Închide

Ce planuri imediate are Primăria Cluj ca să calmeze traficul dinspre Florești, de pe cea mai aglomerată rută din țară

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 26, 2017 0 2307

Looby pentru demararea studiului de fezabilitate al centurii metropolitane și repararea Drumului Sf Ioan, așa vrea Primăria să se bată anul acesta și anul următor cu traficul de pe cea mai aglomerată șosea de intrare în oraș. Este vorba despre intrarea dinspre comuna Florești unde s-a înregistrat un record național de trafic, peste 74.000 de mașini care au intrat zilnic, după cum au arătat măsurători ale Univestității Tehnice din Cluj-Napoca.

Despre centura metropolitană de 35 de kilometri evaluată la circa 150 de milioane de euro, primarul Emil Boc spune că există finanțare europeană, doar trebuie demarat studiul de fezabilitate de către autoritățile administrației centrale. Între timp, de la Cluj se face lobby în acest sens – prin scrisori la Ministerul Transporturilor și intervenții ale parlamentarilor clujeni.

Centura metropolitană are traseu de la Nodul de autostradă de la A3, pe malul Someșului 8,3 km până la Cora, de acolo este un pasaj suprateran peste DN1 până pe strada Bucium, la capătul liniei de tramvai, de acolo începe Centura de sud a Clujului prin Făget, traversează Calea Turzii, prin spate pe la Iulius Mall, pe la Selgros până în Apahida și se conturează legătura cu centura Vâlcele-Apahida.

Acest drum urmează să rezolve toate problemele de trafic ale Clujului și Floreștiului și chiar, după cum a spus Boc, odată începută, va garanta începerea unui alt proiect prioritar – ducerea tramvaiului în Florești.

Până atunci, Primăria va moderniza Drumul Sf Ioan din Făget pentru ca acesta să fie o alternativă până la demararea proiectului centurii metropolitane. Despre respectivul drum, edilul Emil Boc spune că nu va putea fi făcut ca la carte, pe un proiect de investiții, cu trotuare, piste de biciclete deoarece fâșii din el sunt revendicate.

În schimb, Primăria îl va introduce din 2018 în programul de reparații străzi și va fi plombat și cosmetizat în așa fel încât să nu pună probleme șoferilor, așa cum se întâmplă în prezent. Între timp, administrația locală va încerca să clarifice situația juridică a respectivului drum. Planuri pentru asfaltarea străzii Sf Ioan au existat încă din 2011. Atunci artera de 6,6 kilometri urma să fie modernizată cu 16,3 milioane de lei într-un program al Ministerului Turismului condus de Elene Udrea. Respectivul program nu s-a mai materializat. Primăria a reușit să refacă cu fonduri europene doar Drumul Făgetului care iese în Calea Turzii.

 

Primarul Emil Boc a făcut declarații la emisiunea City Puls – Ora de administrație publică difuzată pe Antena 1 Cluj. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare