Închide

Cea mai mare expoziție de artă din lume se deschide în weekend la Cluj

Cultură by Actual de Cluj - iun. 24, 2016 0 320

Cea mai mare expoziție de artă din lume se deschide duminică la Cluj: e vorba de expoziția absolvenților universității de arte și design din Cluj, care numără în total nu mai puțin de 3.000 de exponate.

E un număr record nu doar pentru tradiționala-deja expoziție a absolvenților, dar și – dacă e să-l credem pe președintele Senatului UAD Ioan Sbârciu, fost rector – din lume: nicăieri nu veți găsi un număr de lucrări de artă atât de mare, aceasta pentru că fiecare absolvent expune în medie zece lucrări. Numărul lucrărilor expuse de fiecare absolvent e semnificativ mai mare față de acum un sfert de secol de exemplu, când unul dintre absolvenții UAD Cluj era și Sbârciu, și când fiecare absolvent avea de făcut o singură lucrare de diplomă, pentru care se pregătea câteva luni sau chiar un an. Nu e asta o diluare a actului artistic și deci a calității lucrărilor? Nu, crede Sbârciu, care spune că absolvenții muncesc pe aceste lucrări încă din primul an de facultate.

Să mai spunem că de obicei criteriul în stabilirea dimensiunii unei expoziții sunt metrii pătrați expoziționali, or cu cei 4.000 de metri pătrați ai săi complexul expozițional Expo Transilvania e depășit copios de zeci de muzee din lume, cel mai mare fiind Ermitage din Moscova, cu cei 66.800 de metri pătrați ai săi.

I-am propus să vă invite la expoziție:

Expoziția absolvenților UAD se deschide, ca în fiecare an din ultimii 16, la Expo Transilvania, duminică seara la ora 18, iar de anul viitor conducerea universității speră să o poată muta la Sala Polivalentă. Expoziția rămâne deschisă patru zile, interval în care găsiți aici lucrări de pictură, sculptură, grafică, lucrări foto-video, conservare-restaurare, ceramică sticlă ori metal, arte textile, design vestimentar ori industrial.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare