu 2 benzi și 18 deschideri are nevoie de 2 ani din care 6 luni pentru proiectare și un an și jumătate pentru execuție.

 

„Pasajul va prelua traficul de pe strada Corneliu Coposu (ruta Bistrita-Dej) și va transfera pe ruta si inspre Baciu si Zalau peste sensul giratoriu si legătura cu Tăietura Turcului (pasajul CFR peste calea ferată).
Pasajul va avea o lungime totală de 504,65 metri cu 18 deschideri și 2 benzi de circulație de câte 7.80metri. Infrastructura pasajului va fi alcătuită din 2 culei având elevații din beton armat, fundații  din beton armat, 17 pile vor avea elevatii din beton armat, stâlpi circulari – fundate pe piloti flotațti. Proiectul va include relocarea utilităților existente, amenajarea străzilor și legaturilor aferente, scurgerea apelor, panourile fonoabsorbante (antizgomot), iluminat, semnalizare verticală si orizontală”, a arătat deputatul clujean Remus Lăpușan, după ce investiția a intrat la Ministerul Transporturilor pentru avizarea indicatorilor tehnico-economici.

Despre investiție, șeful Direcției de Drumuri și Poduri Cluj, Eugen Cecan, a arătat pentru Actualdecluj.ro că a trecut de Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor, săptămâna acesta. Următorii pași pentru realizarea investiției vizează nominalizarea liniei de finanțare din cadrul PNRR, după care se va organiza licitația de proiectare și execuție, a mai spus Cecan. „Urmează să mai avem și o întâlnire cu cei de la Primăria Cluj-Napoca pentru a stabili ultimele date legate de conectarea acestui pasaj suprateran cu girație suspendată cu viitorul pasaj de la Tăietura Turcului din proiectul celor de la CFR, în așa fel încât, la final, toată infrastructura din zonă să fie reabilitată și interconectată”, a adăugat Cecan.

Potrivit oficialului DRDP, finanțarea investiției se poate realiza din PNRR, cu urgentarea procedurilor. „Din 30 de pasaje câte s-a stabilit la nivel național că vor fi finanțate din PNRR, noi am luat șase – două la Baia Mare, două la Oradea și două la Cluj. Eu zic că este foarte bine. Deja, celălalt pasaj de la Tetarom III, avea SF-ul și a putut intra mai repede pe contractul de proiectare și execuție. Avem experiențe bune cu cei de la Freyrom, cu care am mai lucrat la Oradea. Și acest pasaj de pe Corneliu Coposu, spre Tăietura Turcului, deși nu este la fel de avasant, poate fi realizat până în 2026. Odată ce vom avea linia de finanțare, dăm drumul la licitația de proiectare și execuție. În trei luni putem avea gata proiectarea”, a mai spus șeful DRDP.

Primarul Emil Boc a anunțat în premieră în toamna lui 2022 un nou proiect menit să degreveze traficul din Cluj, pe DN 1 F, între Cluj-Napoca și comuna Baciu, un drum sufocat de trafic. Despre acest pasaj peste drumul național cu sens giratoriu suspendat a arătat că urmează să fie realizat în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) (prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri), din subordinea Ministerului Transporturilor, din fonduri europene – din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Despre investiție, primarul Boc a mai arătat că urmează să fie conectat la pasajul rutier peste calea ferată, din zona Tăietura Turcului, lucrare care urmează să se realizeze tot cu fonduri europene, în cadrul proiectului de electrificare a căii ferate pe ruta Cluj-Napoca – Episcopia Bihor. Primăria clujeană a predat în octombrie 2022 mai multe porțiuni din străzile Corneliu Coposu, Școlii sau Calea Baciului către Ministerul Transporturilor și CNAIR pentru ca autoritățile din București să poată finanța și realiza în cadrul PNRR  acest nou pasaj peste drumul național 1 F.

 

Detalii:

Încă un pasaj în zona străzii Corneliu Coposu, peste DN 1 F, conectat la cel peste calea ferată, din zona Tăietura Turcului. Urmează să fie realizat cu fonduri din PNRR, de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale – anunță primarul Emil Boc

 

(simulare pasaj Tăietura Turcului biroul SBA, primarialclujnapoca.ro)

3 comentarii

  1. strada Corneliu Coposu (ruta Bistrița – Dej) Ce are ruta Bistrița – Dej cu strada Corneliu Coposu? De unde scoateți tâmpeniile astea? Chiar nu aveâi pe cineva să verifice articolele înainte să apară?

  2. O mare tâmpenie trasata pe hârtie. Singura zona facila, și libera de construcții este depozitul de lemn din dreapta actualei treceri de cale ferată (pe direcția Grigorescu-Calea Baciului). Ce o sa facă Boc? O să-i expropieze/demoleze pe cei cu reprezentanța/vânzarea de mașini și pe cei din zona Minesa? Apoi se apuca de demolări? Singura zona fezabila este giratoriul de la Tetarom.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.