Închide

Cea mai dezvoltată piaţă de birouri, din afara Bucureştiului: Clujul are peste 21 ha de spaţii

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - sept. 28, 2016 0 501

Stocul de spații de birouri din Cluj-Napoca a ajuns la jumătatea anului la 210.000 mp, potrivit estimărilor companiei de consultanță Jones Lang LaSalle.  Marile clădiri de birouri din „noua generație” au influențat decisiv piața clujeană: potrivit datelor transmise pentru Actualdecluj.ro de JLL, circa 40% din stoc a fost livrat începând cu 2014.

Dacă ne uităm în istoricul recent al pieţei locale, observăm că în 2014 începeau să îşi facă simţită prezenţa marile centre de birouri ridicate în locul unor foste fabrici – The Office, Liberty Technology Park, Cluj Business Center, iar 2015 a fost un alt an bun pentru stocul de birouri de la Cluj: s-au construit sau livrat aproape 5 ha de spaţii.

Cel mai nou mare proiect de birouri din Cluj-Napoca  a fost livrat în trimestrul IV din 2015, respectiv The Office faza a doua, cu 19.400 mp. La capitolul „Cele mai mari proiecte în dezvoltare”, JLL menţionează The Office faza 3  – cu  18.500 mp şi Novis Plaza – 14.500 mp.

New Europe Property Investments (NEPI) şi antreprenorul Ovidiu Şandor au demarat în februarie ultima etapă din cadrul celui mai mare complex de birouri din Cluj Napoca – The Office, pe ultima bucată de teren rămasă disponibilă pentru piața imobiliară după demolarea fostei fabrici Tricotaje Someșul de pe Blvd 21 Decembrie 1989. Dezvoltatorii au lansat și o estimare pentru finalul de proiect anunțat pentru anul viitor: în birourile de aici vor lucra 5.000 de oameni.

Celălalt mare proiect în lucru menţionat – Novis Plaza – este, de fapt, fostul Global Plaza din parcul industrial Tetarom I (clădire abandonată de câţiva ani) – un proiect resuscitat şi reorientat exclusiv către birouri (în prima sa variantă de proiect, imobilul urma să găzduiască birouri, dar şi un hotel). Compania clujeană Transilvania Construcţii a preluat recent clădirea ridicată de CBC Development Design în parcul industrial Tetarom I de la Tăietura Turcului, care stă neutilizată de câţiva ani.

Vezi mai multe informaţii aici:

De la Global Plaza la Novis Plaza Office: un faliment și câteva milioane de euro pentru ca “fantoma” din Tetarom să reintre în piață

Potrivit JLL, rata de neocupare în Cluj-Napoca este estimată la 7%. „Aceasta este în scădere constantă în ultimii ani, datorită creşterii cererii şi pe fondul unor livrări relativ reduse în ultimele 12 luni”, arată Andrei Drosu, Research Consultant JLL România. Pentru context: rata de neocupare pe piaţa birourilor în oraşele mari din afara Bucureştiului (Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov) e în 2016 de 6-7%, în vreme ce în Capitală aceasta ajunge la 15% (pe fondul unor livrări substanţiale de proiecte).

„În Cluj-Napoca, cererea de spaţii de birouri în prima jumatate a anului a fost de 5.300 mp, în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cererea vine în special din partea companiilor din domeniul IT în căutare de specialişti, Cluj-Napoca fiind al doilea cel mai mare centru universitar din ţară”, precizează specialistul JLL. „Cluj-Napoca este, după Bucureşti, cea mai dezvoltată piaţă de birouri din România”, completează Drosu. Urmează Iaşi, Timişoara şi Braşov. Chiriile din marile oraşe din afara Capitalei sunt de 11-14 euro/mp/lună. Cererea netă a ajuns în aceste oraşe la 50.000 mp, ceea ce reprezintă o creştere cu 42% faţă de anul trecut. Să mai spunem că IT-ul şi comunicaţiile (domenii în directă legătură cu piaţa birourilor) contribuie cu până la 6,8% la PIB-ul României.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.