Închide

Ce mașini noi cumpără românii? Cele mai vândute modele: Logan, Duster, Sandero

Economie by Kristina Reştea - oct. 09, 2021 0 145

Piața mașinilor noi a crescut cu 4% după nouă luni, arată datele consultanților de la KeysFin. Cele mai vândute modele au fost Logan, Duster și Sandero produse la Mioveni, dar și Ford Puma produs la Craiova. Datele APIA arată că s-a atins un nou record de vânzări pentru mașini electrice, Volkswagen, Hyundai și Renault având 60% din piață. Cota mașinilor diesel a scăzut într-un an de la 27%, la sub 21%, iar în top 10 cele mai vândute mărci sunt trei brand-uri asiatice.

Datele fac parte din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale active din Romania.

Dintre cele peste 87.000 de mașini noi înmatriculate în nouă luni, peste 9.600 au fost Logan și aproape 7.000 au fost Duster, în timp ce pe trei s-a situat Sandero. Ford Puma, produs la Craiova, și-a găsit 2.600 de clienți, iar top 10 cele mai vândute modele a fost completat de Skoda Octavia, Hyundai Tucson, Renault Clio, Toyota Corolla, Suzuki Vitara și Toyota CH-R.

În top 10 al celor mai vândute mărci de mașini noi, Renault a scăzut cu 18%, iar Dacia, cu 9%, în timp ce creșteri mari au fost la Suzuki (44%) și Toyota (42%), Peste 22% dintre autoturismele înmatriculate au tracțiune integrală.

La nouă luni, cota mașinilor pe benzină a fost de 67%, dieselul a scăzut la 21%, iar segmentul electric+hibrid a fost la 12%.

Mașinile full-electrice au totalizat 1.913 unități la nouă luni, creștere de 36% față de 2020. Volkswagen a fost numărul unu, cu 609 unități, iar Hyundai a fost pe doi, cu 245. Top 5 a fost completat de Renault, Peugeot și BMW. Au fost înmatriculate și 65 de mașini Dacia Spring.

La categoria autovehicule comerciale ușoare (sub 3,5 tone) piața a crescut cu 22%, până la un total de 14.000, Ford, Dacia și Renault având cele mai mari vânzări. Cele mai căutate modele au fost Dacia Dokker, Iveco Daily, Mercedes-Benz Sprinter, Ford Transit și Renault Master.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare