Închide

Ce se poate face la Cluj pentru ca prețurile la imobiliare să scadă? Primarul Emil Boc: Nu ține de pixul primarului/Piața se corelează cu dezvoltarea economică/În plus, avem cele mai mari venituri după București

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 12, 2024 3 249

Prețurile de vânzare a apartamentelor au sărit în Cluj-Napoca de 3500 euro pe metru pătrat. Avem cea mai scumpă piață imobiliară din România și în cazul chiriilor. Întrebat ce se poate face pentru ca prețurile să scadă, primarul Emil Boc a arătat într-un dintre emisiunile online la care obișnuiește să participe săptămânal în Cluj, că piața reflectă nivelul de dezvoltare al orașului și că primarul nu poate regla din pixul său cererea și oferta.

 

„Spuneți numai jumătate de adevăr. Asta mă deranjează. Noi nu putem interveni în economia de piață. Dacă am ales calea democrației, atunci mergem pe macanismele cererii și ofertei. Acuma nu ne certați pe noi că am creat condiții bune de viață și lumea vrea să vină la Cluj. Nu noi suntem vinovați pentru treaba aceasta. Este un mecanism specific economiei de piață pentru că trăim în democrație, care înseamnă un raport între cerere și ofertă, unde noi nu putem interveni, nici să plafonăm, nici cu alte lucruri care contravin principiilor din Constituție sau din Uniunea Europeană. Ceea ce putem face este să  continuăm procesul de extindere a Clujului, cu un nou cartier, să implementăm metroul, trenul metropolitan, centura, să avem un oraș verde nepoluant, asta putem face noi. În rest, regulile care țin de reglarea pieței nu sunt la îndemâna noastră. Și asta, repet, ar trebui să o spuneți. Nu ține de Primărie să regleze piața. Dacă îmi arătați o economie de piață unde Primăria poate interveni pe piață să o regleze ținând cont de Constituția statului respectiv, mai discutăm. Piața se corelează cu dezvoltarea economică. Tocmai vă suneam că suntem pe locul doi în România ca dezvoltare economică, după Capitală. De ce nu spuneți, invers, că cele mai mari venituri după București sunt la Cluj. Tebuie să prezinți poza exactă cu toate avantajele și dezavantajele. Evident că există un raport între cerere și ofertă care reglează piața la Cluj. Noi avem grijă de cei care o duc mai greu. Am cumpărat 120 de locuințe pentru cei în dificultate, în Cluj-Napoca și în zona metropolitană. Construim în continuare locuințe sociale, cum sunt cele de pe Sobarilor. Punem bani și ajutăm cu plata chiriei pentru cei în dificultate. Nu mă puneți să reglez piața că nu ține de pixul primarului”, a spus primarul Emil Boc la Ziua Live.

La finalul lui 2023, cu o serie de grafice privind creșterea numărului de elevi din Cluj-Napoca dar și cu datele publicate recent de Comisia Europeană privind  percepția clujenilor asupra orașului, primarul Emil Boc a ținut să arate că municipiul e pe drumul cel bun în materie de calitate a vieții. În schimb, Boc a renoscut că nici el nu a avut bani să își cumpere o casă în Cluj-Napoca (la prețurile de pe piață) și a achizionat una de vacanță în zona metropolitană, la Cîmpenești, comuna Apahida (lângă municipiu).

Detalii:

Cea mai mare realizare nominalizată de Boc pentru 2023: Cluj-Napoca a devenit un oraș preferat pentru întemeierea unei familii

Foto: 1 decembrie sursa Muncipiul Cluj-Napoca facebook

3 comentarii

  1. El tine orasul dpdv imobiliar blocat si nu lasa oamenii sa-si faca case in intravilanul si extravilanul orasului. Pentru ca toate persoanele sa fie dependente de pixul lui si implicit spagile sunt pe masura. In rest minciuni de politruc utc-ist

  2. Sunt cunoscuţi dezvoltatorii imobiliari agreaţi de primar, care construiesc cum vor. La restul li se taie din etaje tot timpul. Rezultatul: apartamente construite puţine, cerere mare, preţuri …

  3. Piata imobiliara din Cluj-Napoca este influentata de cererea foarte mare pentru apartamente de inchiriat. Stim ca in oras sunt in prezent peste aproape 100000 de studenti si doar maxim 15000 de locuri de cazare asigurate in camine studentesti. Restul de 85000 de studenti sunt obligati sa stea in chirie. De aici cererea foarte mare pentru chirii => chirii mari. Adaugam la asta profilul cultural al orasului cu foarte multe evenimente de mare anvergura, care adauga si mai multa presiune pe chirii. Dezvoltarile imobiliare incerca sa raspunda acestor cereri, prin construirea multor imobile cu apartamente de mici dimensiuni, pretabile pentru inchiriere. Familiile sunt obligate sa se mute la periferie din doua motive. O lipsa acuta de apartamente mari dar si pretul exorbitant al acestora.
    Solutia? E simpla. Marile universitati in colaborare cu primaria ar putea dezvolta campusuri universitare sa asigure locuri de cazare pentru studenti. Astfel s-ar reduce presiunea pe dezvoltatori, ei nefacand altceva decat sa se alinieze la cerere.

Scrie un comentariu