Închide

Cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania de la Cluj, cumpără BRD Pensii, intră pe felia pensiilor administrate privat

Economie by Actual de Cluj - mai 29, 2024 0 133

 

Grupul Banca Transilvania cumpără fondul de pensii BRD Pensii, a anunțat aseară că a ajuns la un acord cu vânzătorul.
Grupul Financiar BT, prin Banca Transilvania și BT Investments, a anunțat aseară pe Bursa de Valori București că a ajuns la un acord cu BRD-Groupe Societe Generale și Societe Generale Assurances pentru achiziția BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), companie cu activitate în România, în domeniul pensiilor private obligatorii Pilonul II și al celor facultative (Pilonul III).

Sistemul de pensii private din România, incluzând fondurile de pensii obligatorii și cele facultative, înseamnă active totale de peste 131 miliarde de lei, la finalul anului 2023, iar raportat la PIB, acesta reprezenta 8,48% din PIB-ul anual, înregistrând randamente nominale nete pozitive în ultimii 15 ani.

Fondurile de pensii private au peste 8,8 milioane de participanți, iar obiectivul principal al acestora este investirea prudentă în active de calitate pentru a obține valoare suplimentară pentru aceștia după vârsta pensionării.

BRD Pensii are peste 560.000 de contributori contribuie la fondul de pensii administrat privat prin pilonul II, iar la pilonul III – pensiile facultative, operate prin BRD Medio – are peste 37.500 de participanți și înregistrează una dintre cele mai ridicate contribuții medii per participant.

Valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii era de peste 5,4 miliarde de lei, iar valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio înregistra peste 232 milioane lei, la 31 decembrie 2023. Randamentul anualizat de la
înființare și până la finalul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii, fiind de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio.

”Achiziția este un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltăm fondurile de pensii facultative – Pilon III, existente deja în oferta noastră, și ajungem pe o piață nouă, fondurile de pensii administrate privat – Pilon II”, spune directorul băncii Transilvania, Omer Tetik. Acesta adaugă că după depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populației, o acumulare istorică de capital pentru România.
Grupul Banca Transilvania, prin fondul Pensia Mea, gestionat de BT Pensii, este pe piața pensiilor facultative din 2019, debut făcut tot printr-o achiziție. De la finalizarea tranzacției, BT Pensii a dublat dubleze numărul de participanți la fondul de pensii facultative Pensia Mea, care are acum aproape 57.000 de participanți, iar activele în administrare au crescut cu 7,4% în primele trei luni din acest an.

Pentru achiziție este nevoie de aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare