Închide

Ce înseamnă o școală bună, potrivit reputatului profesor clujean Mircea Miclea

ActualitateEducaţieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - feb. 22, 2022 0 467

Cele șase axe pe care o școală trebuie să le ia în calcul atunci când vrea să dezvolte potențialul copiilor pe care-i învață au fost enumerate și explicate de Mircea Miclea într-o analiza făcută în cadrul podcastului Liceului Elf din Cluj-Napoca, relatează edupedu.ro.

Profesor universitar și psiholog, fostul ministru Mircea Miclea a vorbit despre ce înseamnă o școală bună în opinia sa și despre cum poate o astfel de școală să se concentreze, pe lângă rezultatele academice, și pe lucrurile folositoare în procesul de adaptare la realitate a viitorului adult.

Moderator: „Ce înseamnă o școală bună?

„Un răspuns scurt este acesta: o școală bună este aceea care valorifică la maximum potențialul pe care îl au elevii. Asta este o funcție principală a școlii, de a identifica potențialitățile și de a dezvolta potențialitățile. Dacă noi identificăm și dezvoltăm potențialitățile copiilor noștri, atunci vom avea o societate mai bună, pentru că ea se naște din aceste potențialități pe care ei le au și pe care noi le dezvoltăm. Răspunsul mai lung ar fi ca aceste potențialități trebuie dezvoltate pe mai multe dimensiuni. Adică o școală bună este o școală care ia în calcul că dezvoltarea cuiva se face pe mai multe axe. Aș menționa care sunt cele mai importante axe pe care trebuie să le luăm în calcul.

Axa cognitivă, adică ceea ce încercăm să dezvoltăm este un set de cunoștințe și trebuie ca școala să stabilească ce anume trebuie să învețe copiii respectivi adică cunoștințele și ce anume aspecte de abilități cognitive trebuie să aibă ei. De exemplu, gândire critică și nu memorare ne-critică. Aceasta este o axă, axa cognitivă.

Citește mai mult pe edupedu.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu