Închide

Ce ți se pregătește sâmbătă seara la Cluj la Noaptea Muzeelor

Actualitate by Actual de Cluj - mai 16, 2018 0 173

Cele mai mari muzee din Cluj, dar și cele mai mici și mai puțin cunoscute, au program special sâmbătă seara, când la Cluj și în multe alte orașe din Europa e marcată Noaptea Muzeelor.

Între altele, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Apei „Leonida Truță” și Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea vor putea fi vizitate gratuit și pregătesc programe speciale: în sala Reduta a muzeului etnografic publicul prezent se va putea bucura, de la ora 20.30, de un concert oferit de taraful de muzicanți romi conduși de Alexandru Bob, zis Siminic, din Gherla. Taraful va interpreta atât muzici populare actuale, într-o formulă instrumentală care va conține acordeon și sintetizator, cât și muzici tradiționale specifice etniei rome din zona Gherla. La ora 22 e programată în curtea muzeului proiecția filmului documentar „Vieți între ape”, de Oana Ivan, care prezintă dintr-o perspectivă antropologică felul în care turismul și politicile de mediu își pun amprenta asupra culturii pescărești din Sf. Gheorghe și discută transformarea practicilor locale. Totodată, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei publicul interesat va putea vizita și o serie de expoziții precum: expoziția de artă fotografică itinerantă „Comorile României”; Romii din Transilvania. Patrimoniu etnografic; o expoziție a meșteșugarilor romi: selecție de obiecte tradiționale și contemporane și, nu în ultimul rând, expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”. Sâmbătă are loc deschiderea, în premieră, a sectorului de mobilier și textile de interior din cadrul expoziției permanente „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”, care abordează principalele domenii ale culturii materiale și spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecțiile instituției de cultură.

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca are și el program special, de la ora 20 până la 1 dimineața, cu expoziția permanentă, dar și expoziții temporare – „Aspiraţii Dinamice” ale cadrelor didactice de la Catedra de Artă a Universităţii din Pécs, Ungaria; expoziţia personală Árkossy István; „Afişul Polonez”; expoziţia personală de pictură Sergio Gomez; expoziţia „17 Reasons”.

Muzeul Memorial „Octavian Goga” pregătește un program artistic intitulat „Orele Centenarului”, susținut de elevi și profesori ai Școlii Arte Cluj, care va avea loc, în mod simbolic, în intervalul orar 19.18 – 20.18. În același timp, pe tot parcursul evenimentului Noaptea Muzeelor, vizitatorii vor putea admira expozițiile permanente ale muzeului: expoziția din Castel, dedicată vieții și operei poetului Octavian Goga, unde sunt expuse piese valoroase de artă plastică și decorativă, expoziția etnografică din Casa Albă și expoziția memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre din casa care-i poartă numele. Totodată, la parterul Castelului, în sala de expoziții temporare, vizitatorii vor putea vedea expoziția temporară de artă plastică „Natura statică în Colecția Goga”, unde sunt expuse lucrări ale unor artiști valoroși, precum Theodor Pallady, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu și alți artiști reprezentativi pentru arta modernă românească.

Dacă nu știați de el, aflați că în Cluj funcționează un Muzeu al Apei, în Florești, administrat de Compania de Apă „Someș” S.A., unde găsiți o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, și e deschis sâmbătă între orele 18 și 1 dimineața. Transportul va fi asigurat din oră în oră, în mod gratuit, cu un microbuz care va prelua vizitatorii din Piața Unirii, la intersecția străzii Universității cu str. I.C. Brătianu. Cei care vor trece pragul Muzeului Apei „Leonida Truţa” vor avea posibilitatea să urmărească, prin vizualizarea exponatelor, istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca începând de la darea în folosință a primei surse de apă în anul 1887, documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului Cluj, unelte utilizate în cadrul desfășurării activității specifice de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, colecția de capace de canal care conține exponate din toată Europa și multe altele.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu