Închide

Ce investiții se mai fac în județ: peste 100 de șantiere industriale și de depozitare la Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 17, 2021 0 418

În prima jumătate a anului au fost identificate 3.236 proiecte industriale la nivel național, potrivit datelor sintetizate de consultanții de la IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național. Valoarea estimată a investițiilor se ridică la suma de 17,58 miliarde de lei, iar suprafața șantierelor este de 9,72 milioane mp. Clujul se numără printre județele cu cele mai multe astfel de proiecte.

În topul județelor cu cele mai numeroase investiții se află Bihor și Ilfov, cu 271 și, respectiv, 212 proiecte. Clujul figurează cu 144.

„Odată cu relaxarea restricțiilor de distanțare impuse în vârf de pandemie, numărul construcțiilor industriale a crescut în primele 6 luni ale anului 2021. Așadar, acesta a ajuns la 3235 proiecte, comparativ cu cele 2762 monitorizate în aceeași perioadă a anului trecut”, arată analiza IBC Focus.

Conform datelor adunate prin platforma Victa, numărul proiectelor industriale a crescut în fiecare zonă a țării în 2021 comparativ cu 2020. Cele mai însemnate majorări au fost identificate în Centru (36,52 puncte procentuale) și Sud-Est (31,73 puncte procentuale). Totuși, zone de Nord-Vest a țării pare a fi în continuare un magnet pentru investitori, cu un total de 656 proiecte (cu 15,09% mai multe decât în 2020).

Mai mult de 85% dintre proiectele industriale monitorizate în luna iunie sunt private. Mai exact, au fost identificate 2757 investiții private, 84 publice și 395 cu finanțare public-privată.

În primele 6 luni ale anului 2021 au fost monitorizate 26 proiecte în stadiul de intenție, 84 în proiectare,
1603 în autorizare, 408 înainte de execuție, 515 în construcție, 107 în stadiul de amenajare, 490 finalizate și 2 în licitație.

51% din totalul proiectelor industriale monitorizate au fost spații de depozitare.

Printre cele mai mari proiecte în construcție este un parc mixt în Constanța, cu hale de depozitare și logistică, spații comerciale, spații de cazare și alimentație publică – Constanța Business Park (faze succesive, 210.000 mp).  Un alt proiect de mari dimensiuni e la Cluj: WDP Industrial Park – Depozit logistic cu spații administrative (188.000 mp). La Brașov, se lucrează la parcul industrial VGP Park (180.000 mp).

Sectorul producției industriale se va orienta spre producția locală, acolo unde are loc și vânzarea, arată reprezentanții IBC Focus. „Acest lucru va fi determinat în primul rând de tarifele care amenință lanțurile globale de aprovizionare, încurajând producătorii să aducă activitatea de fabricare aproape de client. Pandemia a arătat vulnerabilitățile sectorului: problema cu forța de muncă, spațiului fizic și a fabricilor localizate la mii de km. Tehnologia avansată s-a dovedit a crește rezistența lanțului de aprovizionare pentru producătorii care au adoptat-o. Producătorii realizează că trebuie să își diversifice operațiunile din fabrică și să adopte tehnologia Industry 4.0 pentru a deveni mai solidă”, arată raportul semestrial.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.