Închide

Cei mai doriţi angajatori din România. Topurile sunt dominate de grupuri din IT

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 27, 2017 0 1039

Cei mai cunoscuţi angajatori în România vin din domeniul telecom, dar cei mai doriţi sunt în IT, potrivit unui sudiu realizat de Inspire Group. Studiul include un top al celor mai cunoscuți angajatori și al celor mai atractive companii, din perspectiva candidaților. Pentru realizarea acestui proiect, au fost analizate 211 companii din 20 de industrii, iar studiul a fost efectuat pe toate categoriile de vârstă și poziții din România. O altă companie, Catalyst Solutions, a publicat recent un studiu privind cei mai doriţi angajatori din România, iar primele poziţii sunt ocupate, la fel ca în topul Inspire, de firme din IT.

Studiul Romania’s Favorite Employers prezintă un top al celor mai cunoscuți angajatori și al celor mai atractive companii din perspectiva candidaților. Romania’s Favorite Employers poziționează în topul restrâns al celor mai cunoscuți angajatori de pe piața locală companiile Vodafone România, Orange, EMAG, Telekom, ING, IBM Romania, Coca-Cola HBC, Avon, Kaufland și McDonald’s. Clasamentul „Angajatori doriți” arată însă diferit. Google România, Microsoft, IBM Romania, Oracle – divizia IT, Bitdefender, Adobe, Orange, Dell, ING, BMW sunt companiile unde mai mult de 50% dintre respondenți și-ar dori să își construiască o carieră, conform studiului citat.

Amintim că şi compania Catalyst Solutions a publicat recent rezultatele studiului Cei mai doriti angajatori, care s-a desfăşurat în perioada martie – mai a acestui an. Acesta confirma interesul candidaţilor pentru companiile de tehnologie, dezvăluind percepţiile candidaţilor în raport cu angajatorii care activează în România. „Acesta sondează gradul de atractivitate al brandurilor de angajator, precum şi aşteptările pe care candidaţii le au de la aceştia”, spunea realizatorii analizei. Companiile care se plasează pe primele 10 poziţii în 2017 sunt: Oracle, Microsoft, IBM, Continental, Google, OMV Petrom, Vodafone, Amazon, Grup Renault Romania si Coca-Cola HBC. Rezultatele studiului Cei mai doriti angajatori din acest an se bazează pe informaţiile colectate în urma unui chestionar online in perioada martie – mai 2017. La studiu au participat 11.036 respondenţi cu studii superioare, atât juniori, cât ţi candidaţi cu experienţă, din România.

Studiul Inspire Group expune la rândul său domeniile cele mai atractive în rândul publicului analizat: IT, industria alimentară, farma și FMCG, la polul opus situându-se agricultura și construcțiile. IT-ul este nu doar cea mai râvnită industrie, ci și domeniul de activitate despre care potențialii angajați consideră că oferă cele mai mari beneficii salariale și extra-salariale, urmat de un procent de 10% pentru industria alimentară și de 9% pentru cea farmaceutică.

Sursa grafic: Inspire

Cele mai reprezentate trepte de venituri salariale curente se află la poluri opuse, potrivit Inspire Group: 28% dintre angajați primesc lunar cel mult 2.000 de lei pentru munca prestată, cu normă întreagă, în timp ce alți 22% au salarii de peste 5.000 de lei. „O companie care activează într-unul dintre domeniile construcții, auto-camioane sau agricultură va trebui să dea dovadă de mai multă creativitate în programele de recrutare pentru că cele 3 domenii au o notorietate foarte scăzută în rândul oricărui candidat, indiferent de nivel. La polul opus, cele mai multe companii cunoscute ca angajator activează în comerț, IT și industria alimentară”, arată reprezentanţii Inspire Group.

Sursa foto: Inspire Group

Ce îi interesează pe angajaţi

Deși nivelul veniturilor salariale este un criteriu important atunci când aleg un loc de muncă, acesta se află abia pe locul 6 în topul aspectelor urmărite, susţin cei de la Inspire Group. Primele locuri sunt ocupate de alt fel de criterii: mediul de lucru plăcut, relațiile bune cu superiorii, echilibrul între viața personală și cea profesională și oportunitățile de dezvoltare profesională. Aproape două treimi dintre cei care intenționează să își schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni doresc să facă un pas înainte în carieră, salariul fiind cel de-al doilea motiv, în timp ce o serie de beneficii importante, precum bonusuri de performanță, cursuri / programe de training, program de lucru flexibil, al 13-lea salariu sau servicii medicale private – plătite parţial, poate influența decizia acestora de a se angaja sau de a rămâne într-o companie.

Potrivit rezultatelor studiului, candidații preferă să comunice online cu viitorul angajator. În procesul de căutare a unui job, Internetul este folosit de forța de muncă pentru a accesa atât site-uri de joburi, cât și site-ul de prezentare al companiilor angajatoare atractive.

Ce este Romania’s Favorite Employers
Romania’s Favorite Employers este un studiu de piață realizat la inițiativa Inspire Group, cu ajutorul MKOR Consulting, și furnizează informații despre piața muncii din România, privită din perspectiva angajaților. Metodologia de realizare a studiului este reprezentată de implementarea interviurilor online (computer assisted web interviews – CAWI) pe bazele de date ale Inspire Group si BuzzJob.ro, panelul MKOR Consulting, dar și ale partenerilor: AIMS, Target România, P&P, Romarketing, Public Euroconsulting, Aleron, ABC Human Capital, Codecs, Portal HR, Professional, FOXexpert soluții resurse umane, Train2perform, Step Up, HumanGest, Psihologic HR etc., obținându-se informații despre 211 companii din 20 de industrii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.