Închide

Ce proiecte de calmare a traficului anunță primarul din Florești. Internauții fac mișto de el

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 23, 2017 0 1771

O vizită în teren a unor lideri din administrație pe amplasamentul unde ar trebui să se edifice spitalul regional de urgență din Cluj a fost prilej pentru primarul din comuna Florești, Horia Șulea, să anunțe, pe Facebook, o serie de proiecte de infrastructură menite să ușureze viața floreștenilor și clujenilor: tuneluri, viaducte, centuri cu patru benzi sau un drum semi pietonal și pentru biciclete între spitalul de urgență și mall-ul din Florești. Internauții au au ținut să ironizeze respectivele „vești extrem de bune pentru infrastructură” – botezate așa de Șulea – avansând chiar ideea că următorul proiect pe care primarul din Florești îl va anunța va fi cel al unui aeroport în comună.

Horea Șulea, oficialul din comuna Florești a anunțat 8 proiecte de infrastructură despre care spune că a agreat cu liderii Clujului – primarul Emil Boc și președintele Consiliului Județean Alin Tișe – să facă lobby și să înceapă studiile de fezabilitate. Portivit lui Șulea, spitalul regional de urgență care se va face în comuna Florești va facilita realizarea lor. Este vorba despre:

1. Tunel de acces la spitalul regional de urgență dinspre Cluj pe DN1 (aspect prevăzut deja în proiectul spitalului)
2. Lărgire DN1 pe tronsoanele Nod N Mănăștur – spitalul regional și Nod Autostradă-Girație Luna de Sus la 3 benzi pe sens.
3. Realizare viaduct peste V Gârbăului cu nod Autostrada Metropolitană Cluj sector N-S, și creare debușeu flux auto zona Bucium (pe lângă Drum de Ocolire Sud care va face joncțiunea cu municipiul în Drumul Sf Ioan).
4. Mici modificări de proiect la Drum Ocolire Sud pt realizarea acestuia pe 4 benzi (chiar o lărgire ulterioară)
5. Realizare Centura Metropolitană Nod Autostradă – Zona Cora pe lunca Someșului cu preluare trafic Florești Sud in girații zona Baraj și zona str. Someșului.
6. Realizare drum preponderent pietonal plus biciclete spital regional-Vivo
7. Prelungire Drum Ocolire Sud până la Nod Autostradă cu punct preluare trafic Florești Sud în zona Eroilor ANL

Despre anunțul postat de primar pe Facebook cu indicativul „vești extrem de bune pentru infrastructură”, internauții s-au arătat sceptici. Unii au remarcat că pe pagina primarului unde apar aceste proiecte sunt doar comentarii favorabile, de felicitare. Singurul internaut care a remarcat că se vorbește de tuneluri și studii de fezabilitate în condițiile în care administrația din Florești nu este în stare să uniformizeze intrările de pe drumurile secundare pe Drumul Național, iar cei care circlă se lovest de rigole și trotuare, a fost invitat de Șulea să nu se mai lovească de trotuare, „ridicați-vă în 2 picioare și călcați pe trotuare. Sănătate multă!”.

În schimb, pe grupul de Facebook, Trăiesc în Florești cu peste 11 de membri, proiectele de drumuri anunțate de Șulea sunt trecute la domeniul vise și filme, posibile doar cu „poarta stelară”. Aceasta în condițiile în care administrația din Florești nu a reușit să facă nici măcar centura cu ieșire pe Valea Gârbăului care ar trebui să degreveze drumul național de trafic. Vorbim de o rută unde, potrivit măsurătorilor făcute de Univesitatea Tehnică Cluj-Napoca, s-a înregistrat un record de trafic național – peste 74.000 de mașini care au intrat zilnic în Cluj, dinspre Florești. Alți membri ai grupului au ironizat anunțul și s-au arătat convinși că respectivele proiecte de drumuri vor confuza locuitorii din Florești (cea mai mare comună din România) care se vor rătăci până să ajungă în Cluj-Napoca cu atâtea viaducte, tuneluri, sensuri giratorii, autostrăzi metropolitate și poste de biciclete. În plus, oamenii au aticipat că urmtătorul proiect pe care Șulea îl va anunța va fi un aeroport care se va face în comună, aceasta, spun internauți, în condițiile în care promisiunile neonorate nu constituie o problemă pentru oficialul din Florești.

Vizită de amplasament din comuna Florești – Spital Regional de Urgență Cluj – sursa Facebook

Primarul din Florești a mers și mai departe încât a avansat și un termen de finalizare pentru Spitalul Regional de Urgență din Cluj despre care spune că va fi gata înaintea celor din Iași și Craiova, undeva în 2020. Aceasta în condițiile în care proiectul celor trei spitale regionale prinse în strategia Ministerului Sănătății stagnează de ani de zile și doar luna aceasta Ministerul a contractat firme de consultanță, a programat vizite în teren și a făcut un calendar pentru obținerea de bani europeni pentru realizarea acestor spitale.

De exemplu, administrația locală din Iași susține – potrivit mediei locale – că proiectul de acolo este cel mai avansat și că respectivul obiectiv ar puteqa fi gata în 2022. Potrivit schiței de calendar anunțate de Ministerul Sănătății, până la finalul lui 2017 urmează să se finalizeze soluția tehnică, în primul trimestru al lui 2018 ar trebui depusă documentația la Comisia Europeană pentru finanțare. După aprobarea finanțării, lucările vor demara, etapă care ar putea avea loc în primul trimestru a lui 2019. Astfel, cele trei spitale din România (Cluj, Iași și Craiova) ar putea fi gata în 2022.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.