Închide

Ce faci la TIFF, între filme: cine-concert la Castel, petreceri, concerte la Depozitul de Filme și proiecții în Hasdeu

ActualitateFilmMuzica by Actual de Cluj - apr. 29, 2015 2 722

Zilele cu filme din perioada TIFF se completează cu program de concerte, proiecții cu acompaniament live, petreceri și evenimente în decoruri inedite pentru ediția 14  a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care are loc în perioada 29 mai – 7 iunie. Organizatorii festivalului au anunțat câteve dintre evenimente și detalii despre o „extensie” nouă a TIFF în acest an: TIFF Campus, despre care Actualdecluj.ro a mai scris AICI.

Scenele TIFF vor fi animate de muzicieni renumiți și de formațiile momentului, printre care Zenzile, cei mai cunoscuți promotori francezi ai dub reggae-ului din anii ’90 încoace, pianistul norvegian Tord Gustavsen, dar și grupuri românești ca ROA sau Moebius. Concertele revin la Casa TIFF, Casa de Cultură a Studenților și Castelul Banffy de la Bonțida, dar își fac loc și la Depozitul de Filme și în mijlocul studențimii, într-un program adăugat din acest an: TIFF Campus.

Din Franța vine trupa Zenzile, cu un cine-concert la Castelul Banffy din Bonțida, duminică, 31 mai, de la 21.45. Ei vor acompania live celebrul documentar realizat de Walter Ruttmann, Berlin: simfonia unui mare oraș (1972), o înregistrare a unei singure zile din Berlinul anilor ‘20.

Este programat și un concert susținut de pianistul de jazz Tord Gustavsen și artista afgano-germană Simin Tander, una dintre vocile remarcabile ale jazz-ului actual, duminică, 31 mai, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj. „Un stil unic de a cânta la pian”, scrie revista de specialitate „All about Jazz”, apreciind performanțele sale.

Marți, 2 iunie, la Casa de Cultură a Studenților cântă Einar Stray Orchestra, o mini-orchestră formată din cinci tineri norvegieni versatili cu instrumentele la care cântă și cu stilurile pe care le abordează. Recunoscuți din Norvegia până-n Rusia, norvegienii și-au lansat anul trecut cel de-al doilea album, Politricks, și au susținut peste 30 de concerte în Europa. Concertul va fi precedat de proiecția filmului Beatles (r. Peter Flinth) povestea tandră și amuzantă a prieteniei dintre patru tineri din Oslo, în plină frenezie Beatles, în anii 60. Muzica norvegiană va răsuna în concerte live la TIFF în cadrul programului NORWAVE, finanțat de granturile SEE și norvegiene prin Fondul Bilateral Național, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene și derulat în parteneriat cu Norwegian Film Institute.

În anul în care Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului, TIFF se mută în mijlocul studenților, cu un program special croit pentru ei: TIFF Campus, au anunțat organizatorii. Mai precis, în weekend-ul 29 – 31 mai, în zona Cantinei Studențești din Hașdeu, TIFF Campus va aduce filme în aer liber, concerte și petreceri, cu intrare gratuită. Pe 29 mai, programul începe în forță cu The Toasters, formația de ska din America, activă încă din 1981. After-party-ul va fi ținut de clujeanul DJ Socol. Sâmbătă, va fi o seară electro-românească cu breakbeat-urile ROA și disco-ul întunecat al celor de la Golan și al DJ-ului brașovean HighRoller. În ultima zi, scena va fi a celor de la CTC (Deliric, Vlad Dobrescu, DOC), a duo-uluiFantome, un nou proiect susținut de Subcarpați, și a lui AFO & live band-ul Cred că sunt extraterestru, noul proiect hip-hop al lui Aforic.

Filmele proiectate la TIFF Campus: Dyke Hard, o parodie SF punk muzicală delicioasă, Dessau Dancers, despre istoria breakdance-ului în Germania de Est, și Wild Tales, comedia neagră despre răzbunare, nominalizată la Oscar.

Ca în fiecare an, și serile la Casa TIFF vor fi animate de concerte, după ora 21.00. Pe 30 mai, Adrian Naidin Band va aduce o combinație aparte de muzică clasică și jazz-folk cu influențe românești; duminică, 31 mai, va fi seara bucureștenilor de la Moebius și a clujenilor de la Satellites. Cei de la Zenzile vor reveni luni, pe 1 iunie, pentru un al doilea concert, în aceeași seară la Casa TIFF concertând și formația românească The Dream Diggers, care a pornit tot de la influențe dub. Joi, pe 4 iunie, are loc un concert Of the Wand & The Moon, al compozitorului danez de neo-folk Kim Larsen, recent auzit pe coloana sonoră a filmului De ce eu?. Albumul său din 2011, The Lone Descent, a fost descris de unii critici drept o capodoperă a neo-folk-ului. Vineri, 5 iunie, cântă alte două trupe românești tinere, Temple Invisible și Baba Dochia.

2 comentarii

  1. exista vreun program complet si concret cu toate aceste informatii? e foarte greu de urmarit cine, ce, unde si cand se intampla din astfel de articole literare.

Scrie un comentariu

Articole similare