Închide

Cea mai mare universitate din țară face expoziție în Bastionul Croitorilor la aproape jumătate de mileniu de la fondarea studiilor superioare la Cluj

Educaţie by Actual de Cluj - iul. 08, 2020 0 223

Cea mai mare universitate din țară transformă Bastionul Croitorilor într-un ”Turn al cunoașterii” cu o expoziție-muzeu la aproape o jumătate de mileniu de la fondarea, la Cluj, a studiilor superioare.

Turnl va găzdui de asemenea o serie de cursuri. Expoziția va fi deschisă publicului în 1 octombrie, dată la care începe tradițional anul universitar.  ”Prin acest demers, UBB se reîntoarce în locurile de început ale Academia/Universitas Claudiopolitana, sigur, în condițiile în care ne permit evoluția istoriei și a prezentului”, arată rectorul Daniel David. ”UBB își respectă astfel tradiția academică începută în 1581 la un capăt al „Uliței Lupilor” și continuată (refondată) după 1715 la celălalt capăt, pe locul de astăzi al sediului UBB, tradiție reflectată în simbolurile sale academice legale. Academia/Universitas Claudiopolitana va fi continuată de instituții de învățământ superior incluse în 1872 în Universitatea Maghiară din Cluj (Universitatea Franz Joseph), transformată, la rândul ei, în 1919, în Universitatea Românească din Cluj (Universitatea Regele Ferdinand I), UBB fiind moștenitorul academic și succesorul legal al Universității Ferdinand I”.

În 1581, principele Transilvaniei și regele Uniunii Polono-Lituaniene, Ștefan Báthory, fondează la Cluj o instituție de învățământ superior, numită Academie (Academia Claudiopolitana), cu statut universitar, avânt dreptul de a conferi titlurile universitare de baccalaureus, magister și doctor. Școala era organizată de ordinul religios iezuit, avea un nivel inferior numit gimnaziu și unul superior, cu două facultăți –  filosofie, urmată de teologie.

În actul regal de fondare se spune:
„…instituim, orânduim și înălțăm în cetatea noastră Cluj, altfel numită Kolozsvár, un colegiu al Societății lui Isus și îl înzestrăm cu bunurile și veniturile scrise mai jos. Vrem ca această fundație să dăinuiească în vremuri veșnice și întru tot veacul, atribuind antezisei Societății a lui Isus, cu sprijinul autorității apostolice, o mănăstire părăsită, cândva a fraților din ordinul franciscanilor, construită din generozitatea regilor Ungariei, aflată în Ulița Lupilor, lipită de zidul cetății, împreună cu biserica, grădinile, curțile, turnurile și cu toate locurile înconjurate de lângă zidurile cetății… hotărâm și decidem prin puterea prezentei scrisori, în temeiul deosebitei noastre dărnicii regești, ca cel care s‐a instruit cu vrednicie în literele umaniste, ebraice, grecești și latinești, și apoi va fi vrut să ajungă, prin judecata colegiului, la culmea uneia dintre cele două facultăți, fie de teologie, fie de filosofie, dacă va fi făcut dovada științei sale de carte, să poată să fie promovat la gradele de bacalaureat, magistru și doctor. Iar această promovare să aibă același drept, demnitate, excelență și strălucire pe care obișnuiesc și pot să le dețină de drept și din obișnuință astfel de promovări în academiile din Italia, Franța, Spania și Germania…” (Sursa: Rus, V. (2007). Operarii in Vinea Domini. Misionarii iezuiți în Transilvania, Banat și Partium (1579‐1715). Volumul I – Tablouri istorice și spirituale, Presa Universitară Clujeană , Cluj‐ Napoca)”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu