Închide

Ce pedeapsă a aplicat Primăria pentru cei care vor să se îmbogățească din tertipuri imobiliare pe Câmpului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 04, 2020 1 2288

Cu avertisment de la primarul Emil Boc, comisia de urbanism a Primăriei a revenit asupra proiectului de pe Câmpului prin care doi benficiari privați doreau să construiască două pe o parcelă pe care au construit deja un bloc la stradă și pe care l-au lăsat în ilegalitate, doar cu terenul de sub el. Proiectul fusese amânat la o ședință precedentă la solicitarea primarului pentru a se stabili dacă este legal sau nu ce doresc investitorii.

La ședința on-line a comisiei de urbanism din 29 mai, primarul Boc a cerut comisie să fie vigilentă și să ia o decizie în privința proiectului privind construirea celor două case de pe strada Câmpului. El a fost discutat la finalul ședinței când primarul s-a scuzat că e nevoit să plece, însă a reiterat faptul că e la curent cu proiectul și a indicat scenariile de lucru: investitorul vrea derogare după ce a dezmembrat parcela pe care a construit deja un imobil la stradă în 2014 iar comisia poate să respingă proiectul sau poate accepta dacă se îndeplinesc alte condiții suplimentare.

Pe o parcelă de 1160 de mp de pe strada Câmpului nr.125, doi beneficiari privați (FURTUNĂ MIRCEA-IOAN ŞI IGNAT MIRCEA) au cerut aprobarea unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru amenajarea a două case unifamiliale cu parter și etaj. Proiectanți sunt  DAR LINE ENERGY CLUJ-NAPOCA, șefa de proiect IORDANESCU FLAVIA iar din echipa de proiect face parte și arhitecta Adriana Matei, profesor reputat de la Facultatea de Arhitectură, coordonatoare de organizație profesională sau de școală doctorală. Accesul la cele două case se face pe lângă blocul deja edificat la strada Câmpului de aceiași investitori.

După ce a plecat Boc, viceprimarul Dan Tarcea a cerut celor din comisie să se pronunțe uninominal cu privire la varianta propusă. Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop a sintetizat și el situația condamnând jongleriile urbanistice ale investitorilor.

”În 2014 a primit autorizație pentru blocul cu 8 locuințe la stradă, iar apoi a dezmembrat parcela din spate încât s-a ajuns ca blocul să nu mai respecte indicii urbanistici potrivit autorizației primite și nu mai este deloc spațiu verde. Acum, pe terenul dezmembrat se propun 2 locuințe de către același investitor. Blocul din față de la strada Câmpului are regim de înălțime D+P+2E, iar în noua propunere urbanistică sunt la limită indicii, deci putem impune condiții de reducere a construirii dacă zicem totuși da la acest proiect. Mie personal nu mi se par normale aceste jonglerii urbanistice”, a semnalat Pop.

Arhitectul Marcel Crișan a recomandat numai o casă pe parcelă, concomitent cu rezervarea de teren și pentru blocul deja edificat, în așa fel încât el să rămână legal.

Arhitecta Ligia Subțirică a criticat modul de construire abordat pe Câmpului. ”Întrebarea este dacă vrem să încurajăm acest gen de dezvoltare acolo, pentru că în zona de la stradă este teren construit, iar în spate oamenii au grădini. Dacă vrem să încurajăm densificarea acestor parcele atunci și oamenii se vor simți încurajați să vândă pe bucăți. Dacă totuși îi vom permite să construiască, sunt de acord cu Marcel Crișan”, a spus și Ligia Subțirică.

Arhitectul Vlad Negru a apreciat că pot să contruiască doar dacă reparcelează din nou și pun în legalitate blocul cu spațiile verzi.

Arhitectul Mihai Racu a sugerat că este nevoie de un Plan Urbanistic Zonal în zonă prin care să se rezolve problemele legate de circulațiile din zonă, alei de 3 metri, dar și să se revină la o situație parcelară legală pentru blocul de la stradă deoarece nu este normal să fie traficat CUT-ul obținut de acesta.

Corina Ciuban, șefa de la urbanism, a susținut punctul de vedere susținut de Racu:

„Ar trebuie realizat un Plan Urbanistic Zonal de-a lungul străzii Câmpului unde s-au dezvoltat imobile de locuințe deservite de străzi de cel puțin 6 metri, nu 3 metri. Există în zona pârîului o circulație propusă anterior care nu s-a mai realizat. PUG-ul prevede o dezvoltare de pe strada Frunzișului, spre Câmpului și ar trebuie corelate circulațiile din zonă”, a apreciat Ciuban.

S-a pronunțat și șefa de la Juridic, Alina Rus, care a spus că nu acceptă o astfel de modalitate de dezvoltare urbanistică prin care se face un bloc iar apoi se mai doresc două căsuțe.

Viceprimarul Dan Tarcea a ținut să spună că e vizibil că interesul a fost de eludare al regulamentului și a spus că și el achiesează la punctul de vedere al comisiei. El a sintetizat variantele: o singură construcție pe parcela din spate, cu reglementarea suprafeței de teren pentru bloc iar dacă vrea mai mute, să inițieze un PUZ.

Propunerea lui Tarcea a fost ca proiectul să se respingă și investitorii să vină cu un PUZ, așa cum a recomandat comisia. Pop l-a aprobat.

 

 

Un comentariu

  1. nu inteleg cum ati ajuns la titlul acesta cu ‘au vrut sa se imbogateasca’. terenul a fost cumparat in 2008 cu 320000 de euro. deci 215 euro metrul. doi proprietari cu famiile lor, in 2014, cu greu, ca si acum cu tot felul de piedici ilegale din partea primariei, s-a construit o vila de 3 ap mari si nu cu 8 cum spune seful urbanismului in sedinta. desi le-am facut pt noi, am fost nevoiti sa vindem din ele. unul dintre cei care au cumparat se pare ca are o influenta mare in comisia de urbanism de a reusit sa blocheze pe motive ridicole un proiect legal. am cerut doua case in 2020, pt doua familii pe 1160 mp ramasi. in consecinta: ce imbogatire, ce jonglerii, ce investitori ? eu cred ca e invers….cei care de fapt fac pe mironositele insa plutesc intr-o mare de coruptie, si-ar dori sa induca ideea de incorectitudine din partea solicitantilor de proiect…de ce? pentru ca ei se considera niste Dumnezei si pot….. eu v-as recomanda sa fiti mai atenta cu titluri de genul acesta, altfel unele consecinte se vor rezolva in instanta. (editat)

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare