Închide

Ce mai faci, scriitorule? Răspunde Radu Pavel Gheo

ActualitateCultură by Actual de Cluj - oct. 27, 2015 0 354

Scrie, traduce, face critică de artă, a plecat în Statele Unite și s-a întors aici, iar joi vine la librărie să povestească cu cititorii. Este vorba despre Radu Pavel Gheo, invitatul primei ediții de toamnă a proiectului Ce mai faci, scriitorule?, organizat de librăria Cărturești din Cluj. Întâlnirea cu întrebări are loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00.

Radu Pavel Gheo este prozator, eseist, critic literar și traducător. După absolvirea Facultăţii de Litere din Timişoara a fost redactor-colaborator la Radio Iaşi (1999-2001) şi redactor la revistele Timpul (Iaşi),Ficţiuni (Satu Mare), Helion (Timişoara). În perioada petrecută în Statele Unite (2001-2002) a muncit ca vînzător la un fast food, la un magazin alimentar şi la o librărie Barnes & Noble. În prezent e redactor de carte şi traducător la Editura Polirom şi redactor al revistei timișorene Orizont.  A publicat nouă volume, printre care Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003, 2004, 2013), Românii e deștepți (eseuri, Polirom, 2004, 2005, 2014), Fairia – o lume îndepărtată (roman, Polirom, 2004), DEX-ul și sexul (publicistică, Polirom, 2005), Numele mierlei (proză scurtă, Polirom, 2008),Noapte bună, copii! (roman, Polirom, 2010). Proze ale sale au apărut și în numeroase antologii, printre care Best of – proza scurtă a anilor 2000 (Polirom, 2013).

„Acesta este, într-o prezentare uzuală de pagina a patra, invitatul primei ediții de toamnă a proiectului Ce mai faci, scriitorule?, organizat de librăria Cărturești din Cluj. Iar miza întâlnirii cu el e tocmai depășirea acestei înșiruiri de date, titluri și job-uri, prin intermendiul unei discuții relaxate, prietenești”, spun organizatorii. Cum s-a apropiat de literatură, în ce fel a devenit aceasta importantă pentru el, când a scris primul text și cui l-a arătat, ce a însemnat debutul în volum, dar sutele de recenzii primite de cărțile sale, fiorii primei traduceri, locul preferat pentru scris, maeștrii recunoscuți – sunt doar câteva dintre curiozitățile pe care le propun organizatorii pentru întrebări și răspunsuri. „Dar trecem și dincolo de scris și literatură, pentru a afla de ce a plecat în SUA și de ce s-a întors, cum și-a găsit locul și ce înseamnă pentru el orașul în care trăiește, cum vede România anului 2015 și care sunt întrebările care-l frământă, ce muzică ascultă și unde iese cu prietenii”, arată cei de la Cărturești.

Un pic despre scriitor, în prezentarea scriitorului:

„Scrisul nu-i o meserie uşoară: mi-am dorit să o fac de cînd aveam cinci ani şi mi-au trebuit încă douăzeci ca să o învăţ. Pe lîngă asta, am făcut destule lucruri care mi-au folosit şi îmi mai folosesc. Puteam fi pădurar (n-am fost), puteam fi bişniţar (nu m-am priceput), puteam fi profesor (am fost), puteam fi om de radio (am fost o vreme), puteam fi american (dar n-am apucat). Am copilărit la sat, am crescut în Timişoara, m-am lansat ca scriitor în Iaşi şi am învăţat etica muncii în Statele Unite. Am vîndut informaţii, vorbe, pui prăjiţi, alimente bio şi cărţi. Am scris şi cîteva cărţi de care sînt mulţumit; acum mă gîndesc dacă mai are rost să scriu şi altele. Dar îmi place teribil de mult să citesc. Cred că literatura contează şi va conta întotdeauna pentru oameni, că o poveste bine spusă rămîne valută forte. Altfel, îmi place să ascult muzică din fosta Iugoslavie, să văd filme bune şi să revăd filme proaste”, spune/scrie Radu Pavel Gheo.

afis radu pavel gheo

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare