Închide

Cea mai mare universitate din țară a decis să-și cheme la cursuri toți studenții, în format fizic, după o tranziție care mai durează două săptămâni

Educaţie by Actual de Cluj - mart. 14, 2022 0 236

Cea mai mare universitate din țară după numărul de studenți a decis să-și cheme la cursuri toți studenții, în format fizic, după o perioad de tranziție care mai durează două săptămâni.

Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) a decis azi prin Senatul universității să adopte propunerea Consiliului de Administrație al Universității, de revenire la formatul clasic al cursurilor. Astfel, UBB a decis revenirea completă la cursurile cu prezență fizică după o perioadă de tranziție care se va încheia la finalul lunii martie, cu posibilitatea excepțională de prelungire până în  4 aprilie. ”La anunțul autorităților că din 9 martie este necesară revenirea la formatul clasic, noi am militat prin diverse mecanisme pentru o variantă de tranziție rațională, și anume continuarea formatului existent”, arată rectorul Daniel David. ”Dacă acest sistem a fost bun doi ani pentru a susține diplome ale universităților românești, nu poate să fie atât de catastrofic – chiar nu putem spune asta! – să îl mai aplicăm câteva, puține luni din semestrul II. Asta pentru a nu bulversa organizarea semestrului și viața comunității academice și pentru a nu favoriza abandonul școlar”.

Examenele finale de semestru ar fi trebuit organizate în regim clasic ca etapă standard de revenire, iar anul universitar 2022-2023 implementat în formatul clasic acreditat, îmbogățit cu variante online după adaptări legislative. Aceasta a fost soluția propusă de UBB, care însă nu a mia fost adoptată. ”Această variantă ar fi însemnat și o revenire în condiții de siguranță la învățământul în format clasic, în condițiile de pandemie încă existente. Autoritățile au aprobat doar o perioadă scurtă de tranziție, cu constrângeri de recuperare. Noi credem în continuare că variantă propusă inițial de UBB ar fi fost cea mai bună, fiecare urmând apoi să și-o adapteze la mijlocul semestrului II prin prisma autonomiei universitare de la clasic, prin hibrid, până la online. Nu poți trata o universitate cu zeci de mii de studenți, venind din toate colțurile țării (nu mai vorbesc de cei din străinătate) într-un oraș scump, cu un profil complex (și la noi specializările tehnice/științe/vocaționale sunt deja în regim clasic sau hibrid, dar multe specializări socio-umane, cu numeroși studenți, sunt în regim online), ca una care are doar câteva mii, majoritatea din propriul județ, cu resurse de spațiu care adesea exced nevoile studenților pe care îi au și cu specializări dominant vocaționale care au început deja de luni bune varianta clasică”, mai arată David.

Studenții UBB s-au declarat nemulțumiți de decizia impusă de Ministerul Educației, urmând să organizeze proteste și să transmită autorităților memorii cu privire la decizia luată de minister.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu