A doua cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj-Napoca, ”Biserica din deal”, a împlinit 230 de ani în weekend
Cultură by Actual de Cluj - mart. 17, 2025 0 189


A doua cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj-Napoca, ”Biserica din deal”, a împlinit 230 de ani în weekend.
Biserica Ortodoxă ”Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, cunoscută și sub numele de ”Biserica din Deal” pentru că se află pe dealul din afara fostei cetăți a Clujului, a marcat în weekend 230 de ani de la edificare, fiind construită în 1795. Liturghia a fost oficiată de mitropolitul Andrei Andreicuț iar la eveniment au participat academicieni, personalități culturale și numeroși credincioși.
Biserica Ortodoxă ”Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, construită între 1795 și 1796, a fost primul și, timp de peste un secol, singurul lăcaș ortodox din oraș, exceptând o biserică din actualul cartier Someșeni, atunci localitate separată de orașul Cluj. Între 1921 și 1933 a funcționat ca episcopie până la deschiderea actualei Catedrale Mitropolitane. În prezent parohia oferă zilnic masă pentru persoanele defavorizate și derulează un program pentru bolnavii care necesită sprijin medical. Primarul Emil Boc spune că un proiect de reabilitare din fonduri europene va integra biserica și complexul parohial în circuitul turistic, evidențiind astfel importanța sa istorică și culturală.
Istoria acestei biserici se leagă de pătrunderea în Cluj, în secolul al XVIII-lea, a câtorva familii de negustori macedo-români. La momentul respectiv cea mai apropiată biserică ortodoxă era cea din Someșeni, pe care negustorii amintiți o frecventau doar la marile sărbători. Astfel, în anul 1788, negustorii Ioan Constantin şi Ienache Mavrodin au înaintat o cerere contelui Adam Teleki, comisarul regal, în care solicitau aprobarea construirii unei biserici ortodoxe (oratorium) în Cluj. Contele a trimis cererea Consiliului oraşului Cluj, care a respins-o la 6 aprilie 1789, motivând că pot construi biserici şi şcoli doar acele confesiuni care au mai avut asemenea instituţii şi mai înainte. În urma unei noi cereri şi a recensământului din februarie 1790, în care au fost identificate 129 de persoane ortodoxe, Cancelaria Aulică din Viena, la recomandarea Guvernului, a aprobat, la 14 februarie 1790, ridicarea bisericii. Consiliul orăşenesc a formulat un protest în care critica autorizaţia drept un act menit să favorizeze întărirea comunităţii româneşti, care a rămas fără efect, aşa încât negustorii ortodocşi au cumpărat pentru biserică o grădină de la poalele viilor din cimitirul ”Hajongrad”. Biserica a fost ridicată între anii 1795 și 1796, cu ajutorul românilor din Braşov şi Ţara Românească. Prima liturghie a fost săvârşită de către preotul Ilie Fulea la Crăciunul din anul 1796. Iconostasul a fost pictat în anul 1796 de către diaconul Constantin Zograf (Zugravul), un cunoscut pictor din Şcheii Braşovului şi trimis la Cluj de către negustorii braşoveni.
Biserica din Deal are lungimea de 19 metri şi lăţimea de 9 metri, înălţimea turnului fiind de 19 metri, fiind o biserică de mici dimensiuni. Timp de 136 de ani – între 1796 și 1932 – a fost singura biserică ortodoxă din Cluj. De aici au plecat în anul 1892 memorandiști la ”Reduta” pentru ”procesul memorandiștilor” iar în 1 decembrie 1918, din acest loc a plecat spre Alba-Iulia delegația clujenilor care au votat Marea Unire. Biserica a fost renovată între 2003 și 2010.