Închide

Cea mai mare universitate din țară înghite o altă universitate

Educaţie by Actual de Cluj - iun. 23, 2020 1 2584

Cea mai mare universitate din țară înghite o altă universitate, cu care ”fuzionează prin absorbție”.

E vorba de universitatea ”Babeș-Bolyai”, cea mai mare din țară după numărul de studenți, al cărei Senat a aprobat luni absorbția Universității „Eftimie Murgu” din Reșița. Propunerea a venit chiar de la reprezentanții acesteia din urmă. ”Motivația UBB față de acest demers este legată de (1) dezvoltarea unor specializări noi din zona ingineriei/tehnologiei (complementare celor deja existente în UBB, în condițiile în care UBB are deja în structură două facultăți de inginerie și programe de inginerie/tehnologie derulate și în alte facultăți ale Universității), (2) extinderea bazinului academic pentru specializările existente deja în UBB și (3) ancorarea în proiectele paneuropene de tip Danubius. Nu în ultimul rând, în spiritul Legii Educației Naționale (LEN) din 2011, este vorba despre o concentrare a resurselor academice, cu impact asupra dezvoltării regionale din Reșița/Caraș-Severin (inclusiv pentru comunitățile românești din zona de graniță cu România)”, explică Senatul UBB.

”Știm că prezența academică în județele țării contribuție la dezvoltarea economică și socială a acestora”, arată rectorul universității din Cluj, Daniel David. ”România a ales, imediat după Revoluția din 1989, calea de a înființa universități în județele țării. Din păcate această strategie nu a dat mereu rezultatele scontate, multe din aceste universități neavând forța academică de a se dezvolta ca universități locale sau regionale puternice, din motive academice, demografice, de legislație și/sau de resurse locale”.

Legea Educației Naționale, din 2011 deci veche deja de aproape un deceniu, a propus o altă cale și anume concentrarea de resurse academice prin fuziunea universităților locale cu cele tradiționale, primele devenind astfel extensii ale acestora din urmă, extensii care să susțină apoi eficient dezvoltarea locală sau regională. ”Asta este ceea ce am făcut prin acest demers, gândit astfel într-o logică «win-win». Sperăm ca acest demers să fie urmat și de alte universități mari ale României, pentru a concentra și a distribui inteligent resursele academice ale țării”, a mai arătat David.

Astfel, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița va deveni Centrul Universitar UBB din Reșița, ca o extensie a universității din Cluj, cu Facultatea de Inginerie, inclusiv cu o Școală Doctorală, și alte programe academice derulate la Reșița, dar incluse în facultățile UBB din Cluj-Napoca.

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița s-a înființat în 1992, având ca punct de plecare învățământul tehnic superior – Institutul de subingineri înființat în 1971 – și tradiția în inginerie din Reșița, unul dintre cele mai vechi și mai importante centre metalurgice şi constructoare de mașini din România, încă din 1771.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare