Închide

Cea mai scumpă casă din cea mai scumpă piață imobiliară din țară a fost vândută anul trecut pentru un preț cu mult peste un milion de euro

Economie by Actual de Cluj - aug. 05, 2021 0 703

Cea mai scumpă casă din cea mai scumpă piață imobiliară din țară a fost vândută anul trecut pentru un preț cu mult peste un milion de euro.

Vorbim despre o casă care se află în centrul orașului Cluj-Napoca, oraș care este cel mai scump din țară din punctul de vedere al tranzacțiilor imobiliare. Singurul raport din țară care analizează prețurile de tranzacție și nu cele cerute de proprietari, publicat de agenția de consultanță Veridio în urmă cu puține momente, arată că cea mai scumpă casă tranzacționată anul trecut în Cluj-Napoca este localizată în centru, în zona străzii George Coșbuc (foto), tranzacția fiind încheiată la 1,3 milioane de euro.

Amintim, pandemia a avut un efect minor asupra celei mai scumpe piețe imobiliare din țară, orașul Cluj-Napoca, arată singura analiză imobiliară din țară care se referă la tranzacțiile efectiv realizate și nu la prețurile cerute de către proprietari.

Agenția de consultanță Veridio concepe de opt ani un ghid al tranzacțiilor imobiliare în Cluj-Napoca, cu date de la birourile notariale, iar ediția pentru anul trecut a fost publicată în urmă cu puține momente. Informațiile vin de la Direcția de taxe și Impozite a Primăriei, din contractele imobiliare de vânzare-cumpărare în anul 2020. ”În ediția din acest an se observă, la nivelul întregii piețe imobiliare clujene, că pandemia Covid-19 a avut un impact minor, urmat de o revenire rapidă”, arată analiza. ”S-a observat un interes mai ridicat pentru case și terenuri, ceea ce a condus la creșterea prețurilor pentru aceste tipuri de proprietăți”.

Piața imbiliară din Cluj-Napoca ce este, amintim, cea mai scumpă din țară pe metrul pătrat, a cumulat anul trecut tranzacții imobiliare de peste 680 de milioane de euro, la un nivel comparabil cu cel din anul precedent. Diferența, însă, e faptul că tranzacțiile cu terenuri au crescut cu o treime, la 31 milioane de euro, iar cele cu case au crescut cu 11%, la 92 milioane de euro, în vreme ce tranzacțiile cu apartamente, care au cumulat aproximativ 60% din tranzacții, au scăzut, dar foarte puțin, doar două procente față de anul precedent.

Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare din Cluj-Napoca, proiect unic în România, este realizat anual de Veridio cu sprijinul Direcției de Impozite și Taxe Locale a Primăriei din Cluj-Napoca. La baza studiului stau informațiile oficiale din contractele de vânzare-cumpărare înregistrate la Primărie. Ghidul oferă date privind volumul și valoarea totală a proprietăților tranzacționate, repartizarea acestora pe tipuri de proprietăți – apartamente, case, terenuri, altele-, prețurile medii pe metru pătrat repartizate pe cartiere și pe întregul municipiu, și multe alte cifre relevante.

Tranzacții imobiliare Cluj-Napoca 2020: 8.723 tranzacții, 680,6 mil. euro, din care:

Apartamente: 5.048 tranzacții, în valoare de 406,2 mil. euro. Spre comparație, în 2019 au fost tranzacționate 5.565 apartamente, în valoare de 414 milioane de euro.
Case: 498 tranzacții, 92,2 mil. euro. În 2019 au fost 529 tranzacții, în valoare de 83,2 milioane de euro.
Terenuri: 617 tranzacții, 30,9 mil. euro. 2019:  499 tranzacții în valoare de 22,7 mil euro
Alte proprietăți: 2.560 tranzacții, 151,2 mil. euro. În 2019 au fost 2.252 tranzacții, în valoare de 159,5 milioane de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu